Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απούσα η Κέρκυρα από τον «αφρό» της Ελληνικής κολύμβησης

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
18 Μαΐου 2023 / 15:41
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 92ο Εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης αρχίζει Παρασκευή (18/5) στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ και θα διαρκέσει τρεις μέρες (18-20/5), με την παρουσία των κορυφαίων ονομάτων της ελληνικής κολύμβησης, αλλά με απούσα ουσιαστικά την Κέρκυρα, κάτι σύνηθες βεβαίως.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 92ο Εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης αρχίζει Παρασκευή (18/5) στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ και θα διαρκέσει τρεις μέρες (18-20/5), με την παρουσία των κορυφαίων ονομάτων της ελληνικής κολύμβησης, αλλά με απούσα ουσιαστικά την Κέρκυρα, κάτι σύνηθες βεβαίως.
Η απουσία της Κέρκυρας, είναι μια παράμετρος που πάρα πολλά χρόνια τώρα το παρατηρεί κανείς, αν και στο νησί μας έχουμε τρεις κολυμβητικούς συλλόγους (ΝΑΟΚ, Ναυσίθοος, Νηρέας), με ακαδημίες που συμμετέχουν εκατοντάδες παιδιά αλλά, ρωτάμε, πόσα παιδιά πήραν μέρος σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα;;;
Μένουμε στα ρηχά κάθε χρόνο, μιλάμε για διακρίσεις ανάμεσα στους συλλόγους των γειτονικών νομών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πάμε και λίγο παραπέρα, συνήθως όμως τα σωματεία πανηγυρίζουν γιατί έφεραν μετάλλια από τα Γιάννενα, την Άρτα ή την Πρέβεζα ή γιατί έπιασαν κάποια όρια, αλλά ως εκεί. Η συλλογή μεταλλίων έχει εξήγηση, οι κατηγορίες ηλικιακά 8-14 ετών, αλλά και τα αγωνίσματα είναι εκατοντάδες (κάποιες φορές σε ένα αγώνισμα μετέχουν 3,4 παιδιά), λογικό είναι να παίρνεις μετάλλια εδώ τριγύρω.
Το θέμα για μας είναι ότι «χάνονται αγωνιστικά στην πορεία» τα παιδιά, ΔΕΝ έχουμε καμιά διάκριση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών γυναικών, δεκαετίες τώρα. Δεν έχουμε καν συμμετοχές πολλές χρονιάς. Το ερώτημα του καθενός μας είναι, αν οι σύλλογοι που υπάρχουν (και σωστά υπάρχουν) και προπονούν παιδιά που ξεκινούν από 4,5 ετών, αν θα μπορούσαν να τα προετοιμάσουν να μην αγωνίζονται μόνο στα «ρηχά νερά» της Περιφέρειας ή 3,4 από τις εκατοντάδες που συμμετέχουν θα μπορούσαν να αγωνιστούν και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών (συμμετέχουν κολυμβητές και κολυμβήτριες από 14, 15 ετών).
Ρεαλιστικά αν το δει κανείς, οι ακαδημίες σε κάθε άθλημα βοηθάνε τα παιδιά να μένουν στον αθλητισμό και προσφέρουν σημαντικό έργο στη νεολαία. Σε όλα τα αθλήματα πάντα υπάρχει η κακή προσέγγιση των ακαδημιών, κάποιες από τις οποίες ακούμε να τις αποκαλούν «μαγαζιά» (μιλάμε σε όλα τα αθλήματα), ότι δηλαδή απλά κοιτάνε πως θα μαζέψουν τα 30,40€ το μηνιάτικο που πληρώνουν οι γονείς. Ένα αντίτιμο μπορεί να είναι δίκαιο και λογικό σε κάποιο βαθμό, γιατί πρέπει να πληρώνονται οι προπονητές, υπάρχουν και έξοδα λειτουργίας, αλλά… Π.χ. ο στίβος, το μπάσκετ, το πόλο, το χάντμπολ της Κέρκυρας, στέλνουν παιδιά στις εθνικές ομάδες, η κολύμβηση όμως είναι εξαφανισμένη.
Βγήκε ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος σε νεαρή ηλικία πήγε στον Ολυμπιακό και εκεί δούλεψε πολύ σκληρά για να φτάσει να πάρει αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όχι δεν περιμένουμε άλλο έναν Γιαννιώτη, περιμένουμε όμως 20-30 χρόνια μια έστω συμμετοχή σε ένα τελικό Πανελληνίου πρωταθλήματος.
Με αφορμή το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και με πολύ καλή πρόθεση γράψαμε το άρθρο, γιατί μας βομβαρδίζουν με ανακοινώσεις οι σύλλογοι του νησιού για τα μετάλλια που κατακτούν σε διάφορους Περιφερειακούς αγώνες παιδιά από 8,9 ως 13,14 ετών, αλλά ως εκεί. Το γιατί το ξέρουν αυτοί που προπονούν τα παιδιά που πληρώνουν για 7,8 χρόνια, αλλά στο αφρό της Ελληνικής κολύμβησης από την Κέρκυρα ΔΕΝ βλέπουμε κάτι…
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια