Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεχνάνε τη φετινή σεζόν οι ερασιτεχνικές ομάδες

Κορωνοϊός
03 Φεβρουαρίου 2021 / 16:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κατάσταση της πανδημίας και τα λόγια των υπευθύνων δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία και για σύντομη επανέναρξη

του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Και λέμε ερασιτεχνικού, αφού στον επαγγελματικό υπάρχει δράση, στο ποδόσφαιρο στις δυο πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ στην κορυφαία κατηγορία, ενώ αναμένεται και στο χάντμπολ η επανεκκίνηση της Handball Premier, όπου αγωνίζεται ο Φαίακας, ενώ πόλο, γυναικείο ποδόσφαιρο Α1 και μπάσκετ Α2, μπορεί να βρεθούν στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όμως σε όλα τα ομαδικά αθλήματα δείχνει να παραμένει σε lockdown και κάθε μέρα που περνάει απομακρύνονται όλο και περισσότερο οι ελπίδες για επιστροφή αρχικά στις προπονήσεις, με την αγωνιστική σεζόν 2020-21 να χάνεται.

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα γίνει διαμαρτυρία μπροστά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία θα μετέχουν και οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής, αλλά η εκτίμηση είναι ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ούτε αυτή την εβδομάδα θα δώσει τη συγκατάθεσή της για ξεκίνημα προπονήσεων. Προηγείται βέβαια μία συνάντηση των εκπροσώπων με τον Λ. Αυγενάκη που θα γίνει την Πέμπτη 4/2 αλλά δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

Όσον αφορά την Κέρκυρα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του νησιού, σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, στο ποδόσφαιρο έχουμε συνολικά 44 ομάδες ανδρών που μετέχουν στα πρωταθλήματα, τρεις στη Γ΄ Εθνική και 41 στα τοπικά πρωταθλήματα. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε ομάδα μαζί με προπονητές και κάποιους παράγοντες αποτελείται τουλάχιστον από 30 άτομα, τότε έχουμε πάνω από 1300 άτομα που μετέχουν και θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ για covid. Σε αυτούς αν προσθέσουμε τους διαιτητές, τους παρατηρητές, τους φύλακες γηπέδων κλπ, φτάνουμε στα 1.500 άτομα μόνο στην κατηγορία ανδρών στο ποδόσφαιρο, χωρίς να υπολογίζουμε τα πρωταθλήματα των καδημιών που και εκεί οι εμπλεκόμενοι μπορεί να φτάσουν τους 800 με 1000.

Στο μπάσκετ έχουμε 10 ενεργές ομάδες ανδρών  σε Α΄ και Β΄ ΕΣΚΑΒΔΕ συν δυο γυναικείες, συνολικά 250 άτομα που εμπλέκονται, χωρίς να υπολογίζουμε τα ηλιακά πρωταθλήματα, ενώ στο βόλεϊ και στο χάντμπολ έχουμε τέσσερις ομάδες, δηλαδή κάτι περισσότερο από 100 άτομα. Εφόσον δινόταν άδεια για προπονήσεις με προοπτική να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα θα έπρεπε να έχουμε συνολικά στο νησί μια φορά την εβδομάδα covid τεστ για σχεδόν 2.000 άτομα, κάτι που λογικά δεν αντέχει το σύστημα, έστω και αν οι υγειονομικοί κάνουν υπερπροσπάθεια.
Πέραν αυτού, τα χρονικά περιθώρια σχεδόν εξαντλήθηκαν αφού για τη Γ΄ Εθνική υπολείπονται 23 αγωνιστικές, άρα απαιτείται διάστημα σχεδόν 4 μηνών με αγώνες Κυριακή - Τετάρτη, καθώς ακόμα και αύριο να ξεκινούσαν οι προπονήσεις, πριν από τις αρχές Μαρτίου δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα παιχνίδια.

Ρίχνοντας μία γενικότερη ματιά στην Ελλάδα και τη σημερινή κατάσταση, υπάρχουν κόκκινες περιοχές, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί άδεια προπονήσεων και μετακίνηση ερασιτεχνικών ομάδων. Σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται να παίζουν στα πρωταθλήματα κάποιοι και άλλοι να απέχουν. Πέρα αυτού αν υπολογίσουμε ότι οι ερασιτέχνες αθλητές στα ομαδικά αθλήματα ανδρών και γυναικών που μετέχουν στα πρωταθλήματα είναι πάνω από 120.000, το ερώτημα είναι αν αντέχει το σύστημα covid τεστ για αυτούς μία φορά την εβδομάδα. Και αυτό γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα γίνονται 35 με 40 χιλιάδες ημερησίως, περίπου 200 με 250 χιλιάδες την εβδομάδα και δύσκολα θα γίνουν τουλάχιστον άλλες 120.000 επιπλέον.