Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου για Α1 και Α

Τοπικά πρωταθλήματα
04 Σεπτεμβρίου 2020 / 17:34
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι αλλαγές στις προκηρύξεις πρωταθλήματος και κυπέλλου, τις οποίες αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΠΣΚ, δεν είναι πολλές,

είναι όμως ουσιαστικές. Μία από αυτές είναι η μετάθεση της έναρξης των πρωταθλημάτων και στις δύο κατηγορίες για το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου. Μια μετάθεση τριών εβδομάδων καθώς από τη στιγμή που ο νέος τρόπος διεξαγωγής μειώνει τις αγωνιστικές, δεν θα παρατείνει την αγωνιστική σεζόν, εκτός απρόοπτου.
Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που έκανε, όπως, η αρίθμηση στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών υποχρεωτικά θα είναι από το 1 έως το 20. Η αρίθμηση στα παντελονάκια είναι προαιρετική. Ειδικά στην αγωνιστική περίοδο 2020-2021 τα σωματεία μπορούν να δηλώνουν 20 ποδοσφαιριστές και να κάνουν μέχρι 5 αλλαγές.

Η Α1 γίνεται σε δυο ομίλους των οχτώ ομάδων με διπλούς αγώνες στην πρώτη φάση, οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου πάνε σε πλέι οφ και οι τέσσερις τελευταίοι σε πλέι άουτ.  Στη δεύτερη φάση, τα σωματεία στους δύο ομίλους θα ξεκινήσουν με τις εξής βαθμολογίες:
1ος: 5 βαθμούς
2ος  3 βαθμούς
3ος: 2 βαθμούς
4ος: 0 βαθμούς

Θα γίνουν 7 μονοί αγώνες στη δεύτερη φάση, θα υπάρξει κλήρωση, αλλά οι μισές ομάδες θα παίξουν τέσσερα εντός έδρας ματς και οι άλλες τρία, κάτι που δεν αρέσει στην πλειοψηφία. Ίσως να υπάρξουν πολλά παράπονα στο τέλος ειδικά αν η άνοδος στη Γ΄ Εθνική και ένας υποβιβασμός κριθούν στις λεπτομέρειες.
Η άποψή μας είναι ότι δικαιότερο θα ήταν να πάρουν στη δεύτερη φάση οι ομάδες τους βαθμούς και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, στον δεύτερο γύρο να μην ξαναπαίξουν μεταξύ τους ομάδες από τον ίδιο όμιλο, αλλά διπλά ματς με τις ομάδες του άλλου ομίλου. Έτσι στο τέλος θα υπήρχε μια πιο δίκαιη βαθμολογία, όλοι θα είχαν παίξει με όλους εντός και εκτός έδρας.

Η Α΄ κατηγορία, θα γίνει σε τρεις ομίλους, Βόρειο και Νότιο με οκτώ ομάδες και Κεντρικής Κέρκυρας με 9 ομάδες, όπου πέφτουν απευθείας από την πρώτη φάση οι δυο τελευταίοι από βορρά και νότο και τρεις του ομίλου του κέντρου. Θα ακολουθήσουν πλέι οφ και πλέι άουτ, αφού οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου θα παίξουν σε έναν όμιλο για άνοδο (ανεβαίνουν 2) και οι 4η -5η -6η θα μπουν σε όμιλο και θα υποβιβαστούν  οι δυο τελευταίες, εκτός και αν υποβιβαστεί ομάδα από τη Γ΄ Εθνική, οπότε θα υποβιβαστούν

Και στην Α΄ θα γίνει ένας γύρος στη δεύτερη φάση, οχτώ παιχνίδια με κλήρωση και στο τέλος το αποτέλεσμα δεν θα είναι δίκαιο (κατά την άποψή μας) αφού μια θέση μπορεί να κριθεί επειδή στην κλήρωση η «αδικημένη ομάδα» έπαιξε στην έδρα του αντιπάλου και δεν είχε τη δυνατότητα να παίξει και στο γήπεδό της.
Να σημειώσουμε ότι στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος, τα σωματεία ανάλογα με τη θέση που έλαβαν στους τρεις ομίλους θα ξεκινήσουν με τις εξής βαθμολογίες:
1ος: 4 βαθμούς
2ος: 2 βαθμούς
3ος: 0 βαθμούς

Υπάρχει και κάτι που προκαλεί απορίες. Αν υποβιβαστούν 7 ομάδες στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος της Α΄ και άλλες δύο ή τρεις μετά, την επόμενη σεζόν  θα γίνει πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας με 9 ή 10 ομάδες και Α1 και Α με 16 ομάδες; Θα είναι δίκαιο και πάλι η νέα Β΄ κατηγορία που θα προκύψει να παίξει ελάχιστους αγώνες;
Βέβαια και για την Α1 και για την Α υπάρχει η προκήρυξη, είναι κοινή για όλους και τα πρωταθλήματα θα βαδίσουν με αυτήν. Το άσχημο κάθε φορά είναι ότι οι ομάδες δηλώνουν συμμετοχή χωρίς να ξέρουν τους όρους, οι οποίοι τροποποιούνται στην πορεία, αναγκαστικά πολλές φορές λόγω του αριθμού των διαγωνιζόμενων ομάδων.  
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια