Κυριακή 19.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερασιτεχνικός αθλητισμός και νησιωτικότητα

ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
21 Φεβρουαρίου 2023 / 16:34
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας άνθρωπος, που έχει ζήσει στο πετσί του τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στο νησί πάνω από 50 χρόνια είναι ο καθηγητής φυσικής αγωγής και κορυφαίος προπονητής χάντμπολ, ο κ. Νίκος Πέρρος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας άνθρωπος, που έχει ζήσει στο πετσί του τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στο νησί πάνω από 50 χρόνια είναι ο καθηγητής φυσικής αγωγής και κορυφαίος προπονητής χάντμπολ, ο κ. Νίκος Πέρρος. Είναι ο άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ερασιτεχνικός αθλητισμός και μάλιστα σε σύλλογο ενός νησιού. Οι θέσεις του νομίζουμε ότι καλύπτουν κάθε πτυχή του προβλήματος (εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων) και θα πρέπει να τις δούμε πολύ προσεκτικά και να εκτιμήσουμε τις αλήθειες που αναφέρει στο παρακάτω του άρθρο:
«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει τον μεγαλύτερο όγκο της αθλητικής δραστηριότητας και στα Ελληνικά νησιά με τεράστιες προσωπικές προσπάθειες, με ατομικές συνδρομές μελών, με μεγάλη ηθική και οικονομική στήριξη των ίδιων των αθλητών και των οικογενειών τους, των μελών των διοικήσεων, που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι αυτός που γεννά τις διακρίσεις και τα μετάλλια, που μας τιμούν και μας κάνουν υπερήφανους όλους και είναι υποχρέωση της πολιτείας (άρθρο 16, παρ 9 Ελλ. Συντάγματος «Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους»)
Η Ελλάδα αποτελεί την πλέον «πολυνησιακή» χώρα στην Ευρώπη, ενώ το 15 % των ερασιτεχνικών σωματείων δρουν στα νησιά (1010 σε σύνολο 6500 περίπου)
Παρά την πρόβλεψη του νομοθέτη και μέσα από το σύνταγμα που αναφέρει στο αρθρο 101 παρ 4 «….Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους», τα ερασιτεχνικά σωματεία των νησιών μας, αιμορραγούν οικονομικά έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη για τις μετακινήσεις που χωρίς αμφισβήτηση είναι πολλαπλάσια τα κόστη σε σχέση με αυτά των «Ελλαδικών».
Τα ναύλα των πλοίων και οι πολύωρες με αυτά μετακινήσεις, αστάθμητοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και οι πολυήμεροι «αποκλεισμοί», αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ερ. Αθλ. στα νησιά, αθλητισμός που δεν αποτελεί απλά χόμπι, αλλά έχει άμεση συνάφεια με την ίδια την ζωή στα νησιά, με τεράστια συμβολή στην σωματική και ψυχική υγεία, διέξοδος για την νεολαία, με λίγα λόγια κοινωνικό δικαίωμα!
Σημειωτέον ότι τα τελευταία 6 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι δεν πρόβλεψαν για το αυτονόητο όσον αφορά τα ερασιτεχνικά σωματεία των νησιών και δεν αποτελεί απάντηση το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο υλοποιείται και καθυστερημένα (10 μήνες και πάνω) και δεν ισχύει σε περίπτωση εκπτώσεων από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Ούτε η πρόσφατη οικ. ενίσχυση από την φορολογία του στοιχήματος (…πάλι από τον τζόγο …όπως πριν από τον ΟΠΑΠ, πριν χαριστεί σε επιχειρηματία!), η οποία είναι η ίδια με τα σωματεία της στεριανής Ελλάδας ενισχύοντας την ανισότητα μάλιστα σε μετά COVID εποχή που τα σωματεία προσπαθούν να ανασαίνουν . Και μια αναφορά για την επικείμενη χρηματοδότηση: 33 εκατομμύρια σε ΠΑΕ και ΚΑΕ και 33 εκ σε 6500 ερασιτεχνικά σωματεία! Αυτό το θεωρούμε ορθολογισμό; Ή είναι λύση η μεταφορά των ευθυνών στην Τ.Α. για επιχορηγήσεις (μάλιστα έως του ποσού 1,5% των τακτικών εσόδων στους Δήμους και εως 0,5% στις περιφέρειες!) προτρέποντας την κατά τα άλλα σε θεσμοθέτηση φόρων, καταργώντας και επί της ουσίας τα προγράμματα «Άθληση για όλους» !
Νησιωτικότητα λοιπόν με ιδιαίτερο καθεστώς αντιμετώπισης στην μεταφορά καυσίμων και προϊόντων, με φορολογικά κίνητρα, με κίνητρα για γιατρούς και εκπαιδευτικούς, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με προτεραιότητες, με σχεδιασμό με ιεράρχηση αναγκών που δεν θα εμπίπτουν στην σχέση κόστους οφέλους! Τα Διαπόντια νησιά, Βόρεια της Κέρκυρας, τα «ανακαλύψαμε» όταν βεβαιωθήκαμε ότι μας δίνουν μίλια στην ΑΟΖ!
Εάν επιθυμούμε αποκέντρωση (μια ιδιαίτερη αγαπητή έκφραση στα κείμενα του κυβερνώντος κόμματος) στον αθλητισμό, τότε:
Γενναία αύξηση χρηματοδότησης ερασιτεχνικών σωματείων, των πραγματικών κυττάρων του Ελληνικού Αθλητισμού, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τακτικά , κάθε χρόνο μέσα από θεσμοθετημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, σαν αντίδοτο στην υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αθλητισμό σχολικό, πανεπιστημιακό, εργασιακό.
Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα ερασιτεχνικά σωματεία και στις σχολικές ομάδες που συμμετέχουν στα σχολικά πρωταθλήματα.
Να αναλάβουν οι ομοσπονδίες τα έξοδα μετακίνησης παραγόντων αγώνων (διαιτητές-κριτές) στις νησιωτικές ομάδες.
Ή ίση μεταχείριση των άνισων δημιουργεί ανισότητα κατά τον Αριστοτέλη!
Δεν αναφερθήκαμε για τα «μαύρα χάλια» των αθλητικών υποδομών, ούτε τα χαράτσια που έχουν επιβάλει εντούτοις ΕΑΚ και δημοτικές επιτροπές παιδείας για την χρήση αυτών των εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και που ελλιπέστατες είναι σε σχέση με τις ανάγκες. Εξάλλου εν ήδη «ΛΑΓΟΥ» πολιτευτής κερκυραίος έριξε στο τραπέζι την πρόταση το ΕΑΚ να το πάρει η FRAPORT και να μας δώσει έτοιμο άλλο …κάπου …κάποτε …όπως σήμερα η ΛΑΜΔΑ ΝΤΕΒΕΛΟΠΜΕΝΤ το Αθλητικό Κέντρο στον Άγιο Κοσμά που ξεσπιτώνει χιλιάδες αθλούμενους και σωματεία προς το άγνωστο ... φιλέτο η παραλιακή για επιχειρηματικό κέρδος, φιλέτο και το ΕΑΚ δίπλα από το αεροδρόμιο!
Καλώ περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση και με ψήφισμα που θα το διεκδικήσει να απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Αθλητισμού) ενόψει και της κατάθεσης νέου Νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, αίροντας τις όποιες νομικές αγκυλώσεις. Η ΟΧΕ πάντως έχει κοινή επιστολή ΚΓΣ και Φαίακα την άνοιξη 2022 με παρόμοιο τεκμηριωμένο αίτημα!
Πέρρος Νίκος
Μέλος Επιτροπής Ανάπτυξης ΟΧΕ
Συντονιστής τμήματος Χειροσφαίρισης ΚΓΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια