Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Τεράστια η ιστορική σημασία της επίσκεψης στη Βόρεια Μακεδονία

Φωτεινή Βάκη
04 Απριλίου 2019 / 10:13

ΑΘΗΝΑ. «Έχει μια τεράστια ιστορική σημασία αυτή η επίσκεψη», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό

του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για την επίσκεψη του κυβερνητικού και οικονομικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας κι αυτό δείχνει ότι περάσαμε σε μια νέα εποχή, όπου οι δύο χώρες μπορούν να εδραιώσουν μία ομαλότητα στις πολιτικές τους σχέσεις. Και ήταν και μία επίσκεψη που κατέδειξε ότι οι δύο λαοί έχουν πάρα πολλά κοινά και δεν γνωρίζουμε πόση εγγύτητα έχουμε και σε κοινωνικό επίπεδο και σε πολιτισμικό. Γιατί αυτή την αλήθεια έκρυβαν οι αλυτρωτισμοί, οι εθνικισμοί και αυτή η αλήθεια θα αναδειχθεί τώρα που δεν υπάρχουν οι εθνικισμοί να την επισκιάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βάκη.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες συνεργασίας που υπεγράφησαν σε ένα εύρος τομέων, ορισμένοι από τους οποίους, όπως υπογράμμισε, «έχουν στρατηγική σημασία για την Ελλάδα», η κυρία Βάκη επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων με τη χρήση των εγκαταστάσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Μίκρα, «κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης θεώρησαν πως η αναφορά του πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο της Μίκρας αφορούσε το επιβατικό αεροδρόμιο "Μακεδονία". Θα πρέπει να γνωρίζουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης και να πληροφορηθούμε ότι στην περιοχή της Μίκρας, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, υπάρχει το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Είναι άλλο το ένα κι άλλο το άλλο".

Αναφορικά, δε, με τα εμπορικά σήματα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «παρά τις κορώνες των διαφόρων που κατά τ' άλλα κάνουν μια χαρά τις δουλειές τους στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα των εμπορικών σημάτων και το θέμα της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στα μνημεία και στα βιβλία της Ιστορίας».

«Έχουμε περάσει, εκτός από τις μεγάλες αλλαγές στις διμερείς σχέσεις, όπως το ονοματολογικό, στην εφαρμογή της συμφωνίας στα επιμέρους σημαντικά θέματα της οικονομίας και της Ιστορίας και του πολιτισμού. Και στο πλαίσιο αυτό, εντός τριετίας, με το έργο της κοινής μεικτής επιτροπής, αναμένεται να επιλυθούν αυτές οι εκκρεμότητες», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε αν «χωρίς αυτή τη συμφωνία θα μπορούσαν να προστατευτούν π.χ. τα μακεδονικά κρασιά», επισημαίνοντας πως «η μέχρι σήμερα εμπειρία λέει πως όχι. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση της Κίνας που μέχρι χθες αναγνώριζε ως μακεδονικά κρασιά τα κρασιά της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ σήμερα το πρόβλημα αυτό θα μπορέσει να επιλυθεί με τη συναίνεση όλων και τα ελληνικά κρασιά μακεδονικής γεωγραφικής ένδειξης να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά».

Η κυρία Βάκη ανέφερε ακόμα, απαντώντας σε σχετική κριτική, πως «η Ελλάδα δεν πήγε στη Βόρεια Μακεδονία για να κάνει ιμπεριαλισμό μέσω της οικονομικής και της στρατιωτικής της ισχύος. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας [...] Το θέμα δεν είναι αν θα περνούν τα ελληνικά F16 πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία αλλά αν θα υπάρξει συνανάπτυξη με όρους ειρήνης, συμφιλίωσης, κοινωνικής δικαιοσύνης και για τις δύο χώρες».

Σχολιάζοντας, επίσης, το γεγονός ότι δέκα υπουργοί και περισσότεροι από 140 επιχειρηματίες συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Βόρεια Μακεδονία, η κυρία Βάκη σημείωσε πως «καταδεικνύει το συνολικό ενδιαφέρον για μεγένθυση του όγκου των εμπορικών μας συναλλαγών με τη γειτονική χώρα»

"Η οικονομία έχει ανακάμψει"

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας περί κινδύνων στην οικονομία, η κυρία Βάκη είπε πως «ο κεντρικός τραπεζίτης καλά θα κάνει να δημιουργεί ένα κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης και να μην διαρκώς κινδυνολογεί και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αντιθέτως, εγώ βλέπω πως και έχει ανακάμψει η οικονομία και επί τα βελτίω βαίνουν τα πράγματα με μια σειρά από θετικά μέτρα».

Σε σχέση με τα επόμενα μέτρα που αναμένονται, είπε πως ήδη έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη ρύθμιση των οφειλών προ του 2016 στα ασφαλιστικά ταμεία. «Αναμένεται λοιπόν στο αμέσως επόμενο διάστημα να "τρέξει" η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα χρέη που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι αυτά που προέκυψαν πριν από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα αποκλείονται και από αυτό το σύστημα. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά χρέη που προέκυψαν από τις αδικίες του παλαιού ασφαλιστικού», επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά, δε, την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, η κυρία Βάκη σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει και τις διαδικασίες νομοθέτησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας και αναμένεται στο πλαίσιο αυτό, αύριο, να επισφραγιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Είναι ένα δισ. περίπου».

"Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πολύ ψηλά τον πήχη"

Ερωτηθείσα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, η κυρία Βάκη είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πολύ ψηλά τον πήχη διότι στις ευρωεκλογές που είναι για μένα οι πιο κρίσιμες εκλογές, δεν έχουμε το δικαίωμα της χαλαρής ψήφου, διότι τα διακυβεύματα είναι τεράστια όσον αφορά το μέλλον και τις προοπτικές της Ευρώπης».

«Θα πρέπει λοιπόν», συνέχισε, «να προσπαθήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στο νεοφιλελευθερισμό. Υπάρχει αυτό το επικίνδυνο υβρίδιο ακροδεξιάς - νεοφιλελευθερισμού, επομένως με την ψήφο του ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας άλλης Ευρώπης που θα εδράζεται στο κοινωνικό κράτος και στη Δημοκρατία. Είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι εκλογές».

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη πρόσκληση προς το προοδευτικό μέτωπο, η κ. Βάκη τόνισε πως είναι σημαντική και έχει βρει ευήκοα ώτα διότι - όπως είπε- «όταν έχεις τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς απέναντι σου, η μόνη απάντηση ειναι ευρείες συμμαχίες και προοδευτικά μέτωπα τα οποία θα λειτουργούν ως ένα ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι σ' αυτό το οποίο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείσα σχετικά για το αν αυτές οι ευρείες συμμαχίες έχουν σχέση με όσα λέγονται για "σχέδια άλωσης του ΚΙΝΑΛ", η κυρία Βάκη σημείωσε ότι «ένα κόμμα ενδυναμώνεται ή εξαϋλώνεται όταν δεν έχει κάτι πλέον να προσφέρει στην κοινωνία και όταν δεν έχει να εισφέρει κάτι στο δημόσιο διάλογο. Δεν γίνεται γιατί υπάρχει ένα σχέδιο να εξαϋλωθεί ή να διεμβολιστεί. Αυτό το οποίο έχει καταδειχθεί σε αυτή τη φάση που διανύουμε είναι ότι χρειάζεσαι μια συμμαχία με δημοκρατικό προοδευτικό πρόσημο προκειμένου να αντιμετωπίσεις τους υπαρκτούς κινδύνους, είτε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τη μεγάλη κρίση στην οποία οδηγήθηκε η Ευρώπη, είτε το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης που υπάρχει στην αρχιτεκτονική της αυτή τη στιγμή και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, είτε την άνοδο της ακροδεξιάς και την ανάδυση των νεοφασιστικών μορφωμάτων».

Και συνέχισε: «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά είναι με αυτή τη λογική συμμαχιών του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου. Τώρα, αν κάποια κόμματα εξαϋλώθηκαν ή εξαϋλώνονται ας αναστοχαστούν τα αίτια και τους λόγους, διότι καναν κάποιες επιλογές στρατηγικές σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους φίλους τους, με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και αυτές οι επιλογές είναι κατ΄ουσίαν να ακολουθούν τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και να συντάσσονται εδώ στα καθ' ημάς κυρίως με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης