Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερωτήματα των παραιτηθέντων Μπερδούση και Κούστα για την παραχώρηση του γηπέδου στην ΠΑΕ

Μπερδούσης
18 Αυγούστου 2016 / 17:37

Mε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη διαβάσαμε την τελευταία ανακοίνωση της Ε.Δ. του Ε.Α.Κ. Κέρκυρας, της 10-8-2016, που αναφέρεται στην επίτευξη επιτέλους συμφωνίας για την παραχώρηση του γηπέδου στην Π.Α.Ε. Κασσιόπη - Κέρκυρα.

Κατ’ αρχήν να δηλώσουμε την ικανοποίηση μας που επετεύχθη επιτέλους η συμφωνία αυτή, να επαναδιατυπώσουμε τη θέση μας ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας, και να δώσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Εμείς, όπως άλλωστε κάθε χρόνο θα παρακολουθούμε την πορεία και τους αγώνες της Π.Α.Ε. από τις εξέδρες του Ε.Α.Κ. και θα βοηθάμε με κάθε μέσον που διαθέτουμε. 
Είναι γεγονός, ότι δεν είχαμε μέχρι σήμερα την πρόθεση να δώσουμε συνέχεια σε μια αντιπαράθεση, που κατά την άποψη μας μόνο ζημιά προκαλεί. Όμως μετά την ανακοίνωση αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε τουλάχιστον στις αιχμές που αφήνονται και που μας αφορούν.
Ειδικότερα αναφερόμαστε στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης, που εμμέσως πλην σαφώς αφήνει αιχμές τόσο κατά του προσώπου του παραιτηθέντος προέδρου, όσο και κατά των άλλων δύο μελών της Δ.Ε. που υποβάλλαμε την παραίτηση μας.
Δυστυχώς για τους συντάξαντες την ανακοίνωση, διαβάσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τόσο την ίδια την ανακοίνωση, όσο και το συμφωνητικό παραχώρησης, που αναγράφεται στο πρακτικό 35/2-8-2016 της Ε.Δ. του Ε.Α.Κ.
Θα πρέπει λοιπόν εδώ να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, γιατί όπως θα φανεί και παρακάτω, οι αριθμοί, είναι αδιάψευστοι αλλά και αμείλικτοι.
Ερώτημα πρώτο: Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ε.Δ. που υποβάλλαμε και την παραίτηση μας όπως φαίνεται και στο πρακτικό 32/6-7-2016, (το μόνο που ο γραμματέας μετά από παρέμβαση μας φρόντισε να γράψει αναλυτικά), δεχτήκαμε από τα εναπομείναντα μέλη της Ε,Δ. σφοδρότατη επίθεση, με σαφείς υπαινιγμούς κατά της ακεραιότητας μας, με προεξάρχοντες της επίθεσης αυτής τους κ.κ. Μακαντάνη, Μέριανο και Κουρσάρη, γιατί δεχτήκαμε να συζητήσουμε με την Π.Α.Ε. αφού δεν είχε εξοφληθεί το χρέος των 20.000 για την προηγούμενη χρονιά. Στην απάντηση μας ότι θα δοθούν συναλλαγματικές για την εξόφληση του χρέους με λήξη τον Αύγουστο του 2016,και μάλιστα με τη δέσμευση της Π.Α.Ε. ότι θα πληρωθούν τα οφειλόμενα αλλά και το ποσόν του νέου συμφωνητικού απ’ ευθείας από την επιχορήγηση της Super League, οι παραπάνω ήταν ανένδοτοι, ότι δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Ε.Α.Κ. με αυτό τον τρόπο, αφού αν δεν πληρωθούν οι συναλλαγματικές θα υποχρεωθεί το Ε.Α.Κ σε μια δικαστική διεκδίκηση με αμφίβολα αποτελέσματα, και επέμεναν ότι θα πρέπει να πληρωθεί το χρέος με μετρητά.
Σήμερα που κύριοι αυτοί υπέγραψαν το συμφωνητικό με την Π.Α.Ε., έχουν εισπράξει τα παραπάνω οφειλόμενα; Γιατί στην ανακοίνωση τους αναφέρεται, ότι θα εισπραχθούν εντός του Αυγούστου τα χρωστούμενα, και αφήνεται μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει και σχετικός όρος στο συμφωνητικό, στο οποίο όμως τίποτα δεν αναφέρεται για το χρέος αυτό; Τι άλλαξε κύριοι από τότε μέχρι σήμερα, που σας έφερε στη θέση να υπογράψετε χωρίς να εισπράξετε τα οφειλόμενα, καταστρατηγώντας την υπάρχουσα ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. εσείς που με τόσο μένος μας κατηγορούσατε ότι δεχτήκαμε απλά να συζητήσουμε ενώ εσείς υπογράψατε;
Ερώτημα δεύτερο: Πως αντιλαμβάνεται η τωρινή διοίκηση του Ε.Α.Κ. την προάσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος; 
Ας κάνουμε μια απλή σύγκριση των υπογραφέντων στο επίμαχο συμφωνητικό με την πρόταση που εμείς καταθέσαμε και που δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της Δ.Ε.
Το συμφωνητικό που τελικά υπογράφηκε, προβλέπει την καταβολή τμηματικά ποσού 70.000 Ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π,Α.), δεσμεύει το Ε.Α.Κ. για δύο χρόνια με την προϋπόθεση, ότι και τον επόμενο χρόνο η Π.Α.Ε. θα αγωνίζεται στην ανώτατη κατηγορία, άλλως θα αναπροσαρμοσθεί, και παραχωρείται η αποκλειστική χρήση του χλοοτάπητα, «πλην της διεξαγωγής δύο αγώνων φιλανθρωπικού χαρακτήρα το χρόνο και τις αναγκαίες για τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία χρήσεις», χωρίς όμως να προσδιορίζονται ποιες είναι οι χρήσεις αυτές ή ποιός θα αποφασίζει για τις χρήσεις αυτές. Κατά την άποψη μας η Π.Α.Ε. αν όχι θα αποφασίζει, θα έχει τουλάχιστον βαρύνοντα λόγο, αφού έχει την αποκλειστική χρήση. Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι την προηγούμενη περίοδο έγιναν 6 φιλικοί αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Προβλέπει ακόμη, ότι με δαπάνες του Ε.Α.Κ. θα ευπρεπισθούν οι χώροι που παραχωρούνται για τους αγώνες (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, αίθουσα τύπου, δημοσιογραφικά θεωρεία, χώρος στάθμευσης) και παραχωρούνται στην Π.Α.Ε. τα πλυντήρια και η αποθήκη που χρησιμοποιεί καθώς και τα μηχανήματα του Ε.Α.Κ. με μόνη υποχρέωση τη συντήρηση τους, καταστρατηγώντας και πάλι ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. ότι τα μηχανήματα αυτά θα παραχωρηθούν έναντι συγκεκριμένου ανταλλάγματος, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στην Π.Α.Ε. να κάνει τους απαραίτητους ευπρεπισμούς των χώρων, αφαιρώντας τα χρήματα από το ποσόν των 70.000 ευρώ.
Η πρόταση που κατέθεσα στη Δ.Ε. εγώ, με τη σύμφωνη γνώμη και των κ.κ. Κούστα και Κουρή, ήταν: Καταβολή ποσού 50.000 Ευρώ το χρόνο πλέον Φ.Π.Α., δηλ. 62.000 Ευρώ το χρόνο, με συμφωνητικό για ένα χρόνο και με τη δέσμευση από την Π.Α.Ε. ότι τον επόμενο χρόνο αν παραμείνει στην κατηγορία θα υπάρχει αύξηση του ποσού αυτού. Επίσης από τη μίσθωση της αποθήκης και των πλυντηρίων θα υπήρχε ένα επί πλέον έσοδο. Τέλος θα υπήρχε και ένα έσοδο από τη μίσθωση των μηχανημάτων του Ε.Α.Κ., ενώ η Π.Α.Ε θα είχε και την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρηση τους. Και μάλιστα αυτά θα ήταν εγγυημένα αφού θα υπήρχε εκχώρηση του ποσού αυτού από την επιχορήγηση της Super League προς την Π.Α.Ε. Θα πρέπει να αναφέρω εδώ, ότι η πρόταση των υπολοίπων (πρακτικό 32/6-7-16) ήταν 70.000 Ευρώ συν Φ.Π.Α. δηλ. 86.800 Ευρώ για ένα χρόνο, χωρίς την αποκλειστική χρήση του χλοοτάπητα και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο ποσόν αυτό η μίσθωση των πλυντηρίων και των μηχανημάτων.
Συνολικά λοιπόν το Ε.Α.Κ θα εισέπραττε με την πρόταση μας, από την Π.Α.Ε. ένα ποσόν αρκετά μεγαλύτερο από τις 70.000 Ευρώ του σημερινού συμφωνητικού, αφού η μίσθωση των πλυντηρίων και των μηχανημάτων θα μας απέφερε ένα επί πλέον ποσόν της τάξης τουλάχιστον των 10.000 ευρώ το χρόνο.
Πως λοιπόν διασφαλίζει η τωρινή διοίκηση το Δημόσιο συμφέρον εισπράττοντας αφ’ ενός μεν λιγότερα από αυτά που προτείναμε οι τρείς που παραιτηθήκαμε, δίνοντας την αποκλειστική χρήση του χλοοτάπητα, δεσμεύοντας το Ε.Α.Κ. για δύο χρόνια, παραχωρώντας τα πλυντήρια και τα μηχανήματα, και αφ΄ ετέρου μη παίρνοντας καμία εγγύηση για την είσπραξη των χρημάτων;
Τι μεσολάβησε και από τις 86.800 ευρώ που ζητούσαν για ένα χρόνο και που αναλυτικά περιγράφονται στην απόφαση της Δ.Ε. στο πρακτικό 32/6-7-2016 και χωρίς την αποκλειστική χρήση του γηπέδου, ώστε σήμερα να θριαμβολογούν γιατί υπέγραψαν ένα συμφωνητικό με 70.000 Ευρώ το χρόνο και με δέσμευση για δύο χρόνια; 
Εδώ θριαμβεύει η λογική του παράλογου.
Όσον αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις «ομόφωνες και υπεύθυνες αποφάσεις σε συλλογικό πλαίσιο» που επικαλείται στην ανακοίνωση της της 10ης-8016 η τωρινή Ε.Δ., προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
Σήμερα 18-8-2016, έχει εισπραχθεί το χρέος των 20.000 ευρώ, από την Π.Α.Ε.; Γιατί στο ταμείο του Ε.Α.Κ., δεν υπάρχει τέτοια εγγραφή, ούτε και έχουν κατατεθεί συναλλαγματικές για το χρέος αυτό, όπως φαίνεται από τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία.
Πως λοιπόν τηρούν αυτοί οι «θεματοφύλακες των συλλογικών διεργασιών» την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στο πρακτικό αρ. 29/25-5-16 (θέμα 3ο) στο οποίο αποφασίστηκε, ότι μόνον μετά την καταβολή των 20.000 θα προχωρήσει το Ε.Α.Κ. στην παραχώρηση του γηπέδου για την νέα περίοδο και στην υπογραφή νέου συμφωνητικού;
Έχει εισπραχθεί η δεύτερη δόση των 5.000 ευρώ που αναφέρεται στο συμφωνητικό στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 12ης -8-2016; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα τηρούμενα βιβλία του Ε.Α.Κ Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ε.Δ. για την είσπραξη των χρημάτων αυτών; 
Πως αντιλαμβάνονται οι «θεματοφύλακες των συλλογικών διεργασιών» την τήρηση των συλλογικών αποφάσεων, όταν στις 29-7-16 υπογράφουν το νέο συμφωνητικό με συνολικό τίμημα 70.000 ευρώ σε αντίθεση με την απόφαση που οι ίδιοι ψήφησαν στο πρακτικό αρ. 32/6-7-16 και προέβλεπε 70.000 συν Φ.Π.Α. 24% δηλ συνολικό τίμημα 86.800 Ευρώ, αρνούμενοι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση επί του θέματος, και που ήταν αυτή η απόφαση και η άτεγκτη στάση τους που προκάλεσε την κρίση στην Ε.Δ.;
Ποια είναι η διασφάλιση που πήρε το Ε.Α.Κ. από την Π.Α.Ε. ότι θα εξοφληθούν τόσο τα παλαιά χρέη, όσο και τα προβλεπόμενα στο νέο συμφωνητικό; Έχει κατατεθεί η εγγύηση των 70.000 ευρώ που προβλέπεται στο συμφωνητικό; Και αν ναι, γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει η ανάλογη εγγραφή στα λογιστικά βιβλία του Ε.Α.Κ.;
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο σέβονται οι «θεματοφύλακες των συλλογικών διεργασιών» τις συλλογικές αποφάσεις και τηρούν τις αποφάσεις της Ε.Δ. ακόμα και αυτές που οι ίδιοι μόνοι τους ψηφίζουν.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές σε όλους , ( και εδώ απευθυνόμαστε στην Κερκυραϊκή κοινωνία και το φίλαθλο κόσμο της Κέρκυρας), ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για την εξόντωση όσων πραγματικά προσέφεραν και ασχολούνταν με την επίλυση των προβλημάτων του Ε.Α.Κ., με σχεδόν καθημερινή τους παρουσία στους χώρους του Ε.Α.Κ. και άμεση αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προέκυπταν, κάνοντας στην πορεία τους βέβαια και κάποια μικρολαθάκια, λειτουργώντας όμως με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, και χωρίς να θέλουν να έλθουν σε αντιπαράθεση με την Π.Α.Ε., που θεωρούμε ότι με την παρουσία της στη Super League προσφέρει στο νησί μας, αλλά και προσπαθώντας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Ε.Α.Κ. στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως φαίνεται ότι κάνουν οι τωρινοί διοικούντες, για λόγους προσωπικούς και πολιτικούς.
Ας αφήσουν λοιπόν οι κύριοι της Ε.Δ. τα περί «ομόφωνων και υπεύθυνων αποφάσεων» και λειτουργίας «σε συλλογικό πλαίσιο» με τα οποία προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες για την καθυστέρηση που υπάρχει σε εμάς που διαφωνήσαμε και να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για την ανικανότητα τους να χειρισθούν τις καταστάσεις, και το πισωγύρισμα (κολοτούμπα το λέει ο λαός μας) από τις εκφρασθείσες θέσεις τους και ας προσπαθήσουν έστω και την ύστατη στιγμή να διορθώσουν τα λάθη τους που προέρχονται από ιδεοληψίες ορισμένων και προσωπικά κάποιων άλλων. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η καθυστέρηση που πράγματι υπήρξε, οφείλεται αποκλειστικά σ’ αυτούς και τη στάση τους, στην ανικανότητα τους να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Π.Α.Ε., .ώστε να αναγκαστεί η Γ.Γ.Α. να ασχοληθεί και τελικά να λύσει το γόρδιο δεσμό, αναγκάζοντας την υπάρχουσα διοίκηση να υπαναχωρήσει από τις εκφρασμένες θέσεις της. 
Αυτή είναι η «υπεύθυνη στάση» της τωρινής Ε.Δ. που νόμισαν ότι θα μπορούσαν με τερτίπια και παραπληροφόρηση (είναι σκόπιμη η υπογραφή συμφωνητικού με το ποσόν των 70.000 ευρώ, καθώς και η διαδόσεις για 50.000 ευρώ που δήθεν ήταν η πρόταση μας), να δώσουν την εντύπωση ότι διαχειρίζονται τα θέματα του Ε.Α.Κ. με σύνεση και υπευθυνότητα, προασπίζοντας το Δημόσιο Συμφέρον.
Αυτά και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε
Το συμφωνητικό και τα πρακτικά των επίμαχων συνεδριάσεων, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Σ.σ. Ολόκληρη η Σύμβαση παραχώρησης της χρήσης του ΕΑΚΚ στην ΠΑΕ ΑΟΚΚ στο www.enimerosi.com