Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιχορήγηση 12 εκατ.€ -μετά από 12 χρόνια- για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Σωματεία
18 Ιουνίου 2020 / 16:27
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Η οικονομική ενίσχυση -με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού- ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

ΑΘΗΝΑ. Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια για να δοθούν επιχορηγήσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία και επιτέλους αποφασίστηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 12.000.000, όπως ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για όσα σωματεία έκαναν προεγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ή έχουν αιτηθεί την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση. Ως τώρα υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα 5.000, αριθμός που λογικά θα μεγαλώσει, ενώ περιλαμβάνει σωματεία όλων των αθλημάτων.

Για την απόφαση αυτή ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ των άλλων τόνισε: «Κάνουμε πράξη άλλη μία κυβερνητική πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς αφορά την ενίσχυση ενός τομέα με πολύπλευρη και σημαντική προσφορά: του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η αθλητική οικογένεια καλύφθηκε εξαρχής από το «δίχτυ προστασίας» που απλώσαμε σε όλη την κοινωνία, μόλις ξέσπασε η πανδημία. Επιπροσθέτως, εκτός από τα οριζόντια μέτρα, εφαρμόζονται πρόσθετες πρόνοιες για τον αθλητισμό, ο οποίος, μαζί με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, έλαβε περαιτέρω στήριξη, μέσω στοχευόμενων παρεμβάσεων. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία, υλοποιούμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Διαθέτουμε συνολικά για τον σκοπό αυτό 12 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα διανεμηθεί απευθείας στα σωματεία, με διαφανή, αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια, μέσα από το  μητρώο αθλητικών σωματείων».

Ο κ. Αυγενάκης, από την πλευρά του, μεταξύ άλλων είπε: «Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ικανοποιήσουμε ένα πάγιο αίτημα της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας. Το αίτημα αυτό αφουγκράστηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύτηκε ότι επιβάλλεται να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, για να συνεχίσει να επιτελεί τον σπουδαίο ρόλο του στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Η έκτακτη αυτή επιχορήγηση που ανακοινώνουμε σήμερα, έρχεται να προστεθεί στην ετήσια τακτική επιχορήγηση που έχει ήδη ανακοινωθεί για τις 48 Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας, ύψους 17,5 εκ. ευρώ».
 
ΣΕΓΑΣ: Θετική αλλά κατώτερη των περιστάσεων
 
Ο ΣΕΓΑΣ τοποθετήθηκε για την επιχορήγηση των 12 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Η δίκαιη κατανομή είναι αυτή που απασχολεί, ενώ αναμφισβήτητα είναι θετικό μέτρο. Πιθανόν θα ακουστούν πολλές διαφορετικές απόψεις και σίγουρα μετά τη διανομή, πολλά παράπονα, αφού πιθανόν θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες, σχετικά με το πόσο αντικειμενικά θα μοιραστούν τα χρήματα.

Η παλιότερη Ομοσπονδία της χώρας ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής: «Η ενίσχυση των αθλητικών σωματείων, που ανακοινώθηκε σήμερα, αποτελεί θετικό μέτρο, το οποίο, άλλωστε, ο ΣΕΓΑΣ είχε εισηγηθεί από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης όμως, που ελπίζουμε ότι θα κατανεμηθεί  με αντικειμενικά  και δίκαια κριτήρια, είναι ανεπαρκές αφού αφορά ένα αριθμό Σωματείων πολύ πάνω από τις 5.000 που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα οποία στερούνται από τον Μάρτιο και για πολλούς ακόμη μήνες, από σημαντικούς πόρους που δεν αναπληρώνονται  σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ανακοίνωση των μέτρων για τον Πολιτισμό, πριν μερικές εβδομάδες, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για ανάλογη -  και πάντως μεγαλύτερη απ’  αυτήν που ανακοινώθηκε – ενίσχυση και για τον Ελληνικό Αθλητισμό. Περιμένουμε να  ανακοινωθούν τα κριτήρια με κάθε λεπτομέρεια και στη συνέχεια να δοθούν στη δημοσιότητα οι Πίνακες κατανομής των ποσών ανά Σωματείο και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για επιπρόσθετη  στήριξη τόσο των αθλητικών σωματείων, όσο και των Ομοσπονδιών».

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια