Τετάρτη 20.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύσκεψη Βουλευτών, ΠΙΝ και Δήμου για τον Όλυμπο

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
22 Ιουνίου 2022 / 16:25
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αν κάποιος θα ήθελε να αναφέρει τα τρία αθλητικά σωματεία του νησιού με την μεγαλύτερη προσφορά στη νεολαία και την κοινωνία,

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αν κάποιος θα ήθελε να αναφέρει τα τρία αθλητικά σωματεία του νησιού με την μεγαλύτερη προσφορά στη νεολαία και την κοινωνία,  σίγουρα θα έβαζε τον Κερκυραϊκό ΓΣ με ιστορία 129 χρόνων και πολλαπλά τμήματα, τον ΝΑΟΚ που έχει 87 χρόνια ζωής και επίσης πολλαπλά τμήματα και τον Όλυμπο που έχει 88 χρόνια ζωής, είναι το παλιότερο εν ενεργεία ποδοσφαιρικό σωματείο, παλιότερα διατηρούσε και τμήμα στίβου.

Τα προβλήματα και για τα τρία λίγο πολύ γνωστά, ο ΚΓΣ έχει ένα αξιοπρεπές γυμναστήριο και γραφεία στο κέντρο της πόλης, αλλά περιμένει πάνω από 40 χρόνια για το δικό του αθλητικό κέντρο στις Αλυκές, σε ένα χώρο που του έχει παραχωρηθεί και έχει πληρώσει. Ο ΝΑΟΚ πέρασε μια περιπέτεια όταν ουσιαστικά τον «πέταξαν» από τις εγκαταστάσεις (ΟΛΚΕ κλπ, γνωστή ιστορία) αλλά δικαιώθηκε και έχει το δικό του χώρο.

Μένει ο Ιστορικός Όλυμπος, όπου φίλοι και διοίκηση πριν 41 χρόνια μάζεψαν χρήματα και αγόρασαν ένα χώρο στην Καλλιθέα Καναλίων, δίπλα στο Ραδιοφωνικό σταθμό και εκεί με πολύ προσωπική εργασία έφτιαξαν το γήπεδο της ομάδας. Στη συνέχεια η ΓΓΑ με επικεφαλής τότε τον Κ. Κουλούρη έφτιαξε μια εξέδρα 600-700 θέσεων, ενώ αργότερα επί Νομαρχίας Στ. Πουλημένου κατασκευάστηκε ένα υπέροχο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της ομάδας, έχει αίθουσα εκδηλώσεων, γραφεία για την Ακαδημία, ιατρείο κλπ.

Έρχεται κάποια στιγμή το Δημόσιο και αμφισβητεί την κυριότητα του γηπέδου, το χαρακτήρισε σαν «αιγιαλό», έφτασε να βάλει πρόστιμο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για χρήση αυτού του χώρου, ουσιαστικά 20 φορές πάνω από την αξία του οικοπέδου. Μάλιστα το πρόστιμο αυτό έχει χρεωθεί σε πρώην πρόεδρο και του δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

Όμως η διοίκηση τότε του Ολύμπου, νόμιμα και με συμβόλαια αγόρασε εκεί το χώρο, μιλάμε για ένα οικόπεδο με τίτλους ιδιοκτησίας πάνω από 160-170 χρόνια. Τι ψάχνει τώρα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και κυνηγάει ένα ιστορικό σωματείο που το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει στην νεολαία και την κοινωνία της Κέρκυρας. Μάλιστα όσοι το υπηρετούν σαν διοίκηση ματώνουν οικονομικά.    

Είχα την τιμή να φορέσω τη φανέλα και πριν 10 χρόνια να είμαι και πρόεδρος του Ιστορικού και οι δικαστικές διαμάχες, η πίεση του Δημοσίου κυριολεκτικά φθείρει ψυχικά και οικονομικά κάθε Δ.Σ. Μετά από αποφάσεις και του ΣΤΕ δικαιώθηκε εν μέρει ο Όλυμπος, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, πάνω από 15 χρόνια «τρέχουν» την ομάδα στα δικαστήρια για κάτι που νόμιμα αγόρασε, το ίδιο το κράτος επικύρωσε την αγορά, πληρώθηκαν φόροι κλπ, αλλά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επιμένει.

Μιλάμε για χώρο που στεγάζει πάνω από 200 αθλούμενους του Ολύμπου, ενώ φιλοξενεί 6-7 ομάδες για προπονήσεις και αγώνες. Μιλάμε για ένα χώρο που αθλείται η νεολαία της Κέρκυρας και κάποιοι προσπαθούν να τον κλείσουν. Κρατική αναλγησία ή ανικανότητα παρέμβασης από τους ντόπιους εκλεγμένους που ξέρουν πολύ καλύτερα την αξία του χώρου και ιδίως την προσφορά του σωματείου στη νεολαία. Είναι που είναι γυμνή η Κέρκυρα από αθλητικούς χώρους, τι επιδιώκουν πάλι;

Το μεσημέρι της Τρίτης βρέθηκαν στο Δημαρχείο της Κέρκυρας σε σύσκεψη με θέμα το ζήτημα που έχει προκύψει με τον  Όλυμπο και την δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο, οι δυο βουλευτές του νομού, ο κ. Σωτ. Γκίκας και ο κ. Αλ. Αυλωνίτης, ο αντιπεριφειάρχης κ. Κ. Ζορμάς,  η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κα Υδραίου και από πλευρά Ολύμπου ο πρόεδρος κ. Σκλαβούνος, ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. κ. Σφήκας και  το μέλος του Δ.Σ. κ. Γαστεράτος .

Η συζήτηση στράφηκε πάνω στο θέμα που εξακολουθεί να καίει τον Όλυμπο, με τους παρευρισκόμενους να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και  να υπόσχονται ότι θα κάνουν ότι περνάει απ΄  το χέρι τους ώστε να τελειώσει η δικαστική διαμάχη και αυτό που αγόρασε και ανήκει στον Όλυμπο να σταματήσει να αμφισβητείται. Χρειάζεται πολιτική λύση σήμερα για το θέμα, είναι ντροπή αυτό που γίνεται να αμφισβητούν το μοναδικό ουσιαστικά  γήπεδο της πόλης (2 χιλιόμετρα από το κέντρο) και αντί να φτιάχνουν αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, να θέλουν να το κλείσουν.

Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Στ. Γκίκα: «Προσπάθεια όλων μας θα είναι να βρεθεί λύση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα το συντομότερο δυνατόν».

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια