Πέμπτη 19.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο αθλητισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδας
14 Ιανουαρίου 2021 / 16:17
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Πληθαίνουν οι φωνές προς την κυβέρνηση και τους αρμοδίους για επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού

με διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από αρκετούς φορείς. Η υγεία πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλά θα σταθούμε και στο «νους υγιής  εν σώματι υγιή», αφού ως γνωστόν, η άθληση είναι υγεία.

Όλα όμως μπορεί να τα βάλει κάποιος κάτω και να δει τα υπέρ και τα κατά, με τις διάφορες προτάσεις να δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το θέμα της επανεκκίνησης. Πέραν της ανάγκης για άθληση, υπάρχουν και  εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι που ζουν μέσα από αυτό, όπως προπονητές, φύλακες και αθλητικά κέντρα και ψάχνουν επιστροφή στις δουλειές τους ώστε να αναπνεύσουν οικονομικά.

Υπάρχει μια επιστολή από την Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδας που προτείνει το άνοιγμα του αθλητισμού, καταθέτοντας προτάσεις και σχέδιο. Το θέμα είναι πώς μπορεί η κυβέρνηση να το δει θετικά, όπως και η ΕΠΟ που είναι αποδέκτες, αλλά η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει και για το θέμα αυτό.

Η επιστολή της Ε.Α.Κ.Ε.:  
«Κύριοι, η επιστολή αυτή δεν αποτελεί μια ακόμη τετριμμένη προσπάθεια για ωραιοποίηση της περιρρέουσας κατάστασης. Δεν αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για εργασιακά «κοπλιμέντα» για ευχαριστίες και ανούσια λόγια. Δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από την υπόδειξη της αλήθειας και την υπογράμμιση προβλημάτων που για κάποιους λόγους προτιμούμε να τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όχι να τα αντιμετωπίζουμε.

Ζούμε σε μία χώρα που ο αθλητισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με αθλητικά κέντρα στα πρόθυρα της καταστροφής. Και όλα αυτά γιατί αν μικροί ποδοσφαιριστές παίξουν ποδόσφαιρο σε εξωτερικό χώρο, η μετάδοση του covid-19 θα είναι τόσο μεγάλη που θα αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα.
Αναρωτιόμαστε κύριοι. Αναρωτιόμαστε αν έχετε εικόνα της πραγματικότητας, ή αν επιθυμείτε να εθελοτυφλείτε και να στρουθοκαμηλίζετε όταν με μια απλή βόλτα θα δείτε κατά δεκάδες τα παιδιά μικρά και μεγάλα να παίζουν στα πάρκα κυριολεκτικά χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο. Και αν αποδίδετε την ευθύνη στους γονείς και τις οικογένειες, εμείς έχουμε την ευαισθησία να αντιληφθούμε την ψυχολογική κόπωση που όλο αυτό έχει επιφέρει αφενός μεν στους γονείς που προσπαθούν να απασχολήσουν τα παιδιά τους με οποιονδήποτε τρόπο και αφετέρου στα παιδιά που αφιερώνοντας τις ημέρες τους σε οθόνες και τηλεδιασκέψεις, νιώθουν αφόρητα την ανάγκη να κάνουν αυτό που τα ίδια τους τα γονίδια επιτάσσουν να παίξουν.

Αναρωτιόμαστε όμως κύριοι και κάτι ακόμα. Από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου που τα παιδιά θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις, όπου 20 παιδιά και άνω θα συνυπάρχουν σε κάθε σχολική αίθουσα, ξαφνικά ο ιός παύει να εξαπλώνεται; Και σίγουρα ο αντίλογος λέει ότι η εκπαίδευση είναι στην εθνική λίστα προτεραιοτήτων πάνω από τον αθλητισμό αλλά επιστήμονες παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές ψυχολογικές συνέπειες του εγκλεισμού στα παιδιά και τις ευεργετικές ιδιότητες του αθλητισμού που είναι σε θέση να τις ανακουφίσουν.

Ας μη δώσουμε άλλα παραδείγματα παραλογισμού και λάθος επιλογών. Ας αρκεστούμε στο ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε στα παιδιά αυτό που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει, τηρώντας αυστηρότατα μέτρα. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όταν με το καλό όλη η υγειονομική κρίση αυτή περάσει πρέπει να κοιτάξουμε πίσω έχοντας τις λιγότερες δυνατές καταστροφές; Ότι αν για εσάς ο αθλητισμός βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητές σας, για εμάς, τα παιδιά, τους γονείς και τους ανθρώπους που ζουν από τον αθλητισμό είναι κάτι περισσότερο; Ότι μπορούμε υπεύθυνα και νόμιμα να δώσουμε λύσεις, ακόμη και προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα;

Δείτε παρακάτω συνοπτικά μια πρόταση για τον πιθανό τρόπο λειτουργίας:
• Σε ανοιχτά γήπεδα, με ατομικό ιδιωτικό εξοπλισμό (μπάλα, σχοινάκι, λάστιχο ενδυνάμωσης)
• Τέσσερις ασκούμενοι με έναν προπονητή και απόσταση πάνω από 3 μέτρα
• Οι αθλητές καταφθάνουν φορώντας μάσκα με ατομικό αντισηπτικό και νερό
• Δεν υπάρχει χρήση αποδυτηρίων
• Δεν γίνεται χρήση δημόσιας τουαλέτας
• Δεν υπάρχει τελικό παιχνίδι, παρά μόνο ατομική προπόνηση φυσικής κατάστασης και τεχνικής
• Χρόνος διάρκειας προπόνησης 45 λεπτά
• Κενός χρόνος 15 λεπτών ανάμεσα στα γκρουπ των αθλητών
• Απολύμανση σε πάγκους και σημεία επαφής μετά από κάθε γκρουπ
• Θερμομέτρηση κατά την είσοδο

Συνοψίζουμε επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά το τέλμα που αθλητές και εργαζόμενοι βρίσκονται. Σε καιρούς κρίσης γενναίες ενέργειες και φωτισμένοι ηγέτες πάνε τα κράτη μπροστά. Όχι όμως μονόπλευρα, αλλά ζυγίζοντας όλους τους τομείς. Και εμείς δυστυχώς πηγαίνουμε μέχρι στιγμής μόνο πίσω. Τα χρονικά περιθώρια δυστυχώς έχουν τελειώσει. Δώστε επιτέλους μια ημερομηνία επανεκκίνησης, και ακούστε την αγανάκτηση του κόσμου. Στην ίδια χώρα ζούμε, αλλά εσείς έχετε ίσως αυτιά κλειστά απέναντι στις φωνές που καθημερινά καταδεικνύουν το πρόβλημα. Φτάνουν οι κολακείες κύριοι. Καιρός να κάνετε τη δουλειά σας όπως πρέπει».
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια