Πέμπτη 17.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρήστος Χυτήρης (Πρόεδρος ΕΠΣΚ): Παραλάβαμε τεράστια χρέη, πληρώσαμε και έχουμε ταμείο 50.000€

ΕΠΣΚ
15 Οκτωβρίου 2024 / 17:41
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ποδοσφαιρικής ύλης στον Σπύρο Πίκουλα για την Ενημέρωση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Χρήστος Χυτήρης είναι εδώ και λίγο καιρό (ήταν γραμματέας) πρόεδρος μετά την παραίτηση του κ. Ι. Βλαχόπουλου και έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο να συνεχίσει, ένα έργο που η νυν διοίκηση έχει βάλει σε σωστό δρόμο (με τα λάθη της βέβαια), με την ελπίδα ότι το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο να γίνει καλύτερο.

Ο νέος πρόεδρος της Ένωσης έχει σχέση 40 χρόνων με το ποδόσφαιρο, αφού από το 1985 βρέθηκε στα γήπεδα σαν διαιτητής, μάλιστα έφτασε στο ανώτατο σκαλοπάτι και σαν βοηθός θήτευσε από το 2004 ως το 2007 στην Super League, ενώ είναι άνθρωπος του αθλητισμού, αφού είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Πριν 10 μέρες ξεκίνησαν τα τοπικά πρωταθλήματα, ξεκίνησε μια ακόμη σεζόν και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να απαντήσει σε κάποια ερωτήματά μας για την ΕΠΣΚ και το ποδόσφαιρο, κάτι που έκανε πρόθημα και τον ευχαριστούμε. Από όσα μας είπε θα πρέπει να σταθούμε, στο νοικοκύρεμα που αφορά το οικονομικό κομμάτι της Ένωσης, στον αριθμό των 36 ομάδων που είναι στο μητρώο της ΓΓΑ και στην πρώτη του συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ Μ. Γκαγκάτση.

 

Η ανάληψη της ευθύνης του προέδρου της ΕΠΣΚ, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι και πως βιώνεις τον πρώτο καιρό που έχει αναλάβει.

Η ανάληψη της ευθύνης του Προέδρου της ΕΠΣ Κέρκυρας είναι αρκετά δύσκολο έργο γιατί έχεις να διαχειριστείς προβλήματα και νοοτροπίες πολλών ετών. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι διαιτητές, όλοι αυτοί που απαρτίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Είμαι πολλά χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου και γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και ότι περισσότερες λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήτα θα έπρεπε να είχαν δοθεί από «ΧΘΕΣ».

 

Μπροστά σου είχες να χειριστείς τα νέα πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ και να «πείσεις» κάποιες ομάδες ότι πρέπει να συμμετέχουν. Είσαι ευχαριστημένος από τον αριθμό των ομάδων και τι θα τους έλεγες τώρα με το ξεκίνημα.

Τα σωματεία πείθονται να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα όταν βλέπουν έργο, όταν βλέπουν γήπεδα, όταν βλέπουν αξιοκρατία. Αυτό είναι το τρίπτυχο που θα φέρει και νέες ομάδες κοντά μας. Ωστόσο είμαι ευχαριστημένος με τον αριθμό ομάδων που συμμετέχουν φέτος. Στα πρωταθλήματα Α’ και Β’ κατηγορίας συμμετέχουν 32 ενεργά σωματεία, 1 ομάδα στην Γ’ Εθνική αντρών και 1 ομάδα στην Γ’ Εθνική γυναικών ενώ στο μητρώο της ΓΓΑ έχουν κάνει εγγραφή 36 σωματεία.

 

Η αναγκαστική πρόσληψη προπονητή σε όλες τις τοπικές κατηγορίες δεν έχει γίνει αποδεκτή και τα σωματεία πληρώνουν πρόστιμα. Πως μπορεί να βοηθήσει η ΕΠΣΚ σε αυτό;

Το μέτρο αυτό είναι στην σωστή κατεύθυνση και αναβαθμίζει το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο. Εμείς σαν διοίκηση, στην αρχή όταν αναλάβαμε, ήμασταν ελαστικοί και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τα σωματεία αλλά και τους προπονητές κάνοντας στην Κέρκυρα σχολή προπονητών UEFA C με μεγάλη συμμετοχή και θα προσπαθήσουμε να το ξανά κάνουμε για δίπλωμα UEFA Β έτσι ώστε να μην μείνει κανένας Κερκυραίος προπονητής χωρίς δίπλωμα. Ωστόσο το ποσοστό των προπονητών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις είναι πολύ μικρό.

 

Ποιες νομίζεις ότι είναι οι αιτίες που έχει συρρικνωθεί ο αριθμός ενεργών ομάδων στο νησί μας;

O αριθμός των ομάδων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα γιατί όλα πρέπει να τα βλέπουμε σφαιρικά, δεν αποτελούμε εξαίρεση. Παρόλα αυτά αναφέρεστε σε πολύ παλαιότερες χρονιές που από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Έχουν αλλάξει οι συνήθειες των νέων παιδιών, τα χόμπι τους ενώ έχει μπει στην ζωή τους το internet στο οποίο αφιερώνουν πολύ χρόνο ενώ παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και άλλα αθλήματα. Οι ποδοσφαιρικές αλάνες έχουν εκλείψει και έχουν μειωθεί τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και δεν μπορεί να μην ακολουθεί τους κανόνες της κοινωνίας μας.

 

Πάντα ακούγονται πολλά για τα οικονομικά της Ένωσης και τα προηγούμενα χρόνια (με άλλες διοικήσεις) «φώναζαν» ότι μια ζωή το «ταμείο είναι μείον»… εσείς τα καταφέρνετε σε αυτό το κομμάτι.

Λόγο των κακών οικονομικών που είχε η Ένωση μας, τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση το 2018 να νοικιάσει το γήπεδο στο Κανόνι ενώ θα μπορούσε να το βελτιώσει με μία σχετική βοήθεια από την ΕΠΟ και να καινοτομήσει. Αντ΄ αυτού η παράταξη μας ανέλαβε στο τέλος του 2021 φόρους που δεν είχαν πληρωθεί ποτέ (που προκύπτουν από τα ενοίκια), χρέη στο ΙΚΑ, χρέη σε ιδιώτες και ένα ταμείο με 800 ευρώ στην τράπεζα και 1.500 ευρώ μετρητά, δηλαδή παραλάβαμε ένα χάος στην κυριολεξία. Τα γραφεία μας ήταν μέσα στην μούχλα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές για πέταμα, χωρίς εκτυπωτές, χωρίς φωτοτυπικό και σπασμένες καρέκλες. Ένα μπάχαλο στην γραμματεία χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τον ρόλο της ενώ ξεκαθάρισμα του αρχείου δεν είχε γίνει ποτέ.

Στην Γ.Σ. τον Μάρτιο του 2024 το ταμείο της Ένωσης στον οικονομικό απολογισμό του 2023 ήταν 33.820 ευρώ ενώ σήμερα είναι περίπου 50.000 ευρώ με πληρωμένους τους φόρους που μας αναλογούν και εξοφλημένες τις δόσεις των ρυθμίσεων των χρεών προηγούμενων διοικήσεων χωρίς κανένα χρέος προς ιδιώτες. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ… σε απάντηση όλων αυτών που διαρκώς πετάνε λάσπη με ανακρίβειες και ψεύδη θέλοντας να κάνουν «ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ».

 

Είχατε μια συνάντηση στη ΓΣ της ΕΠΟ με τον νέο πρόεδρο κ. Γκαγκάτση, θεωρείτε ότι θα μπορέσει να αλλάξει πράγματα στο ποδόσφαιρο γενικότερα;

Η επιλογή του κυρίου Μάκη Γκαγκάτση στο τιμόνι της ΕΠΟ είναι η καλύτερη επιλογή θα μπορούσε να γίνει . έχει τα απαιτούμενα προσόντα, την εμπειρία και τις γνώσεις που χρειάζεται αυτή η θέση για να υποστηρίξει και να προωθήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα. Επίσης το θεωρώ ευτυχής συγκυρία που συν έπεσε με την έναρξη της δική μου θητείας . Είχαμε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 26/09/2024 και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Νοέμβριο.

 

Κλείνοντας θα θέλατε κάτι να προσθέσετε;

Ναι, θα ήθελα να τονίσω ότι με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Κέρκυρα ασχολούνται ενεργά πάνω από 1.200 άτομα περίπου που σημαίνει ότι αποτελεί πολλά περισσότερα από μία απλά αθλητική δραστηριότητα. Λειτουργεί μέσα στην κοινωνία μας ως φορέας προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής ένταξης γι αυτό και δίνουμε μεγάλη έμφαση στα πρωταθλήματα υποδομών. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ως διοίκηση της ΕΠΣ Κέρκυρας , θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την υποστήριξη και την προώθηση του Ερασιτεχνικού Κερκυραϊκού Ποδοσφαίρου.

ΦΩΤΟ@ ΧΡ. ΧΥΤΗΡΗΣ, Ο πρόεδρος της ΕΠΣΚ κ. Χρ. Χυτήρης με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Μ. Γκαγκάτση

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια