Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη και Σεμινάριο «Μουσική Παιδαγωγική»

Μουσική Παιδαγωγική Ψυχολογία
04 Μαΐου 2017 / 13:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο τομέας Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το ΠΜΣ «Μουσική Παιδαγωγική» παρουσιάζουν διάλεξη και σεμινάριο με τίτλο:

 «Ο λαλών (ομιλών) και ο άδων άνθρωπος: Εισαγωγή στο θαυμάσιο κόσμο της φωνής του ανθρώπου - Διαστάσεις, δυνατότητες, προβλήματα και λύσεις». Εισηγητής: Παύλος Αναγνώστης την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, 7.00-9.00 μ.μ. στο Αναγνωστήριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (1ος όροφος).
Βιωματικό Σεμινάριο το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, 4.00-8.00 μ.μ. Αίθουσα 103, Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Επιστημονικά υπεύθυνες σεμιναρίων Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μουσική Παιδαγωγική: Ζωή Διονυσίου, Επίκ. Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής και Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, Επίκ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Μουσικής.
 Το σεμινάριο αποτελείται από δύο μέρη:
Ι. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Στο πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με τη: 1. ΒΙΟ-ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ Θα δούμε την Ανατομία και την Φυσιολογία, δηλαδή τα ανατομικά στοιχεία του οργάνου της αναπνοής, της φώνησης, της κατάποσης, της άρθρωσης και της αντήχησης. 2. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ (ΕΠΙ-)ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Η σημασία της φωνής ως μέσο διανθρώπινης επικοινωνίας και έκφρασης της σκέψης και των συναισθημάτων του ανθρώπου, η ψυχολογική θεώρηση και η επικοινωνιολογική διάσταση της φωνής. 3. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ  Οι απαιτήσεις των επαγγελματιών φωνής (εκπαιδευτικοί, εκφωνητές, μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές), τα φωνητικά προβλήματα τους και η αντιμετώπιση αυτών. 4. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ Υπάρχουν συνειδητοί και ασυνείδητοι λόγοι, οι οποίοι συμβάλλουν ως κίνητρα του ανθρώπου στην καθημερινή χρήση της φωνής. Η πρόθεση, η διάθεση, τα κίνητρα, ο σκοπός και οι στόχοι του λαλούντος και άδοντος ανθρώπου σε συνδυασμό με το περιεχόμενο, τη μορφή και το νόημα του λαλουμένου (ομιλία, λαλιά) και του αδομένου (τραγούδι) λόγου εμπεριέχουν και αποκαλύπτουν πνευματικές πτυχές και διαστάσεις του ανθρώπου με μεταφυσικές προεκτάσεις.
ΙΙ. ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΝΗΣ, ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ, ΩΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΦΩΝ(ΟΠΑΙΔ)ΑΓΩΓΙΚΗΣ Στο δεύτερο μέρος θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας σε θέματα σχετικά με τις λειτουργικές διαταραχές της φωνής και στις ιδιαίτερες φωνητικές δυσκολίες εκάστου στην καθημερινή επαγγελματική (διδακτική, μουσική και καλλιτεχνική) δραστηριότητα και πράξη. Με συγκεκριμένες ασκήσεις, συστάσεις και οδηγίες θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον δυναμικό του φωνητικού οργάνου εκάστου, να βελτιώσουμε τη δυναμική της φωνής και να μεγιστοποιήσουμε το φωνητικό και ακουστικό αποτέλεσμα αξιοποιώντας τις φυσικές δυνατότητες εκάστης φωνής. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με: 1. ΣΥΝΗΘΗ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  Θετικοί και αρνητικοί παράγοντες στην καθημερινή χρήση της φωνής 2. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΦΩΝΙΕΣ Αναπνοή , Φώνηση, Άρθρωση 3. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ) - Ενίσχυσης και χαλάρωσης του σώματος - Αναπνοής, Φώνησης, Άρθρωσης και Λόγου και της δυναμικής αυτών 4. ΟΔΗΓΙΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ  Πρακτική εφαρμογή και χρήση  5. Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ  «Οι δέκα εντολές» - Χρήσιμες πρακτικές οδηγίες Παύλος Αναγνώστης Ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος  Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής παίδων, εφήβων και ενηλίκων Moνωδός, Χοράρχης, Πρωτοψάλτης,  Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης