Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο σχεδιασμός του Αστέρα Πετριτή για το πρωτάθλημα της γ΄ Εθνικής

Αστέρας Πετριτή
10 Ιουνίου 2016 / 17:52
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα ο Αστέρας Πετριτή, πήρε το πρωτάθλημα της ΕΠΣΚ και το εισιτήριο ανόδου για την Γ΄ Εθνική.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από δω και πέρα οι άνθρωποι της ομάδας έχουν βάλει το κεφάλι κάτω, τελείωσαν τα πανηγύρια και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά, αφού η Γ΄ Εθνική δεν είναι τοπικό πρωτάθλημα, θα πάρουν μέρος σπουδαίες ομάδες με ιστορία, με συμμετοχές στη Α΄ Εθνική (Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου, Πιερικός), ομάδες με πολύ κόσμο και χρήμα και φυσικά ο Αστέρας που έχει πάρα πολλά να κάνει έτσι ώστε να είναι έτοιμος όταν πρέπει για να εκπροσωπήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νησιού μας σε υψηλότερο επίπεδο. Ποια είναι τα κύρια σημεία που θέλει και πρέπει να προσέξει η ομάδα του Πετριτή, αν θέλει να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία; Ας τα δούμε αναλυτικά:
 
Το οικονομικό
 
Βάση της καλή λειτουργίας οποιασδήποτε ομάδας είναι να μην υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Σίγουρα πρέπει να γίνει προγραμματισμός στο τι μπορεί να δαπανήσει η ομάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα έξοδα, για 15 ταξίδια εκτός Κέρκυρας, που σημαίνει εισιτήρια πλοίου, κόστος λεωφορείου μεταφοράς, φαγητό για την αποστολή, 4-5 διανυκτερεύσεις στους αγώνες με τις ομάδες που είναι σε μακρινούς νομούς, έξοδα διαιτησίας των εντός έδρας αγώνων, που θα είναι κατά μέσο όρο χίλια ευρώ. Μόνο αυτά μπορεί να ξεπεράσουν τις 40 χιλιάδες ευρώ και αν βάλουμε και το αθλητικό υλικό, ξεκινάμε με 50 χιλιάρικα, που δεν μπορεί να πιεστούν παρά ελάχιστα προς τα κάτω, χωρίς να υπολογίσουμε προπονητές, αθλητές κλπ. Με μέτριους υπολογισμούς θα χρειαστούν το λιγότερο εκατό χιλιάδες ευρώ, εκτός και αν πέραν των ποδοσφαιριστών που είναι από το χωριό, βρεθούν και άλλοι
 
Προπονητές και ρόστερ 
 
Ο Βασίλης Ξάνθης οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα και στην άνοδο και σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο για να παραμείνει στο τιμόνι και την ερχόμενη χρονιά, κάτι όμως που θα συζητηθεί με την διοίκηση και θα παρθούν οι αποφάσεις και από τις δυο πλευρές. Παράλληλα θα χρειαστεί σίγουρα και βοηθός, είτε προπονητής τερματοφυλάκων κλπ και πρέπει στο κομμάτι αυτό να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή.
Από κει και πέρα το έμψυχο δυναμικό είναι ένα κομμάτι που «καίει» κυριολεκτικά την ομάδα, αφού γνωστό είναι, το είδαμε και στα μπαράζ ανόδου, ότι 13-14 παίκτες σήκωσαν το βάρος και ούτε μια στο εκατομμύριο μπορεί η ομάδα να κάνει μια αξιοπρεπή παρουσία με αυτό το ρόστερ, χρειάζεται ποδοσφαιριστές, αφού τραυματισμοί, τιμωρίες, απουσίες κλπ, θα το αποδυναμώσουν. Πόσο μάλλον αν κάποιοι ποδοσφαιριστές φύγουν από την ομάδα, η οποία θα συζητήσει μαζί τους και θα προσπαθήσει να έχει όλους αυτούς που ίδρωσαν και μάτωσαν τη φανέλα για να πετύχουν τόσα πολλά, για να γράψει ιστορία ο Αστέρας. 
Το δύσκολο είναι να βρει παίκτες που θα θέλουν να πλαισιώσουν τις τάξεις του Αστέρα, παίκτες με τέτοιο ειδικό βάρος που θα μπορούν να σταθούν στην Γ΄ Εθνική. Και αυτό γιατί ΑΕΛ και Κρόνος έχουν κρατήσει τους παίκτες τους και ενισχύονται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα οι δυσκολίες για την απόκτηση παικτών ανάλογης ποιότητας με το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής να είναι δύσκολο να βρεθούν. Βεβαίως σε όλα αυτά θα πρέπει να μετρήσει και το κόστος ο Αστέρας, αφού είναι πολύ μεγαλύτερες οι απαιτήσεις στην κατηγορία, περισσότερες προπονήσεις, δυο ταξίδια έξω κάθε μήνα και σίγουρα κάποιοι θα θέλουν τα «οδοιπορικά» τους που κανείς δεν ξέρει σε τι ύψος θα φτάσουν, αν και η ομάδα δεν μπαίνει σε πλειστηριασμούς, θα δει τι χρήματα μπορεί να ξοδέψει σε αυτό τον τομέα. 
 
Το γήπεδο
 
Το γήπεδο στο Πετριτή δεν έχει την κατάλληλη άδεια για να μπορεί η ομάδα να το δηλώσει και να αγωνιστεί στη Γ΄ Εθνική. Αυτό είναι μειονέκτημα για την ομάδα, αφού και τον κόσμο της όλο δεν θα μπορεί να έχει στα εντός έδρας ματς, αλλά ούτε και τους φιλάθλους της γύρω περιοχής που μπορούν να την στηρίξουν. Θα χάσει και σε έσοδα αρκετά χρήματα, αλλά και σε δυναμική. Βέβαια οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν (και σωστά γίνεται) πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να βελτιωθούν κάποια σημεία του γηπέδου, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να πάρει την απαραίτητη άδεια, αφού είναι πολύ λογικό ο Αστέρας να θέλει να αγωνιστεί στη φυσική του έδρα και όχι στο ουδέτερο και «κρύο» γι αυτό γήπεδο της ΕΠΣΚ. Είναι ένα καυτό θέμα και οι ευχές όλων είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια στο μέτρο του δυνατού να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
Η βοήθεια από την ΠΑΕ
 
Στους αγώνες μπαράζ και κυρίως στα ματς που έδωσε εκτός έδρας η ομάδα, σε Τρίκαλα, Γιάννενα και Θεσπρωτία (Γαρδίκι) η ΠΑΕ Κέρκυρα στήριξε οικονομικά τον Αστέρα, οι άνθρωποί της έδωσαν κάποια χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα και η συνεργασία και στήριξη αυτή μπορεί να έχει συνέχεια. Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει ανάλογη στήριξη και στο πρωτάθλημα που έρχεται, μάλιστα θα δοθούν δανικοί και κάποιοι ποδοσφαιριστές για να δυναμώσει η ομάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν ξέρουμε σε ποιο μέγεθος, σε ποιο ύψος θα υπάρχει η βοήθεια στους δυο αυτούς τομείς, είναι όμως ένα κομβικό ζήτημα, αφού αν είναι σε μεγάλο βαθμό, ίσως αλλάξουν και τα δεδομένα. Θα φανεί στην πορεία, αφού και η ΠΑΕ Κέρκυρα, τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι θέλει αρκετά χρήματα για τις δικές της ανάγκες, με την αλλαγή δεδομένων. Υπάρχει χρόνος γι αυτό, αλλά δεν μπορεί κανείς να περιμένει την τελευταία στιγμή.
Πολύ δουλειά, σχεδιασμός και πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρει ο Αστέρας να εκπροσωπήσει επάξια το νησί μας στην Γ΄ Εθνική, χρειάζεται από όλους, παίκτες, προπονητές, κυρίως τη διοίκηση όμως και τον κόσμο που πρέπει τώρα στα δύσκολα να δώσει το κάτι παραπάνω. Ήδη το Δ.Σ. έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, όλο το νησί εύχεται να πετύχει αυτή η προσπάθεια, αφού πλέον ο Αστέρας ξεπερνάει τα όρια του Πετριτή, γίνεται όλης της Κέρκυρας και πρέπει να αγκαλιαστεί και από όλο το νησί. 
 
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια