Ήττα της Εθνικής (των 5 Ελλήνων και 9 ξένων) και από την Τσεχία
Να υπάρξει προβληματισμός όχι απλά για τις ήττες και τον αποκλεισμό αλλά για τον τρόπο που τα τελευταία (τουλάχιστον 10) χρόνια λειτουργεί η Ομοσπονδία και η Εθνική μας ομάδα.
ΓΚΕΡΝΣΕΪ. Ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο νησί Γκέρνσεϊ η Εθνική μας ομάδα κρίκετ ανδρών με βαριά ήττα από την Τσεχία 169-87 το απόγευμα της Τρίτης (27/8). Ήταν η 4η συνεχόμενη αφού είχε χάσει και τα τρία, προηγούμενα από την Δανία με 166-122, από την Κύπρο με 102-100 και από την Ισπανία με 98-96 και εννοείται ότι έμεινε εκτός διεκδίκησης συμμετοχής στο Παγκόσμιο.
Στους αγώνες που ήταν για πρόκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2026, φάνηκαν οι μεγάλες αδυναμίες της Εθνικής μας η οποία δυστυχώς είχε μόνο 5 Έλληνες παίκτες στη σύνθεσή της και 9 ξένους που είναι οι: Χρ. Μπογδάνος, Αν. Γαστεράτος, Σπ. Βασιλάκης, Γ. Γαλάνης, Ν. Κατέχης, Ali Raza, Afridi Sajid, Tahir Muhammed, Ali Muaaz, Moammad Aslan, Ashraf Zubair, Singh Amarpreet Mehmi , Shadab Smader, Khan Sinan και προπονητής ο Κώστας Βασιλάς.
Εκτιμούμε ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός όχι απλά για τις ήττες και τον αποκλεισμό αλλά για τον τρόπο που τα τελευταία (τουλάχιστον 10) χρόνια λειτουργεί η Ομοσπονδία και η Εθνική μας ομάδα και αν αυτό πρέπει να συνεχιστεί, αν αυτό βοηθάει.
Δυστυχώς οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Εθνικές ομάδες έχουν πολλούς «ξένους» αθλητές στη σύνθεσή τους (Πακιστανούς, Ινδούς κλπ) και αυτό γιατί το επιτρέπει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, κάτι που ακολουθεί και η Ελληνική. Ποιο το όφελος όταν οι Έλληνες δύσκολα σήμερα, αδύνατον στο μέλλον να βρίσκουν θέση στην Εθνική μας ομάδα, αφού κάνουμε «εισαγωγή» παικτών από άλλες χώρες; Ακόμα και πολλές ομάδες του νησιού μας έχουν στις τάξεις τους 7, 8 ή 9 ξένους αθλητές που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα ανδρών, γιατί τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι η ανάπτυξη και η προσπάθεια τα Ελληνόπουλα να ασχοληθούν με το κρίκετ.
Η Εθνική γυναικών (μόλις 5 χρόνια ομάδα) με νεαρά κορίτσια από το νησί μας και ΧΩΡΙΣ ξένη αθλήτρια, μια χαρά πήγε και στη Μάλτα αυτές τις μέρες στο τουρνουά που πήρε τη 2η θέση (νίκησε Μάλτα και Σερβία έχασε από το Isle of Man), μια χαρά έχει πάει σε όσους αγώνες πήρε μέρος. Αυτή η ομάδα εκπροσωπεί το Ελληνικό γυναικείο κρίκετ δείχνει τη δυναμική του, δεν είναι ψεύτικη με εισαγόμενες αθλήτριες, αλλά με νεαρές Ελληνίδες.
Όπως σε όλα τα ομαδικά αθλήματα στον κόσμο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο κλπ υπάρχουν πιθανόν και 1,2 παίκτες «νατουραλιζέ» σε κάθε Εθνική (όχι σε όλες) και όχι 9 στους 14 όπως η Εθνική Ελλάδος ανδρών στο κρίκετ. Αυτή είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, δεν έχει να κάνει με τη χώρα από όπου προέρχονται οι αθλητές, ή το χρώμα ή την παιδεία τους κλπ, θα προτιμούσα στις ομάδες να υπάρχουν ως 2,3 ξένοι με δικαίωμα να αγωνιστούν και οι άλλοι όλοι να είναι Έλληνες, το ίδιο και στην Εθνική.
Σίγουρα ένας καλός ξένος παίκτης σου προσφέρει και βοηθάει, αλλά το 9 στους 14 είναι «τραβηγμένο» και δεν μιλάμε πλέον για Εθνική Ελλάδος. Γιατί Εθνική υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, με καθαρά Κερκυραίους αθλητές ή ακόμη και Έλληνες του εξωτερικού και πήγαινε πολύ καλύτερα.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια