Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αφραγκία με ώθησε στο AirBnb. Πάνω από 300 δωμάτια νοικιάζονται στη Λέσβο με τη νέα τάση! Τι λένε οι ιδιοκτήτες τους

ΕΜΠΡΟΣ
16 Οκτωβρίου 2017 / 08:34

ΛΕΣΒΟΣ. Νομίζουμε ότι η Λέσβος είναι αρκετά… πίσω σε πολλά πράγματα, όχι με την έννοια της προόδου, αλλά σε ό,τι αφορά τις νέες τάσεις που φυτρώνουν σαν μανιτάρια διεθνώς. Κι όμως δεν είμαστε.

Μπορεί κάποιοι να μην το συζητούν ή να μην το ξέρουν, όμως θα πρέπει να… ψαχτούν: Κάποιος γνωστός τους είναι στο «AirBnB» και βγάζει από ένα μικρό χαρτζιλίκι, έως και ένα αξιοσέβαστο εισόδημα, νοικιάζοντας το σπίτι του! Και το λέμε αυτό γιατί πάνω από 300 δωμάτια, σπίτια, διαμερίσματα ή «βίλες» νοικιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του «AirBnB» και για να το ανακαλύψει, αρκεί κάποιος να αναζητήσει ένα κρεβάτι στη Λέσβο. Το γεγονός έχει προβληματίσει τους ξενοδόχους τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά, όμως η πραγματικότητα, όπως πάντα, έχει πολλές όψεις.
Αρκετοί στη Λέσβο μπήκαν στο χώρο του AirBnb για βιοποριστικούς λόγους. Ας σημειωθεί ότι η Airbnb κρατά ως προμήθεια το 10% της αξίας της κάθε μίσθωσης, εισπράττοντας το 3% από τον ιδιοκτήτη και το 7% από τον ενοικιαστή. Η Α. Μπ. ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Στην κατοχή της βρίσκεται ένα πτυχίο, δύο μεταπτυχιακά, κι ένα μεγάλο σπίτι- πολύ μεγάλο για να ζει μόνη. Δυστυχώς, το πτυχίο και τα μεταπτυχιακά δεν την βοήθησαν, όπως λέει στο «Ε». Το κενό δωμάτιο, όμως της έδωσε μια λύση για να ζει αξιοπρεπώς. Μπήκε στην πλατφόρμα του AirBnb καθόλα νόμιμα, μέσω του taxisnet, έχει μπλοκ παροχής υπηρεσιών και κόβει αποδείξεις. Όχι δεν βγάζει μεγάλο εισόδημα, όπως μας λέει, αλλά είναι σημαντικό. Άλλοι έμειναν με ένα έξτρα πατρικό ή με ένα εξοχικό που δεν μπορούν να συντηρήσουν. Παλιότερα δεν μπορούσαν ούτε να το νοικιάσουν. Το σουλούπωσαν όμως και το προσφέρουν μέσω της πλατφόρμας. «Θα σου το πω ξεκάθαρα. Η αφραγκία μου με ώθησε στο AirBnB τόσο απλά» εξηγεί η Α. Μπ. η οποία δεν βρήκε μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια: «αρκεί το ενεργειακό πιστοποιητικό και να το δηλώσεις στην εφορία. Η φορολογία αυξάνεται αναλόγως του εισοδήματος». Έχει πολλή κούραση; «Κοίτα εγώ δεν έχω σπίτια να νοικιάσω, μόνο ένα δωμάτιο. Άρα καθαρίζω όπως καθάριζα αν έμενα μόνη μου. Το μόνο παραπάνω που με επιβαρύνει είναι ότι έχω να πλύνω περισσότερα σεντόνια».
 
Το δέλεαρ
 
Όλο αυτό το νέο σύστημα ή «παρα-σύστημα» για κάποιους, φιλοξενίας επ’ αμοιβή ξεκίνησε έχοντας ως δέλεαρ φτηνότερες τιμές. Σε ένα σπίτι AirBnB για παράδειγμα μπορεί να μείνει μια ολόκληρη παρέα ή 2 οικογένειες και να πληρώσουν φθηνότερα απ’ ό,τι αν κάθε ζευγάρι της πλήρωνε ξεχωριστά ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Όπου βέβαια στο τελευταίο θα είχε περισσότερες ανέσεις. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι στο χέρι του οικοδεσπότη τι έξτρα υπηρεσίες μπορεί να παρέχει, ώστε να είναι πιο δελεαστικός, αλλά και πιο ακριβός ταυτόχρονα. Έτσι, πια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο χώρος που προσφέρει ένα δωμάτιο ή ένα σπίτι AirBnB είναι και πιο φτηνός από ένα ξενοδοχείο ή ένα κανονικό ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Σήμερα η AirBnB έχει παρουσία σε 191 χώρες και 34.000 πόλεις με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ακίνητα.
 
Στη Λέσβο
 
Ειδικά οι τουρίστες είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτού του είδους το κατάλυμα και όπως ψάχνουν για ξενοδοχείο ή δωμάτιο, για παράδειγμα στο booking, έτσι ψάχνουν και σε αυτή την πλατφόρμα. Στη Λέσβο μπορεί να βρει κανείς ένα δωμάτιο με δύο κρεβάτια, μπάνιο και κουζίνα σε τιμές που κυμαίνονται από 15 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν και τα 93 ευρώ, αναλόγως των παροχών. Βέβαια όλα εξαρτώνται και από το χρόνο διαμονής.
Επίσης μεγάλη σημασία δίνεται στο αν ο οικοδεσπότης είναι καλός, και αν προσφέρει καλό κατάλυμα, γιατί η κριτική που γίνεται εκ των υστέρων είναι ζωτικής σημασίας. Διαβάζουμε για παράδειγμα για κατάλυμα στη Λέσβο: «Μας άρεσε πάρα πολύ στο σπίτι του […] Είναι ένας πολύ ευγενικός, φιλικός και θερμός άνθρωπος. Το δωμάτιο ήταν επίσης πολύ ωραίο και με την πισίνα του το διαμέρισμα ήταν υπέροχο. Πολλή ευχάριστη διαμονή!»
 
«Τεράστια ανισότητα»
 
Για τεράστια ανισότητα σε βάρος των ξενοδόχων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου: «Δεν μιλώ για εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν και το κάνουν νόμιμα, αλλά για εκείνους που έκαναν το εξοχικό τους ενοικιαζόμενο, φοροδιαφεύγουν και δεν ελέγχονται από κανέναν. Εκτός αυτού για να βγάλει ένας ξενοδόχος άδεια πρέπει να περιμένει έως και τρία χρόνια, ενώ κάποιος που θα νοικιάσει το σπίτι του μέσω AirBnb, θα βγάλει την άδεια αυθημερόν. Από κει κι έπειτα ούτε εφορία, ούτε υγειονομικό ούτε πολεοδομία κάνει ελέγχους. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα καταλύματα δεν δίνουν δουλειά στους ανέργους. Μιλάμε για τεράστια φοροδιαφυγή.» Μάλιστα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας που εκπροσωπεί ο κ. Αντωνίου στο Βόρειο Αιγαίο έχει ζητήσει να υπάρξει ίση μεταχείριση για όλους.