Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επιστολή Ν. Βρούτση για το ΕΑΚΚ και οι αλήθειες

ΕΑΚΚ
14 Σεπτεμβρίου 2023 / 16:45
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Αυτό που όλοι μας βλέπουμε είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτε για να μπορέσει το ΕΑΚΚ να λειτουργήσει, με πίκρα βλέπουμε ότι δύσκολα (αν όχι αδύνατον) θα αλλάξει κάτι στη συνέχεια και θα έχουμε ένα γήπεδο «μουσειακό» αφού δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Γνωστό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έστειλε επιστολή (πριν 2 μέρες) προς τα 17 εποπτευόμενα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας (ανάμεσα τους και το ΕΑΚ Κέρκυρας) με σκοπό να συντονιστεί άμεσα η ολοκλήρωση της διαδικασίας της τελικής αδειοδότησης όλων, οι οποίες (όπως και όλες οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) λειτουργούν από το 2017 υπό καθεστώς ετήσιας προσωρινής άδειας λειτουργίας.

Μετά από την κύρωση στη Βουλή (νόμος 4901/2022) της Σύμβασης «Σεντ Ντενί», του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα», από την 1/1/2024 θα πρέπει να υπάρχει ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για να διασφαλίζεται η εφαρμογή, παρακολούθηση και επιβολή των κανονισμών και των ρυθμίσεων ασφαλείας, που προβλέπονται.

Αυτό σημαίνει ότι όλα πρέπει να είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και ότι όλα θα κριθούν σε αυτή τη βάση. Τώρα ότι σχεδόν στο σύνολό τους δεν έχουν τις απαραίτητες πολεοδομικές άδειες, δεν υπάρχει σωστός στατικός έλεγχος για όλα κλπ (όπως και τα δημόσια κτίρια), να δούμε πως θα «ξεπεραστεί», γιατί με βάση τη σημερινή κατάσταση τα περισσότερα γήπεδα πρέπει να κλείσουν ή να χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα ώστε να είναι ασφαλή και λειτουργικά.

Ερχόμαστε στο πολύπαθο ΕΑΚΚ που κάποιοι φρόντισαν να σφραγίσουν από τον Μάρτη το χώρο (γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβου), που έχει χαρακτηριστεί κατηγορίας Γ1 (χρησιμοποίηση από ΠΑΕ), ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια θα έπρεπε να αλλάξει κατηγορία, κάτι που έπρεπε να κάνει η διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση ΕΔ.

Αυτό που όλοι μας βλέπουμε είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτε για να μπορέσει το ΕΑΚΚ να λειτουργήσει, με πίκρα βλέπουμε ότι δύσκολα (αν όχι αδύνατον) θα αλλάξει κάτι στη συνέχεια και θα έχουμε ένα γήπεδο «μουσειακό» αφού δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και δεν υπάρχει φιλότιμο από κάποιους που φέρουν την ευθύνη, να αφήσουν τις καρέκλες και να πάνε σπίτι τους… με την εγκατάλειψη του χώρου να είναι ολοφάνερη.

Τι να περιμένει κανείς όταν π.χ. δεν είναι ικανοί να εξασφαλίσουν λίγα χρήματα να φτιάξουν τις βάσεις του επί κοντώ, με αποτέλεσμα να σπάνε κοντάρια των παιδιών η αξία των οποίων είναι πάνω από 1.000€ το καθένα, κυρίως όμως όταν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

Τι να περιμένει κανείς όταν (σύμφωνα με πληροφορίες μας) ο υπεύθυνος της οικονομικής μελέτης του σκεπάστρου του στίβου δεν έχει καμιά επαφή με την ΠΙΝ, ουδείς ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει αν και πέρασαν τρία Περιφερειακά Συμβούλια από τότε που του ανατέθηκε και το θέμα αφέθηκε στην τύχη του;

Τι να πει κανείς για τα κτίρια του κλειστού και του κολυμβητηρίου (έχει γίνει εκεί επίσημα στατική μελέτη πριν αδειοδοτηθεί;), με τα πλέξιγκλας να σπάνε και να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα αθλητών και περαστικών;

Τι να πει κανείς στα παιδιά, αν ένας ιδιώτης που (σωστά) πάει να τρέξει στο γήπεδο και από έλλειψη wc, κάνει την ανάγκη του, σε κάποια γωνιά του γηπέδου, εκεί όπου κάθονται να αλλάξουν ή να προπονηθούν οι αθλητές το απόγευμα και βρωμάει είναι δε και επικίνδυνο για την υγεία τους. Καμία μέριμνα, άλλωστε και η έλλειψη 5 εβδομάδων νερού, κάποιοι εντέχνως θέλησαν να πείσουν ότι ήταν 5 ημέρες μόνο ο χώρος χωρίς νερό, αλλά όσοιι προπονούνται εκεί καθημερινά ΔΕΝ λένε ψέματα.

Αντί να σηκώσουν τα μανίκια να δουλέψουν για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις, να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται τα παιδιά και η νεολαία, προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες που απορρέουν, από δική τους αδυναμία, αδιαφορία ή και ανικανότητα. Όπως μου έλεγε σήμερα και άνθρωπος του αθλητισμού που χρησιμοποιεί το ΕΑΚΚ, είναι ψέμα στο ψέμα όλοι τους (ΕΔ και ΠΙΝ), δεν υπάρχει καμιά διάθεση να κάνουν κάτι ουσιαστικό για το ΕΑΚΚ.

Φοβάμαι ότι με τον τρόπο που πρέπει να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις (και είναι σωστός) για να αδειοδοτηθούν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα σε όλο το ΕΑΚΚ. Δεν ξέρουμε γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει παραμεληθεί. Η ενασχόλησή μας με την αθλητική δημοσιογραφία είναι αρκετές δεκαετίες, εκτιμάμε ότι ποτέ δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση το Εθνικό στάδιο.

Μάλιστα ο τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ κ. Ν. Μόσχος, θέτει στους πολιτικούς το παρακάτω ερώτημα: «Γιατί η επιτροπή διαφάνειας και ελέγχου σφράγισε το Εθνικό Στάδιο Κέρκυρας, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά;».

Αυτά στην Κέρκυρα του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Τουρισμού και το 2023.

 

ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια