Κυριακή 03.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου «Ένα καράβι αχνοφαίνεται – ο Φιλανδός περιηγητής Οσκαρ Εμίλ Τούντεερ στην Ελλάδα και το Χισαρλίκ» (1881-1882)

Οσκαρ Εμίλ Τούντεερ
16 Απριλίου 2018 / 08:50
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βιβλιοπωλείο Πλους και το Φιλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζουν το βιβλίο: «Ένα καράβι αχνοφαίνεται – ο Φιλανδός περιηγητής Οσκαρ Εμίλ Τούντεερ στην Ελλάδα και το Χισαρλίκ» (1881-1882)

από τις εκδόσεις Ασίνη τη Δευτέρα 16/4 ώρα 19.30 στο καφέ του βιβλιοπωλείου Πλους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Τένια Ρηγάκου, Προϊσταμένη ΕΦΑ Κέρκυρας
Γιώργος Κεντρωτής, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου.
Κείμενα του Τούντεερ θα διαβάσουν οι επιμελητές της έκδοσης Βασίλης Λέτσιος - Μαρία Μαρτζούκου.

Λίγα λόγια

Με αφορμή τα εκατό χρόνια φινλανδικής ανεξαρτησίας παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στα ελληνικά, άρθρα και επιστολές του φινλανδού ελληνιστή Όσκαρ Έμιλ Τουντέερ (1850-1930) από την περιήγησή του στην Ελλάδα -κυρίως στις Κυκλάδες- και το Χισαρλίκ (1881-1882), Τα κείμενα αυτά, μεταφρασμένα από τα φινλανδικά και τα σουηδικά, μπορούν να αναγνωσθούν μέσα από πολλαπλά πρίσματα, καθώς άπτονται όχι μόνο της αρχαιολογίας -όπως και τα περισσότερα περιηγητικά κείμενα των περιηγητών-, αλλά και της συγκρότησης των εθνικών ταυτοτήτων του 19ου αιώνα, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, του ρομαντισμού και πολλών άλλων θεμάτων που αγγίζουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, σύγχρονου και αρχαίου. Τα άρθρα, που ο ίδιος ο Τουντέερ ονόμαζε ταξιδιωτικά, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο φινλανδικό περιοδικό "Valvoja" το 1883 και το 1891. Οι επιστολές προς την αδελφή του Μάι (επιλογή) αντλούνται από τον τόμο που δημοσίευσε το 1994 στα φινλανδικά η εγγονή του Λέενα Τούουτερι, ενώ οι επιστολές προς την αρραβωνιαστικιά του Έλλεν (επίσης επιλογή) αντλούνται από αδημοσίευτα μέχρι σήμερα χειρόγραφα που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Φινλανδίας.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.