Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Στ. Γούστης: Ο αθλητισμός απαιτεί εγκαταστάσεις και χρήματα

ΓΟΥΣΤΗΣ
09 Ιουνίου 2023 / 15:55
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το κρίκετ παίζεται 200 χρόνια τώρα στην Κέρκυρα, αφού το 1823 ήταν η πρώτη φορά, ένα άθλημα που η Κέρκυρα έχει αγκαλιάσει και μέχρι πριν λίγα χρόνια η Εθνική Ελλάδος ήταν ουσιαστικά η μικτή Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το κρίκετ παίζεται 200 χρόνια τώρα στην Κέρκυρα, αφού το 1823 ήταν η πρώτη φορά, ένα άθλημα που η Κέρκυρα έχει αγκαλιάσει και μέχρι πριν λίγα χρόνια η Εθνική Ελλάδος ήταν ουσιαστικά η μικτή Κέρκυρας. Η πρόσφατη συμμετοχή της Εθνικής μας στη Βουλγαρία, όταν και τερμάτισε πρώτη, αλλά και το κρίκετ γενικότερα μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε με τον Αντιπρόεδρο της ΕΛΟΚ κ. Στ. Γούστη.
Ο Στυλιανός (Λάκης ) Γούστης (γιος του Σπύρου Γούστη επίσης παίκτη του κρίκετ του ΓΣ Βύρωνα) ξεκίνησε σαν παίκτης το 1962 σε ηλικία 9 ετών στην ομάδα που έπαιζε ο πατέρας του τον Βύρωνα και ευτύχησε να τελειώσει την καριέρα του στην ίδια ομάδα σε ηλικία 42 ετών, επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας, όπως και πολλές φορές αρχηγός της Εθνικής ομάδας. Στη συνεχεία ανέλαβε πρόεδρος του Βύρωνα και επί σειρά τετραετιών Γεν. Γραμματέας και για μικρό χρονικό διάστημα και πρόεδρος της ΕΛΟΚ. Τώρα είναι αντιπροέδρος και Ιδρυτικό μέλος του ΑΠΣ οι Λέοντες και επί σειρά ετών ο πρώτος πρόεδρος του σωματείου.
Είναι ένας άνθρωπος που σχεδόν όλη του τη ζωή αφιερώνει στο άθλημα που αγάπησε και υπηρετεί, γνώστης του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα, είναι ο καταλληλότερος να μας μιλήσει για κρίκετ, μετά από 61 χρόνια παρουσίας σε αυτό. Επειδή τα ερωτήματα και οι απορίες είναι πολλές το πρώτο μέρος της συνέντευξης που πήραμε από τον Λάκη Γούστη θα δημοσιεύσουμε σήμερα, είναι μια ενότητα που έχει σχέση περισσότερο με την Εθνική ομάδα.
 
 Η Εθνική ομάδα στη Βουλγαρία ήλθε πρώτη με 5 νίκες και μια ήττα ήλθε πρώτη, με αντιπάλους Βουλγαρία και Τουρκία. Σημαίνει κάτι αυτό;
Κάναμε μια καλή αρχή και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία (πρώτη) θέση στις επόμενες σειρές αγώνων με τις ίδιες ομάδες . Ο επόμενος στόχος είναι να ανέβουμε στην ευρωπαϊκή κατάταξη η τελευταία παρουσία μας στην Φιλανδία δεν μας άφησε ικανοποιημένους μάλλον μας απογοήτευσε , ήδη ανασυγκροτήσαμε τις δυνάμεις μας αλλάξαμε προπονητή και προσλάβαμε τον Κώστα Βασιλά και θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα με Έλληνες κρικετίστες του εξωτερικού κίνηση επιβεβλημένη για να κερδίσουμε θέσεις προς την κορυφή.
 
Υπάρχει η δυνατότητα να παίζουν πολλοί ξένοι στην Εθνική (7 Έλληνες, 7 ξένοι ήταν στην αποστολή). Η απορία του κόσμου είναι πως επιτρέπεται αυτό όταν δεν ισχύει σε άλλα αθλήματα. Π.χ. στο μπάσκετ επιτρέπεται μόνος ένας που θεωρείται νατουραλιζέ.
Το ICC επιτρέπει την συμμετοχή και ξένων αθλητών αρκεί να έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας και να αγωνίζονται στα Ελληνικά πρωταθλήματα καθώς και Ελλήνων που δεν αγωνίζονται στα Ελληνικά πρωταθλήματα αν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο. Είναι κάτι που το επιτρέπουν οι διεθνείς κανονισμοί
 
Αν κάνουμε μια σύγκριση με τις Εθνικές ομάδες παλαιότερων δεκαετιών, νομίζεται ότι υπάρχουν διαφορές και ποιες είναι;
Αν γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω πριν αρχίσει το μεταναστευτικό στην Ευρώπη δεν υπήρχαν Ασιάτες αυτή την στιγμή οι Ασιάτες και όχι μόνο, έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και γενικότερα κάθε άκρη του πλανήτη με αποτέλεσμα να παίζουν κρίκετ όπου βρίσκονται αυτός είναι και ο λόγος που χώρες δεν είχαν καμία αγωνιστική παρουσία στο άθλημα του κρίκετ αυτή την στιγμή να πρωταγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό κρίκετ διότι οι εθνικές τους ομάδες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90-95% να έχουν αθλητές μετανάστες από τις Ασιατικές χώρες που το άθλημα του κρίκετ είναι επαγγελματικό και εθνικό άθλημα με παγκόσμιες πρωτιές.
Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι πριν αρκετά χρόνια πίσω οι ευρωπαϊκές χωρίς να υπολογίζουμε Αγγλία, Ολλανδία που το κρίκετ είναι επαγγελματικό ήταν αγωνιστικά κοντά στα δικά μας αγωνιστικά επίπεδα και μάλιστα εμείς είμαστε σε καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο.
 
Γιατί μετά από τόσα χρόνια, αν εξαιρέσουμε 2,3 ομάδες από την Αθήνα, δεν έχουμε στο πρωτάθλημα και κάποια ομάδα από άλλες περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Λάρισα);
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε και να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Τα παιδικά χρόνια τότε ήταν διαφορετικά συγκριτικά με το πως μεγαλώνουν τα παιδιά τώρα . Οι περισσότεροι κρικετίστες που ασχολήθηκαν με το άθλημα της δίκης μου γενιάς καθώς της προηγούμενης και της μετέπειτα παρέμειναν στο άθλημα για πολλά χρόνια και το είχαν μάλιστα σε πρώτη προτεραιότητα στη ζωή τους, τώρα τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο κρίκετ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και απευθύνονται στις μικρές ηλικίες και σχετικά πάει καλά η ανάπτυξη μέχρι που τα παιδιά πλησιάζουν στην προ και μετά φοιτητική τους ζωή που τα αλλάζει και χάνονται από το άθλημα. Αν το άθλημα ήταν πανελλαδικά διαδεδομένο οι φοιτητές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παίζουν κρίκετ και να παραμείνουν στο άθλημα και να μην χάνονται. Η ζωή πλέον έχει τεράστιες και δύσκολες απαιτήσεις και ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται κατά πολύ με αποτέλεσμα η προτεραιότητα να αλλάζει κατεύθυνση. Πλέον ο αθλητισμός απαιτεί εγκαταστάσεις και χρήματα, το κρίκετ δεν έχει κανένα από τα δύο.
Η ΕΛΟΚ όπου της ζητήθηκε να δείξει το κρίκετ το έχει κάνει με εξαιρετικές παρουσιάσεις που ενθουσίασαν παιδιά, καθηγητές, γονείς και ενδιαφερόμενους, παρουσίασε το κρίκετ σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Μέτσοβο, σχολές Μαντουλίδη, Αμερικανικό κολέγιο, Χανιά, Καβάλα, Χίο, Θεσσαλονίκη, Μαραθώνα, Βόλο και αλλού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει έναν νέο πυρήνα αλλά δυστυχώς η επιτυχία απαιτεί επανηλλειμένες επισκέψεις για την υλοποίηση. Και αν ρωτήσετε γιατί τόσες επισκέψεις όταν γνωρίζατε το αποτέλεσμα των προηγούμενων επισκέψεων σας, η απάντηση είναι ότι κάπου μπορούσε να βρεθεί ένας τρελός και να γίνει μια ομάδα.
Π.χ. δημιουργήθηκαν δυο ομάδες στα Γιάννενα και είχαν συμμετοχή και στα πρωταθλήματα αλλά η Γυμνάστρια Κ.Κ. που έμαθε το κρίκετ όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα και βρέθηκε με μετάθεση στα Γιάννενα, έφτιαξε τις ομάδες, εν συνεχεία άλλη μετάθεση την απομάκρυνε από τα Γιάννενα με αποτέλεσμα να χαθούν οι ομάδες. Στην Θεσσαλονίκη υπήρχε ομάδα αλλά ποτέ δεν συμμετείχε στα πρωταθλήματα για οικονομικούς και διαδικαστικούς λόγους. Στην Αθήνα δημιουργήθηκαν 4-5 ομάδες που είχαν συμμετοχή αλλά ποτέ δεν ανέπτυξαν το άθλημα. Αν και τώρα μου ζητηθεί να πάω κάπου να δείξω το κρίκετ θα το ξανακάνω…!!!
 
Παίζει ρόλο ότι το κρίκετ ακόμη δεν έχει γίνει Ολυμπιακό άθλημα και ποιος ο λόγος, αφού η ΔΟΕ έχει εντάξει κάποια τα οποία ούτε ιστορία έχουν, ούτε είναι δημοφιλή στον κόσμο;
Θέλω να πιστεύω ότι τα Ολυμπιακά αθλήματα τυγχάνουν άλλης οικονομικής επιχορήγησης. Η. ΕΛΟΚ με τον πρόεδρο της Κυριάκο Κατσωρα (προσωπικός φίλος του κ. Καπράλου ) και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού κρίκετ που εκπροσωπούσε την παγκόσμια ομοσπονδία του κρίκετ συναντήθηκαν στην Αθήνα για να προωθήσει ο κ. Καπραλος την ένταξη του κρίκετ στην ολυμπιακή οικογένεια. Η διαδικασία της ένταξης είναι χρονοβόρα και πλέον υπάρχει η πρώτη εκτίμηση ότι το 2028 το κρίκετ θα είναι Ολυμπιακό Άθλημα. Η προσπάθεια της ΕΛΟΚ εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από την παγκόσμια και τύχαμε των ευχαριστήριων τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια