Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρία σπάνια γεγονότα στο κύπελλο, ένα στο Αστέρας - Καστοριά

ΚΥΠΕΛΛΟ
30 Αυγούστου 2023 / 16:20
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας της Καστοριάς, ο 17χρονος Αναστάσης Αφεντουλίδης. Έγινε έτσι η τρίτη γενιά της οικογένειας που παίζει στην ομάδα σε επίσημο αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Αστέρας Πετριτή νίκησε την περασμένη Κυριακή την Καστοριά για το κύπελλο Ελλάδος, αλλά στον αγώνα αυτό είχαμε ένα ξεχωριστό γεγονός άξιο αναφοράς. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον κόσμο.

Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της πρώτης ομάδας της Καστοριάς, ο 17χρονος Αναστάσης Αφεντουλίδης. Έγινε έτσι η τρίτη γενιά της οικογένειας που παίζει στην ομάδα σε επίσημο αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας! Ο Ανέστης Αφεντουλίδης, 82 ετών σήμερα, έπαιξε στην Καστοριά στις αρχές της δεκαετίας του ’60, πριν μεταγραφεί στον ΠΑΟΚ το 1965, ενώ επέστρεψε το 1970 και βοήθησε την Καστοριά να ανέβει για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική το 1974. Ο Δημήτρης Αφεντουλίδης, 49 ετών σήμερα, βρέθηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης σε μικρή ηλικία, αλλά το 1994 γύρισε στην Καστοριά, με την οποία πανηγύρισε δύο συνεχείς ανόδους, τη δεύτερη το 1996 στην Α’ Εθνική. Μάλιστα, όπως ο παππούς του και ο πατέρας του, έτσι και ο 17χρονος παίζει εξτρέμ, μόνο που σε αντίθεση με τους δύο, χρησιμοποιεί το δεξί πόδι! Είναι σπανιότατο γεγονός να έχουν αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα στην ίδια ομάδα πατέρας, γιός και εγγονός!

Έχουμε όμως στο θεσμό του κυπέλλοιυ την περασμένη Κυριακή δυο ακόμα σπανιότατα γεγονότα. Στον αγώνα Ζάκυνθος - Απόλλων Ευπαλίου το σκορ ήταν 3-0, ο προπονητής των γηπεδούχων βάζει στη θέση του τερματοφύλακα, τον Γιαννιώτη τερματοφύλακα Γιώργο Φιλιά που είναι γεννημένος στις 23 Δεκεμβρίου 1972, αγωνίστηκε δηλαδή σε ηλικία 50 ετών, 8 μηνών και 3 ημερών! Ο Φιλιάς συνέτριψε κάθε προηγούμενο, καθώς ο μεγαλύτερος που είχε καταγραφεί να αγωνίζεται στο Κύπελλο έως τώρα ήταν ο Νίκος Μπουκάρας του Παναργειακού πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχε μπει αλλαγή -και μάλιστα στη θέση του γιου του!- σε ηλικία 49 ετών, 1 μήνα και 27 ημερών.
Επίσης είχαμε ένα ακόμη γεγονός, αφού την περασμένη Κυριακή είχαμε τον νεότερο σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου. Στον αγώνα Πανγυθεατικός-ΑΕ Δημητσάνας 1-0
το γκολ στο 87' του αγώνα έχει ιστορική αξία αφού το πέτυχε ποδοσφαιριστής, που ακόμα δεν έχει κλείσει τα 15 χρόνια του! Στο 62' του αγώνα ο προπονητής της ομάδας της Λακωνίας, Στ. Μανιάτης, βάζει στο παιχνίδι το γιο του Παναγιώτη, που έχει γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2008. Ο Π. Μανιάτης είχε παίξει και την περασμένη σεζόν σε τρία παιχνίδια Γ' Εθνικής, αλλά δεν ήταν ο μικρότερος που αγωνιζόταν στην κατηγορία. Ωστόσο, με το γκολ που πέτυχε έγινε ο πρώτος παίκτης που καταγράφεται να σκοράρει στο Κύπελλο Ελλάδας, πριν κλείσει τα 15 χρόνια του (14 ετών, 11 μηνών και 22 ημερών). Με βάση τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της διοργάνωσης, νεότερος σκόρερ πριν από τον Μανιάτη ήταν ο Δ. Μαναρώλης του Μινώταυρου Μουρνιών, ο οποίος είχε σκοράρει στις 28.10.2020 στον αγώνα Άγιος Νικόλαος - Μινώταυρος σε ηλικία 15 ετών, 10 μηνών και 12 ημερών.

 

ΦΩΤΟ@ΕΠΟ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια