Γκρεμίζουν την εξέδρα χωρίς σχεδιασμό αντικατάστασης

Η εξέδρα στο Εθνικό στάδιο έχει κριθεί επικίνδυνη και κατεδαφιστέα, μετά από 70 σχεδόν χρόνια «ζωής», κάτι που έγινε δυο χρόνια πριν και «σφραγίστηκε» όπως και το κτίριο του κυλικείου.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εξέδρα στο Εθνικό στάδιο έχει κριθεί επικίνδυνη και κατεδαφιστέα, μετά από 70 σχεδόν χρόνια «ζωής», κάτι που έγινε δυο χρόνια πριν και «σφραγίστηκε» όπως και το κτίριο του κυλικείου. Στο τέλος του Νοέμβρη 2024 ο Κερκυραίος υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Στ. Γκίκας είχε ανακοινώσει ότι σε συνάντηση και τον κ. Ι. Βρούτση συμφώνησαν και θα δοθούν περίπου 2.000.000€ για έργα στο ΕΑΚΚ (κατεδάφιση εξέδρας, ταρτάν, χλοοτάπητας, κλειστό τύπου μπαλονιού). Όσο για το «μπαλόνι» και το ταρτάν το είχε υποσχεθεί 6 χρόνια πριν ο Αυγενάκης σε επίσκεψή του στο νησί.
Καλά όλα αυτά, αν σκεφτούμε ότι μετά την πτώση του ΑΟ Κασσιόπη από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα η εξέδρα και οι χώροι του ποδοσφαίρου είχαν εγκαταλειφθεί εντελώς, είχαμε και έχουμε το πιο άθλιο γήπεδο στην Ευρώπη.
Κάποιοι πανηγυρίζουν ότι θα γκρεμιστεί η εξέδρα, άρα κάνουμε έργο στο ΕΑΚΚ, αλλά… κανείς ΔΕΝ αναφέρει ότι σε οποιαδήποτε τρικοσμοσμική χώρα, παράλληλα με ένα τέτοιο γκρέμισμα θα υπήρχε σχεδιασμός, μελέτες, χρηματοδότηση και πλάνο για την αντικατάστασή της. Αν αυτό ικανοποιεί «τα αυτιά» κάποιων, θεωρώ ότι δεν σέβονται τον Κερκυραίο.
Είμαστε ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα χωρίς γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα και προδιαγραφές για αγώνες τουλάχιστον Β΄ Εθνικής, μετά από 65 χρόνια. Παίζαμε κύπελλο Ελλάδος (ΑΕ Λευκίμμης) και χρησιμοποίησε έδρα γήπεδο στα Γιάννενα για να αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.
Είναι σωστό να πανηγυρίζουν κάποιοι που κυβερνάνε τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, όταν έχουν γίνει ελάχιστα, έχει διαλυθεί το ΕΑΚΚ (ποδόσφαιρο, στίβος) και όταν ο τότε αρμόδιος υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπρόσωπος της ίδιας κυβέρνησης (Λ. Αυγενάκης), ήλθε μας έταξε είπε το δικό παραμύθι του και εξαφανίστηκε;;;
Ξέρουμε όλοι πως παλεύουν δεκαετίες οι άνθρωποι του στίβου για ένα σκέπαστρο που είναι απαραίτητο για τα παιδιά, υπάρχει χρηματοδότηση από την ΠΙΝ, αλλά «ούτε λέξη» γι αυτό. Ξέρουμε ότι πέρασαν 25 χρόνια από όταν με Νομάρχη τον Α. Παγκράτη είχε φτιαχτεί το ταρτάν και εδώ και μια δεκαετία οι δυο κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έκαναν κάτι γι αυτό, ΘΑ γίνει τώρα όπως είπε ο κ. Γκίκας και είναι μια θετική εξέλιξη. Ξέρουμε ότι αν μόνο γκρεμιστεί η εξέδρα χωρίς ταυτόχρονη μελέτη και προγραμματισμό για αντικατάστασή θα περάσουν χρόνια για να ανεγερθεί μια καινούργια στη θέση της.
Ανατρέχει η μνήμη μας στο παρελθόν, και ως σήμερα δεν έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις, δεκάδες, εκατοντάδες τα ΘΑ, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα ουσιαστικά έργα που έγιναν. Πρέπει όμως να πούμε ότι έστω και τώρα είναι απόλυτα θετικό να γίνουν το ταρτάν και το μπαλόνι, όσο για την εξέδρα μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό θέμα, που έχει σχέση με τα προπύλαια του ΕΑΚΚ, όπου οι πληροφορίες μας λένε ότι πρόκειται να ενοικιαστούν (αν δεν έχει γίνει ως τώρα), εκεί θα γίνουν γραφεία για ενοικιάσεις αυτοκινήτων και λογικά τα 1.700 μέτρα που καταλαμβάνει ο χώρος παρκινγκ για αυτοκίνητα. Μιλάμε για ένα χώρο που είχαν ξοδευτεί 640.000€ για να πέσει μπετόν και να τοποθετηθούν λυόμενη εξέδρα όταν έπαιζε στην Α΄ Εθνική ο ΑΟ Κέρκυρα, ένα χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον αθλητισμό. Και είναι τροφή για σκέψη με το θέμα της εξέδρας, όταν ήδη έχει ενοικιαστεί το παρκινγκ γύρο από το κολυμβητήριο, μήπως και επεκταθεί το παρκινγ με ότι αυτό συνεπάγεται.
ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Συνεργάστηκε στο ξεκίνημα με την «Αθλητική Πορεία της Κέρκυρας», ενώ από τις αρχές του ΄92 και για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα». Από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ» και από το 2000 και για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ». Από το 2015 εργάζεται στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», ενώ συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Channel (στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του) και Start TV, συνολικά 15 χρόνια.