Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η καρδιά της Γαστρονομίας χτυπάει στην Κέρκυρα! Ολόκληρο το πρόγραμμα

Φεστιβάλ Γαστρονομίας Κέρκυρας
08 Μαΐου 2019 / 08:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Φεστιβάλ ξεκινά την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα από την κεντρική πλατεία Σπιανάδα με μια μεγάλη πολυπολιτισμική γιορτή γεύσεων και παράδοσης.

Κορυφαίοι σεφ της Κέρκυρας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων με τη συνεργασία του κρατικού ΙΕΚ Υπουργείου Τουρισμού, μαγειρεύουν και παρουσιάζουν στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα ενώ συγχρόνως οι τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους επισκέπτες. 
Γεύσου Κέρκυρα, ανακάλυψε τον εαυτό σου

Γεύσου Κέρκυρα, ανακάλυψε τον εαυτό σου

Η Κέρκυρα είναι το σταυροδρόμι της Μεσογείου. Το λιμάνι που συναντιούνται οι πολιτισμοί της Δύσης και της Ανατολής. Ο καθρέφτης που αντικατοπτρίζει την ιστορία της Ευρώπης.
Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Κέρκυρας εμπνέεται από τις έννοιες της εξερεύνησης, της ολοκλήρωσης και της συνέχειας και βαδίζει πάνω σε τρεις ιστορικές διαδρομές:
 
  1. Οδύσσεια – ο δρόμος της ανακάλυψης
Σύμφωνα με την Οδύσσεια, το κλασικό ποίημα του Ομήρου, ο Οδυσσέας, γυμνός, χωρίς διακριτικά, λέγοντας σ’ όποιον τον ρωτούσε ότι είναι ο Κανένας, χαμένος, χωρίς προσανατολισμό κι αίσθηση πώς να επιστρέψει στο σπίτι του, φτάνει ναυαγός στην Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων. Οι ντόπιοι, αδιαφορώντας για την εξωτερική του εμφάνιση, του πρόσφεραν φιλοξενία σαν να ήταν βασιλιάς. Του έδωσαν φαγητό και κρασί, έπαιξαν μουσική, χόρεψαν και διοργάνωσαν αγώνες για να τον ευχαριστήσουν. Μέσα από αυτή τη φιλοξενία, ο Οδυσσέας ανακάλυψε τον πραγματικό του εαυτό, τον βασιλιά που ήταν κρυμμένος μέσα του. Έτσι βρήκε τον προορισμό του. Την πατρίδα του. Την Ιθάκη.
Σήμερα, περπατώντας στα βήματα αυτού του πρώτου ταξιδιώτη, σας προσκαλούμε στην Κέρκυρα, να πιείτε από το κρασί μας, να δοκιμάσετε το φαγητό μας, να ακούσετε τη μουσική μας, να χορέψετε και να ανακαλύψετε τον βασιλιά που είναι κρυμμένος μέσα σας. Να ανακαλύψετε τον πραγματικό σας εαυτό.
 
"Η Μεσσίνα συναντά την Κέρκυρα" - MADRE in Messina
Η Μεσσίνα και η Κέρκυρα, δύο πόλεις σχεδόν συνομήλικες, αποτελούν αρχαίες αποικίες της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας, και ιδρύθηκαν τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ο μύθος τις ενώνει. Η Κέρκυρα φιλοξένησε τον Οδυσσέα κι αυτός αφηγήθηκε τις περιπέτειες που βίωσε μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως το πέρασμα ανάμεσα στην Σκύλλα και την Χάρυβδη, ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα η Μεσσίνα. Ένα άλλο κρίσιμο επεισόδιο στην ευρωπαϊκή ιστορία που ενώνει τη Μεσίνα και την Κέρκυρα, πρόκειται για τη Ναυμαχία του Lepanto και για τον στρατευμένο ποιητή της Miguel Cervantes, ο οποίος βρέθηκε στα δύο μέρη κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ ο food & beverage manager και πρόεδρος του συλλόγου NonSoloCibus, Fabrizio Scaramuzza, οι σεφ Pietro Arena, καθηγητής στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Albatros, και  Caterina Zanghì, αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων της Μεσσίνας και ο pastrychef Letterio Freni.
Ο σύλλογος NonsoloCibus ιδρύθηκε το 2004 από τους “Ανώτερους Τεχνικούς για την Τροφοδοσία και Αξιοποίηση Εδαφικών Προϊόντων και Τοπικών Παραγωγών”, και δρα τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στην οργάνωση και στην παροχή υπηρεσιών, όπως και στην ανάδειξη των πόρων και του πολιτισμού της περιοχής, σε συνεχόμενη ενημέρωση όσον αφορά στις νέες ανάγκες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε θέματα διατροφής. Στόχος του NonsoloCibus είναι να αναδείξει την περιοχή της Σικελίας και να προωθήσει την εικόνα της Σικελίας και των παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων της στους τελικούς καταναλωτές, τους διανομείς και τους διαχειριστές τροφοδοσίας, αναπτύσσοντας κερδοφόρες συνέργειες με άλλες περιφερειακές πολιτικές όπως ο τουρισμός, η βιοτεχνία και το εμπόριο. Επιπλέον, μέσω των δραστηριοτήτων της, στοχεύει να υποστηρίξει τους φορείς του γεωργικού τομέα που εμπλέκονται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής και οινοπαραγωγής, υποστηρίζοντάς τους στη διεθνοποίηση, διείσδυσης σε νέες αγορές και εμπόριο. Ο σύλλογος λαμβάνει μέρος επισήμως στην Περιφερειακή πρωτοβουλία του Τμήματος Γεωργικών και Διατροφικών Πόρων της Περιφέρειας της Σικελίας “Sicilia km 0 (Σικελία χιλιόμετρο μηδέν)”, με στόχο την προώθηση και την αξιοποίηση της περιφερειακής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής τροφίμων ποιότητας, την προώθηση της κατανάλωσης και της εμπορίας, δίνοντας στους καταναλωτές την εγγύηση μιας μεγαλύτερης διαφάνειας τιμών και την εξασφάλιση επαρκών πληροφοριών σχετικά με την προέλευση και την ιδιαιτερότητα των προϊόντων. Το Ίδρυμα ITS "ALBATROS" (Ανώτερο Τεχνικό Ινστιτούτο) είναι το μοναδικό Ινστιτούτο με υψηλή εξειδίκευση στη Σικελία που δραστηριοποιείται στον τομέα των “νέων τεχνολογιών για τα τρόφιμα Made in Italy”. Εκτός από το στόχο να παρέχει στις εταιρίες τεχνικούς υψηλής εξειδίκευσης, στοχεύει ταυτόχρονα στην προώθηση και διάδοση της κουλτούρας της καινοτομίας και στη στήριξη της μεταφοράς τεχνολογίας σε εταιρείες του κλάδου.
 
Crotone - "Πριν από την Οδύσσεια, τώρα"
Η Κέρκυρα και ο Κρότωνας, στο μύθο, είναι αδελφές πόλεις. Ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος, σύμβολο φιλοξενίας και καλής διακυβέρνησης, είναι αδελφός του ήρωα Κρότωνα, ιδρυτή της ομώνυμης πόλης της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία. Ακόμα και η σύνδεση με τη γαστρονομία ενώνει τα δύο μέρη από τους αρχαίους χρόνους όταν στην Οδύσσεια, το νησί των Φαιάκων αποτελούσε τόπο μεγαλοπρεπών δεξιώσεων για τον ξένο-φιλοξενούμενο. Ακριβώς στο πλαίσιο του συμποσίου οργανωμένου στην τιμή του Οδυσσέα, λαμβάνει χώρα η πρώτη αφήγηση της λογοτεχνίας καθώς και η αποκάλυψη της ταυτότητας του ιδίου του Οδυσσέα. Παράλληλα, στον Κρότωνα ο Πυθαγόρας και το σχολείο του, το οποίο ιδρύθηκε στην ιταλική ακτή του Ιονίου, τόνισαν την θεμελιώδη σημασία του φαγητού, συνδυάζοντας την διατροφή με την φιλοσοφία. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου τους έχει δει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον, ακόμη και στις αντίπαλες φατρίες, καθώς και διάφορα επεισόδια του ιταλικού Risorgimento φέρνουν μαζί τις δύο ακτές (π.χ.: η αποστολή των αδελφών Bandiera, που φιλοξενήθηκαν στο περίφημο “Σπίτι των Ιατρών”).
Θα φιλοξενηθεί στην Κέρκυρα ο νέος σεφ και pastrychef Gaetano Nicoletta, από το εστιατόριο/εργαστήριο των γεύσεων Le Stanze στον Κρότωνα, ο οποίος συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους σεφ και ζαχαροπλάστες της Ιταλίας (Gianluca Fusto, Luca Montersino, Ernest Knam, Caterina Ceraudo) και συμμετείχε στην πρώτη έκδοση του έργου MedTaste (2017), οργανωμένο από το Marco Polo System σε συνεργασία με τη κερκυραία μαγείρισσα Μαρίνα Μπέσκα. 
 
  1. Στα βήματα του Καποδίστρια – ο δρόμος της σύγκλισης “με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη”
Το φετινό Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Κέρκυρας είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου η ζωή και το έργο επηρέασαν την ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου αιώνα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στην Ιταλία, έγινε υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης, εξασφάλισε την ανεξαρτησία και σχεδίασε το Σύνταγμα της Ελβετίας και τελικά, στο αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του, έγινε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.
Με την ευκαιρία της 200ης επετείου της συνάντησης του Καποδίστρια με τους Έλληνες οπλαρχηγούς στην Κέρκυρα το Πάσχα του 1819, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας εμπνέεται από τους τόπους και την εποχή που επηρέασαν τη σκέψη και το έργο του και αφιερώνει τη φετινή διοργάνωση στον μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό.
Το φεστιβάλ φωτίζει το πολιτιστικό περιβάλλον που έζησε. Οι γεύσεις, τα πιάτα, η μουσική, η ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα ερευνήθηκαν από φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, βασικού συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ και αποδίδονται σε τρεις μοναδικές παραστάσεις υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του εμπνευσμένου Κερκυραίου χορογράφου και σκηνοθέτη Πέτρου Γάλλια με γενικό τίτλο: “Με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη” με τη συμμετοχή καλεσμένων σεφ και μουσικών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
  1. Η εβραϊκή παράδοση – ο δρόμος της συνέχειας
Οι Εβραίοι έζησαν στην Κέρκυρα τουλάχιστον από το 1160. Ήρθαν από τη Βαλκανική χερσόνησο, από τις κοινότητες των Ρομανιτών. Μετά την απέλαση των Εβραίων από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ορισμένοι εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα. Κατά τη Ενετική περίοδο, η εβραϊκή κοινότητα παρήγαγε και εξήγαγε βαμβάκι, αλάτι, κρασί, ελαιόλαδο, κίτρο, μεταξωτό και χρυσό ύφασμα και έργα τέχνης. Έζησαν μαζί με τους Κερκυραίους όλους τους πολέμους και τις κατοχές, διώχθηκαν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά εκείνοι που επέζησαν επέστρεψαν να ζήσουν ειρηνικά στην Κέρκυρα. Χαρακτηριστική (και ταυτόχρονα αξιοσημείωτη) είναι η απάντηση του διάσημου συγγραφέα Albert Cohen σε μια ερώτηση που του έθεσε ένας Γάλλος δημοσιογράφος, ποια θεωρεί πατρίδα του: το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη Γαλλία ή την Ελβετία. Είμαι Κερκυραίος, απάντησε. Ανάλογου πάθους δήλωση συναντάμε  σε επιστολή του Καποδίστρια 200 χρόνια πριν, όταν έγραφε  ότι δεν θα αντάλλαζε τον τάφο του στην Κέρκυρα με όλα τα πλούτη του κόσμου.
To Φεστιβάλ τιμά την εβραϊκή ιστορία της Κέρκυρας διοργανώνοντας μια μαγική μουσική ποιητική βραδιά στη Συναγωγή με απαγγελία αποσπασμάτων από “το πιο όμορφο τραγούδι του κόσμου”, το “Άσμα Ασμάτων” του Σολομώντα με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια και στη συνέχεια μια ειδική βραδιά με φαγητά από την κερκυραϊκή εβραϊκή κοινότητα και μουσική και τραγούδια από την τοπική τους κληρονομιά.
H κουζίνα των Εβραίων της Κέρκυρας είναι επηρεασμένη από την ιταλική – πουλιέζικη παράδοση γι αυτό ο βραβευμένος Ιταλοεβραίος σεφ Massimiliano di Matteo επιδεικνύει δημιουργικά πιάτα εμπνευσμένα από τον ιταλικό και ισραηλινό πολιτισμό.
 

 
ΚΕΡΚΥΡΑ 8 – 12 ΜΑΪΟΥ 2019
Πρόγραμμα Φεστιβάλ
 
Τετάρτη 8 Μαΐου 2019
Τελετή Έναρξης
Πλατεία Σπιανάδα. Ώρα έναρξης 19:00.
Το Φεστιβάλ ξεκινά την Τετάρτη το απόγευμα από την κεντρική πλατεία Σπιανάδα όπου οι κορυφαίοι σεφ της Κέρκυρας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων με τη συνεργασία του κρατικού ΙΕΚ Υπουργείου Τουρισμού, μαγειρεύουν και παρουσιάζουν στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα ενώ συγχρόνως οι τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους επισκέπτες.
Σε παράλληλη πτέρυγα, οι φιλοξενούμενοι σεφ από το Ισραήλ, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Ρωσία καθώς και σπουδαστές με τους καθηγητές τους από την Γαλλία Centre de métiers et de l’ Artisanat du Tarn πρόγραμμα (Erasmus), παρουσιάζουν τη δική τους παραδοσιακή κουζίνα που επηρέασε την κερκυραϊκή γαστρονομία. Μουσική και χορός από όλες τις συμμετέχουσες χώρες ολοκληρώνουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Κέρκυρας.
Βράβευση του Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της Χρονιάς.
 
Πέμπτη 9 Μαΐου 2019
Επίδειξη Κερκυραϊκής Μαγειρικής σε κινηματογραφικό τοπίο
Δανίλια.  Ώρα έναρξης 10:00.
Επίδειξη Κερκυραϊκής Κουζίνας σε έναν χώρο που έχει συνδεθεί με κινηματογραφικές παραγωγές.
Παρουσίαση της Κέρκυρας ως κινηματογραφικού προορισμού (μόνο με προσκλήσεις).
 
“Με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη”: Μνήμες Ευρώπης.
(Γεύσεις και μουσικές από την Ευρώπη της εποχής του Καποδίστρια). Ώρα έναρξης 20:00.
Την Πέμπτη 9 Μαΐου, στην πλατεία Λίλη Δεσύλλα (Πλατεία Κρεμαστής), στο βραβευμένο εστιατόριο “Βενετσιάνικο Πηγάδι”, οι μουσικοί του κουαρτέτου εγχόρδων “ION Ensemble”, Ρεντόνα Κόλα (βιολί)
Ειρήνη Αρακλειώτη (βιολί), Σπύρος Γρηγορόπουλος (βιόλα) και Αμβρόσιος Βλαχόπουλος (βιολοντσέλο).
θα ερμηνεύουν έργα κλασικών συνθετών της εποχής του Καποδίστρια και ο Πέτρος Γάλλιας θα διαβάσει ποιήματα των Γκαίτε, Σίλερ και Λόρδου Βύρωνα.
Σεφ θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν γεύσεις, των τόπων της Ευρώπης που έζησε ο Καποδίστριας: από το Κόπερ της Σλοβενίας (τόπος καταγωγής του πατέρα του), τη Βενετία και τη Πάδοβα όπου σπούδασε το 1794-1797, τη Βιέννη 1811-1815, το Βουκουρέστι 1812, τη Γενεύη και τη Λωζάννη 1814-1827.
 
European Silk Road -  MedTaste: "Madre in Messina"
Grecotel Imperial Hotel στις 21:00
Η Μεσσίνα συναντά την Κέρκυρα. Κουζίνα, γαστρονομία και τοπικά προϊόντα από τη γη των Συμπληγάδων. Συμμετέχουν ο food & beverage manager και πρόεδρος του συλλόγου NonSoloCibus, Fabrizio Scaramuzza, οι σεφ Pietro Arena, καθηγητής στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ITS Albatros, η  Caterina Zanghì, αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων της Μεσσίνας και ο pastrychef Letterio Freni. Συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Μarco Polo System, από τη Βενετία.
 
H Γαλλία στην Κέρκυρα
Kontokali Bay Hotel. Ώρα έναρξης 21:00.
O Jean Marie Hoffmann, Σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα ανακαλύπτει τις κερκυραϊκές γεύσεις που ταιριάζουν στη γαλλική κουζίνα.
 
 
Παρασκευή 10 Μαΐου 2019
Σεμινάριο Μαγειρικής
ΙΕΚ Υπουργείου Τουρισμού. Ώρα έναρξης 11:00.
Προσκεκλημένοι Σεφ παραδίδουν σεμινάρια μαγειρικής σε σπουδαστές και μάγειρες.
 
Γευσιγνωσία Κερκυραϊκών Προϊόντων
Φλοίσβος. Ώρα έναρξης 12:30.
Γευσιγνωσία κερκυραϊκών κρασιών με τη συνοδεία κερκυραϊκών προϊόντων και συζήτηση με τους παραγωγούς.
 
Γαστρονομική Γιορτή στις Μπενίτσες
Ώρα έναρξης 19:00.
Ένας δημοφιλής από την εποχή των Ρωμαίων προορισμός, δείχνει γιατί ακόμα και σήμερα διαθέτει μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες της Ελλάδας.
 
“Με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη”: Μνήμες από την πατρίδα.
(Γεύσεις και μουσικές από την Ελλάδα της εποχής του Καποδίστρια).
Κήποι Ανακτόρων.  Ώρα έναρξης 20:00.
Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στους Κήπους των Ανακτόρων, με φόντο το αρχοντικό της οικογένειας Καποδίστρια, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών “Γειτονία” θα παρουσιάσει αυθεντικά, παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας που έχουν ανασυρθεί μετά από πολυετή έρευνα του μελετητή Στέφανου Πουλημένου όπως ακριβώς ακούγονταν στα χωριά της Κέρκυρας στα τέλη του 18ου αιώνα. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και το κρατικό ΙΕΚ Υπουργείου Τουρισμού μαγειρεύουν και προσφέρουν πιάτα με συνταγές της ελληνικής εποχής του Ιωάννη Καποδίστρια και των ελληνικών πόλεων που έζησε: την Αμμόχωστο (τόπο καταγωγής της μητέρας του), την Κέρκυρα 1776-1819, την Κεφαλονιά 1800, την Αίγινα 1828-1829 και το Ναύπλιο 1829-1831.
 
MedTaste - European Silk Road “Πριν από την Οδύσσεια, σήμερα”
Aeolos Beach Hotel. Ώρα έναρξης 21:00
Η Καλαβρία συναντά την Κέρκυρα. O Κρότωνας και η Κέρκρυρα, στο μύθο, είναι αδελφές πόλεις. Φιλοξενείται στην Κέρκυρα ο σεφ και pastrychef Gaetano Nicoletta, από το εστιατόριο/εργαστήριο των γεύσεων Le Stanze στον Κρότωνα, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη έκδοση του έργου MedTaste (2017), οργανωμένο από το Marco Polo System σε συνεργασία με την κερκυραία μαγείρισσα Μαρίνα Μπέσκα. Συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Μarco Polo System, από τη Βενετία.
 
Σάββατο 11 Μαΐου 2019
Γεύσου Κέρκυρα για καλωσόρισμα
Κεντρικός Λιμένας Κέρκυρας.  Ώρα έναρξης 11:00.
Επίδειξη κερκυραϊκής μαγειρικής, τοπικών προϊόντων και μουσικής παράδοσης στο κεντρικό λιμάνι της Κέρκυρας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, το κρατικό ΙΕΚ Υπουργείου Τουρισμού και το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής.
 
Γαστρονομική Γιορτή στους Καστελλάνους Μέσης
Ώρα έναρξης 19:00.
 
Shir HaShirim – Άσμα Ασμάτων
Συναγωγή. Ώρα έναρξης 19:00
Ο Πέτρος Γάλλιας θα διαβάσει αποσπάσματα από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα. Η Ρεντόνα Κόλα (βιολί) και ο Αμβρόσιος Βλαχόπουλος (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύουν έργα Εβραίων συνθετών.
Η μοναδική αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ιερό χώρο της Συναγωγής. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
 
Στη γειτονιά των Εβραίων
Πέργολα. Ώρα έναρξης 21:00.
Παραδοσιακά φαγητά της εβραϊκής κοινότητας. 
 
“Με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη”: Μνήμες Τσαρικές.
(Γεύσεις και μουσικές από την Ρωσία της εποχής του Καποδίστρια)
Το Σάββατο 11 Μαΐου, ξανά στους Κήπους των Ανακτόρων, μας έρχονται μνήμες τσαρικές από την Πετρούπολη όπου ο Καποδίστριας έζησε ως υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης, με Τσάρο τον Αλέξανδρο Α’, από το 1808 ως το 1822. Ρώσος Σεφ επαναφέρει τις γεύσεις της εποχής.
Οι μουσικοί του κουαρτέτου εγχόρδων “ION Ensemble”, Ρεντόνα Κόλα (βιολί), Ειρήνη Αρακλειώτη (βιολί), Σπύρος Γρηγορόπουλος (βιόλα) και Αμβρόσιος Βλαχόπουλος (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύουν έργα Ρώσων κλασικών συνθετών της εποχής του Καποδίστρια και ο Πέτρος Γάλλιας θα διαβάσει ποιήματα του Πούσκιν.
 
Ισραήλ-Ιταλία-Κέρκυρα
Ξενοδοχείο.  Ώρα έναρξης 21:00.
O Ιταλο-ισραηλινός σεφ Massimiliano εξερευνά τις σχέσεις της Ιταλίας και της Κέρκυρας με την παραδοσιακή εβραϊκή κουζίνα.
 
MedTaste - European Silk Road “Πριν από την Οδύσσεια, σήμερα”
Ταβερνάκι της Μαρίνας.  Ώρα έναρξης 21:00.
Η Καλαβρία συναντά την Κέρκυρα. O Κρότωνας και η Κέρκρυρα, στο μύθο, είναι αδελφές πόλεις. Φιλοξενείται στην Κέρκυρα ο σεφ και pastrychef Gaetano Nicoletta, από το εστιατόριο/εργαστήριο των γεύσεων Le Stanze στον Κρότωνα, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη έκδοση του έργου MedTaste (2017), οργανωμένο από το Marco Polo System σε συνεργασία με την Kερκυραία μαγείρισσα Μαρίνα Μπέσκα. Σήμερα, συναντιούνται ξανά. Συντονίζει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Μarco Polo System, από τη Βενετία.
 
Κυριακή 12 Μαΐου 2019
 
Αποχαιρετιστήριο ομηρικό γεύμα.
Κήποι Ανακτόρων. Ώρα έναρξης 11:00.
  • Καινοτομία στη Γαστρονομία: Παρουσίαση και βράβευση νέων ιδεών.
  • Ομηρική Διατροφή: Αποχαιρετιστήρια μέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη και τις επιρροές της Ομηρικής Κουζίνας.
  • Αποχαιρετιστήριο ομηρικό γεύμα με γεύσεις από τις πόλεις των δύο αδελφών, του Αλκίνοου και του Κρότωνα.