Επιτυχίες νέων «δικών μας» μουσικών, άξιες θερμών συγχαρητηρίων.

Επιτυχίες νέων «δικών μας» μουσικών, άξιες θερμών συγχαρητηρίων.

ΜΑΚΗΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ*. Ο Σεπτέμβριος που μας πέρασε ήταν ένας μήνας με σπουδαίες διακρίσεις για νέους μουσικούς του τόπου μας με συμμετοχές σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ.

28
Δεκεμβρίου / 2015

Ειδικότερα, με τη συναυλία που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτρεμβρίου στο TivoliVredenburg, το «DissensoDuo» αποτελούμενο από τους Αλέξη Μαστιχιάδη (τσέμπαλο) και Γιώργο Σαμοΐλη (μπαρόκ βιολί), έλαβε μέρος στο διάσημο ετήσιο  Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης. Το διεθνούς κύρους φεστιβάλ αυτό αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στην Ευρώπη, αφιερωμένες στη μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο μερικούς από τους σημαντικότερους ερμηνευτές αυτού του είδους από όλο τον κόσμο. Το «DissensoDuo» συμμετείχε με έργα του ιταλικού και αυστριακού/γερμανικού ρεπερτορίου του 17ου αιώνα, από συνθέτες όπως ο DarioCastello, οGiovanniAntonioPandolfi και ο Heinrich Ignaz Franz vonBiber.
Ο Αλέξης Μαστιχιάδης, αποφοίτησε από την Κατεύθυνση Εκτέλεσης Τσέμπαλο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με καθηγήτρια την κυρία Κατερίνα Μιχοπούλου -την οποία, επ’ ευκαιρία, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσε αλλά και συγχαίρουμε για το διδακτικό της έργο που επιβεβαιώνεται από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες των φοιτητών της. Ο Αλέξης Μαστιχιάδης λοιπόν, συνέχισε τις σπουδές του στο φημισμένο Κονσερβατόριο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Εκεί συνάντησε ένα άλλον σπουδαστή από τη Κέρκυρα, το μπαρόκ βιολονίστα Γιώργο Σαμοΐλη. Οι δυο τους, από το 2013, συνέστησαν το μουσικό σχήμα «DissensoDuo» που ειδικεύεται στην ιστορικής προσέγγισης ερμηνεία ρεπερτορίου του 17ου και 18ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός του προαναφερθέντος φεστιβάλ, το «DissensoDuo» εμφανίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου και στην εναρκτήρια συναυλία του Κονσερβατορίου της Ουτρέχτης για το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Σημαντικότατη όμως ήταν η διάκριση που απέσπασε και άλλος ένας, νέος σε ηλικία, Κερκυραίος μουσικός. Πρόκειται για τον φλαουτίστα Όθωνα Γκόγκα ο οποίος συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ARD(ARDInternationalMusicCompetition) ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο. Πρόκειται για τον σημαντικότερο μουσικό διαγωνισμό στη Γερμανία και για έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς. Φέτος συμμετείχαν σε αυτόν συνολικά 259 νέοι μουσικοί από 44 χώρες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν ενώπιον κριτικής επιτροπής στις εξής ξεχωριστές κατηγορίες ερμηνείας: τραγούδι, τρομπόνι, φλάουτο και ντουέτο πιάνου. Ο Κερκυραίος μουσικός ήταν ανάμεσα στους διακριθέντες του διαγωνισμού αποσπώντας το βραβείο «Bärenreiter» στην κατηγορία φλάουτου.
Ο Όθωνας Γκόγκας πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος». Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας και στο Ωδείο Κέρκυρας, ενώ το 2003έλαβε το δίπλωμά του στο φλάουτο με Άριστα παμψηφεί καιA’ Βραβείο από το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», με καθηγητή τον κύριο Θωμά Γεωργίου.Την ίδια χρονιά έγινε δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ έχει αποσπάσει και σημαντικές διακρίσεις σε διάφορους άλλους μουσικούς διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Σήμερα είναι Κορυφαίος μουσικός (α΄ φλάουτο) στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονικής.
Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε θερμά τους λαμπρούς αυτούς μουσικούς και να τους ευχηθούμε να έχουν και άλλες αντίστοιχες επιτυχίες στο μέλλον. Και, τέλος, να εκφράσουμε την ελπίδα ότι οι επιτυχίες αυτές θα λάβουν της προσοχής και προβολής που τους αξίζουν, κάτι που δυστυχώς αυτή τη φορά δεν συνέβη στο βαθμό που θα έπρεπε. Προφανώς η μουσική κοινωνία του νησιού (σε όλες τις βαθμίδες της) είχε σημαντικότερα ζητήματα για να ασχοληθεί…
 
*Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο