Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Γιαννιώτης: Οφείλω να προσφέρω

Συνέντευξη
16 Μαρτίου 2021 / 16:27
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Στις 29 Μαρτίου η Κολυμβητική Ομοσπονδία μετά από δεκαετίες θα έχει νέο πρόεδρο και όλα δείχνουν ότι ο Κερκυραίος Ολυμπιονίκης, Σπύρος Γιαννιώτης,

είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές που θα γίνουν.

Μάλιστα το ψηφοδέλτιο θα έχει έναν ακόμη Κερκυραίο, τον Άκη Παυλογιάννη, γνωστό για την παρουσία του τόσο στο αθλητικό κομμάτι, όσο και στο διοικητικό του ΝΑΟΚ, αλλά και την τεράστια συμβολή του σαν ιστορικός του αθλητισμού.
Η πορεία του Σπύρου Γιαννιώτη, του κορυφαίου Έλληνα κολυμβητή, που έκλεισε την καριέρα του με ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στις 16/8/2016, είναι γνωστή.
Τώρα επιλέγει να βοηθήσει τον υγρό στίβο από ένα άλλο πόστο θέτοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΟΕ. Το SPORT 24 λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές μίλησε μαζί του και ο Σπύρος μοιράστηκε τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα στον ελληνικό υγρό στίβο.
 
Πέτυχα περισσότερα απ' όσα είχα ονειρευτεί
 
Από την τελευταία του χεριά σε αγώνα έχουν περάσει περισσότερες από 1600 ημέρες όμως εκείνες οι ημέρες δεν του λείπουν. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχουν λείψει οι αγώνες και οι προπονήσεις γιατί τελείωσα στο Ρίο και ένιωθα ολοκληρωμένος με την αθλητική μου διαδρομή και γεμάτος με διακρίσεις και εμπειρίες. Η καθημερινότητα συνεχίζει να είναι σε γρήγορους ρυθμούς. Ασχολήθηκα με την προπονητική για τρία χρόνια. Ουσιαστικά δεν έφυγα καθόλου από τις πισίνες. Τώρα σταμάτησα λόγω της ενασχόλησής μου με τις εκλογές.
Για μένα η προσφορά είναι πολύ σημαντική. Όταν ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς όλα γίνονται καλύτερα. Για αυτό δεν μου έχει λείψει η αγωνιστική πλευρά και πλέον θέλω να βοηθήσω και έξω από το νερό», είπε χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Το πόσο γεμάτος νιώθει φαίνεται όταν του ζητήθηκε να ακολουθήσει τη διαδρομή από την Κέρκυρα μέχρι την κορυφή του κόσμου. «Ξεκάθαρα σε αγωνιστικό επίπεδο εκπλήρωσα όλα μου τα όνειρα. Ήθελα να κατακτήσω ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Πέτυχα περισσότερα από αυτά που είχα φανταστεί όταν ξεκίναγα και έχτιζα τα όνειρά μου φεύγοντας από την Κέρκυρα και σε μεγάλη διάρκεια. Αυτό ήταν που σίγουρα δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι θα έφτανα στα 36 μου και θα κολύμπαγα σε τόσο υψηλό επίπεδο».
Ακόμα και σήμερα όμως δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αγάπη του για την πισίνα σε σχέση με εκείνη για τη θάλασσα. «Αγαπώ και τα δύο. Η θάλασσα είναι κάτι το διαφορετικό. Η πισίνα είναι εκεί που μεγάλωσα και είχα τις επιτυχίες μου. Η θάλασσα έχει μία άλλη ομορφιά και ειδικά στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Σίγουρα η θάλασσα μου έχει δώσει και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο αλλά μέσα και από τις δύο διαδικασίες έχω ζήσει μοναδικές και ξεχωριστές στιγμές».
 
Οφείλω να προσφέρω
 
Φτάνοντας στο σήμερα και στο πώς έφτασε στο σημείο να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της ΚΟΕ, είπε: «Τον τελευταίο χρόνο είχα αρχίσει να το σκέφτομαι περισσότερο. Μέσα από τη διαδρομή μου στον αθλητισμό έχω πάρει πολλά πράγματα. Νιώθω ότι οφείλω τώρα να τα προσφέρω τις γνώσεις και την αγάπη που έχω για το χώρο μας. Να δημιουργήσω νέα πράγματα και να βελτιώσω εκείνα που υπάρχουν. Αυτό ήταν που με έκανε να πάρω και αυτή την απόφαση».
Κατά τη διάρκεια της πορείας του στην ανοικτή θάλασσα πάντοτε ήταν εκείνος που χαιρόταν όταν πράγματα γίνονταν δύσκολα. Έκανε το κύμα και ρεύματα φίλους του φτάνοντας σε τεράστιες διακρίσεις.
 
Το ίδιο σκοπεύει να πράξει σε περίπτωση που εκλεγεί: «Η θάλασσα είναι απρόβλεπτη. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις κάθε τι που θα εμφανιστεί στο δρόμο σου. Έτσι, λειτουργώ και στη ζωή μου. Βάζω ένα πρόγραμμα, έχω μέθοδο, στόχο και θέλω να βελτιώνομαι. Σίγουρα θα έρθουν φουρτούνες και αντίθετα ρεύματα. Αν έχεις τις γνώσεις και ικανούς ανθρώπους γύρω σου σίγουρα μπορεί να αντιμετωπίσεις τα πάντα».
 
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν είναι αυτό των εγκαταστάσεων. Ήδη γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία μπορούν, όταν ολοκληρωθούν, να δώσουν νέα πνοή στα αθλήματα του υγρού στίβου.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν ξεκάθαρος γι αυτό: «Σίγουρα χρειάζεται ένας χώρος για τον υγρό στίβο. Πρέπει να υπάρχει χώρος να μπορούν να κάνουν τις προπονήσεις και να έχουν τις παροχές που χρειάζεται να έχουν αθλητές υψηλού επιπέδου. Αυτό ισχύει για όλα τα αθλήματα που γίνονται στην πισίνα. Τα νέα είναι ευχάριστα για το Ζάππειο όπου ακούγεται ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να επαναλειτουργήσει. Υπενθυμίζω ότι και παλιότερα στέγαζε τις Εθνικές ομάδες. Θα ήταν ωραίο να ξαναγίνει αυτό. Από εκεί πέρα βλέπουμε και τις βελτιώσεις που γίνονται στο ΟΑΚΑ από τον κ. Αυγενάκη και τους ιθύνοντες των εγκαταστάσεων. Εδώ πρέπει να σταθούμε και σε κάτι άλλο. Εάν βελτιωθεί η κατάσταση στο ΟΑΚΑ θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες, κάτι που έχουμε ξανακάνει σαν χώρα.Γενικότερα αν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο ΟΑΚΑ θα μπορούν να φιλοξενηθούν όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου και αυτό θα βοηθήσει να ανέβει ακόμα περισσότερο στη χώρα μας».
 
Να κρατήσουμε τα παιδιά που μπαίνουν στις πισίνες
 
Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον κορονοϊο έχουν κλείσει επί της ουσίας τα κολυμβητήρια απομακρύνοντας χιλιάδες παιδιά και αθλητές από αυτά. Η επόμενη ημέρα αυτής της ιδιαίτερης συνθήκης που έχει διαμορφωθεί είναι και ένα μεγάλο στοίχημα στα μάτια του σπουδαίου Ολυμπιονίκη.
«Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο στην οποία τα κολυμβητήρια είναι κλειστά και τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Πρέπει όμως να δούμε την επόμενη ημέρα. Αφού γυρίσουν τα παιδιά και εύχομαι να το κάνουν όλα, πρέπει να τους κρατήσουμε το ενδιαφέρον και να χαίρονται για αυτό που κάνουν μέσα από αγώνες.
Φυσικά, πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε κι άλλα παιδιά στα κολυμβητήρια για να μεγαλώσουμε την μαζικότητα. Βέβαια, δεν αρκεί απλά να έρθουν τα παιδιά πρέπει και να τα κρατήσουμε στις πισίνες και ας επιλέξουν μετά εκείνα με τι θα ασχοληθούν. Άλλα μπορεί να κάνουν κολύμβηση, άλλα τεχνική κολύμβηση, άλλα καταδύσεις, σε άλλα μπορεί να αρέσει κάτι πιο ομαδικό όπως είναι η υδατοσφαίριση ή η καλλιτεχνική κολύμβηση.
Το σημαντικό είναι να φέρουμε και άλλα παιδιά στις πισίνες και να καταφέρουμε να τα κρατήσουμε κοντά στο υγρό στοιχείο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται οργάνωση. Πρέπει η Ομοσπονδία να στηρίζει τα σωματεία στα θέματα της γνώσης και της επικοινωνίας».
 
Φυσικά από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ανοικτή θάλασσα. Εκεί όπου ο ίδιος γνώρισε μοναδικές στιγμές. Το να φέρεις τα παιδιά στις πισίνες για να δημιουργήσεις τους πρωταθλητές του αύριο χρειάζεται σχέδιο.
Για να μπουν οι βάσεις ώστε να έρθουν επιτυχίες ξανά στην ανοικτή θάλασσα είναι ένας στόχος του Σπύρου Γιαννιώτη: «Η Ελλάδα περιτριγυρίζεται από θάλασσες. Το σημαντικό είναι να γίνονται αγώνες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό βοηθά στο να γνωρίσει κάποιος το άθλημα. Εδώ θέλω να σταθώ και στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αρκετές διοργανώσεις στη χώρα μας οι οποίες βοηθούν τόσο στη διάδοση του αθλητισμού και ειδικά του open water όσο και τις τοπικές οικονομίες.
Παράλληλα, αποτελούν μία εξαιρετική διαφήμιση για τη χώρα μας αφού τα τοπία που διεξάγονται αυτοί οι αγώνες είναι μαγικά και φυσικά υπάρχουν και άλλα μέρη στα οποία μπορούν να γίνουν. Γενικότερα πιστεύω ότι πρέπει και μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Ευελπιστούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, δηλαδή από τους αγώνες που φέρνουν όσους αγαπούν τη θάλασσα και την κολύμβηση πιο κοντά στο Open Water,να προκύψουν και οι αυριανοί πρωταθλητές».

Η οργανωμένη μαζικότητα θα φέρει και άλλες διακρίσεις

Στο τέλος της συζήτησης μίλησε για τους δύο μεγάλους στόχους του σε περίπτωση που εκλεγεί. Εκείνος ξεχώρισε δύο οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους: «Αυτό που θέλω να δω είναι να μεγεθύνεται η κολυμβητική Ομοσπονδία σε ότι αφορά τους αθλητές σε όλες τις ηλικίες. Αν γίνει αυτό τότε πιστεύω ότι θα μπορεί να επιτευχθεί και ο αμέσως επόμενος στόχος ο οποίος είναι να δούμε ακόμα περισσότερους αθλητές στο υψηλότερο επίπεδο. Ο πρώτος στόχος οδηγεί στον δεύτερο. Αν μεγεθύνεις με σωστή οργάνωση τη μαζικότητα του εκάστοτε αθλήματος, τότε θα μπορέσεις να δεις και μεγαλύτερης επιτυχίες σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, Παγκοσμίων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Έχουμε ήδη κάποιες προκρίσεις για το Τόκιο, όπως έχουμε και την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών η οποία πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες διάκρισης. Στο μέλλον, λοιπόν, θα ήθελα να δω ακόμα περισσότερους αθλητές να παίρνουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να συμμετέχουν σε τελικούς και γιατί όχι να δούμε και ένα μετάλλιο στην πισίνα. Κάτι που είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο».
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια