Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην Κέρκυρα

Ολυμπιακή Φλόγα
23 Απριλίου 2016 / 13:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μία γεύση Ολυμπιακού Πνεύματος μας μεταλαμπάδευσε η φλόγα που πέρασε και από την Κέρκυρα, στο πλαίσιο της λαμπαδηδρομίας που ξεκίνησε στις 21 Απριλίου από την Ολυμπία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ολυμπιακή Φλόγα ακολούθησε τη διαδρομή: Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος  (Σταματίου Δεσύλλα), κινηματογράφος ΟΡΦΕΑΣ, συμβολή των οδών Ιονίου Ακαδημίας και Καποδιστρίου,  Σπιανάδα.  Μετά από την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πάνω Πλατεία, η φλόγα ακολούθησε τη διαδρομή: Ανάκτορα  (μέσω της οδού Καποδιστρίου), Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Μέγαρο Καποδίστρια), από όπου κατευθύνθηκε στο Λιμάνι προς αναχώρηση. 

Οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν τη Φλόγα ήταν:
•    Παναγιώτης Σπίνουλας, αθλητής ΑΜΕΑ, συμμετοχή σε πανευρωπαϊκούς αγώνες Ευρασίας στην κολύμβηση. 
•    Νίκος Νεράτζης, 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων 2015 / στίβος.    
•    Μαρία Γεωργάτου, Χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο, δυο χρυσά και ένα Παγκόσμιο, τρία χρυσά ευρωπαϊκά. 
•  Φίλιππος Σγούρος, 1ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νεότητας και 1ος στο Παγκόσμιο Μαθητικού Πρωταθλήματος.

Η τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας

Αρκετοί ήταν οι Κερκυραίοι και επισκέπτες στο νησί που έφτασαν στην Πάνω Πλατεία το μεσημέρι του Σαββάτου για να δουν από κοντά την ολυμπιακή φλόγα και να τιμήσουν τους Κερκυραίους αθλητές που, καθώς διακρίθηκαν σε πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είχαν την τιμή να κρατήσουν τον πυρσό του Ολυμπισμού.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου
Με έναν σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος άνοιξε την τελετή και τόνισε ότι η ολυμπιακή φλόγα στέλνει για άλλη μια φορά σε κάθε γωνιά της γης μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης. «Σήμερα, με όσα τραγικά συμβαίνουν γύρω μας, το αθάνατο ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πραγματικά επίκαιρο. Ας αφήσουμε τον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα να εκφραστεί στα στάδια και τα γήπεδα και όχι σε πεδία μαχών». Κλείνοντας, ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους ότι η ομάδα  ανσάμπλ, μέλος της οποίας είναι και η κερκυραία Ελένη Δόικα, κέρδισε την πρόκριση για τους Αγώνες του Ρίο 2016.

Το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Στη συνέχεια το μέλος της  Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Βασίλης Κατσώρας, απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Κέρκυρα έπρεπε να τιμηθεί με την παρουσία της Ολυμπιακής Φλόγας. Από τους αρχαίους ακόμη χρόνους η Κέρκυρα συμμετείχε ενεργά στους Ολυμπιακούς Αγώνες με κορυφαίους αθλητές σταδίου, δρόμου και πυγμαχίας, όπως ο Αρχίλοχος και ο Αγάθαρχος, ενώ 2.500 χρόνια μετά συνεχίζει να συμμετέχει με έξοχους αθλητές όπως την Μ. Γεωργάτου (ρυθμική γυμναστική), τον Σ. Γιαννιώτη (ανοικτή θάλασσα) αλλά και την Ε. Δόικα της ομάδας του ανσάμπλ. Αναφέρθηκε επίσης στον άνθρωπο που το 1861 συνέθεσε την μουσική γα τον Ολυμπιακό Ύμνο, τον Σπύρο Σαμάρα, αλλά και στην Κατερίνα Παγιατάκη, την Κερκυραία ιέρεια της Αρχαίας Ολυμπίας που συμμετέχει από το 2008 στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Τέλος, μίλησε για την ομάδα κρίκετ του νησιού που κάνει περήφανη την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Ρίο 2016

Ο Μάρκο Ελίας, εκπρόσωπος των Ολυμπιακών Αγώνων Ρίο 2016, έκλεισε την σειρά των χαιρετισμών με μια ανοικτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν την Βραζιλία και να μοιραστούν μαζί με τους Βραζιλιάνους τη χαρά των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Ελλάδα, είδε σημαίες της Βραζιλίας και άκουσε ανθρώπους να τραγουδούν τον εθνικό της ύμνο, γεγονός που τον συγκίνησε βαθιά καθώς αποδεικνύει την αγάπη και το σεβασμό των Ελλήνων για τη χώρα του. Ο Μάρκο Ελίας δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή τύχη στους Έλληνες αθλητές.
Στο βάθρο προσκλήθηκαν και χειροκροτήθηκαν θερμά οι αθλητές Τάκης Σπίνουλας, Νίκος Νεράντζης, Μαρία Γεωργάτου και Φίλιππος Σγούρος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ του δημάρχου και των δύο προσκεκλημένων συνοδεία μουσικής από τη Φιλαρμονική Μάντζαρος.