Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε το 10ο Διεθνές Συνέδριο "By the Book10" στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου συζητήθηκαν σύγχρονα ερευνητικά ζητήματα της εκδοτικής βιομηχανίας, όπως η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι κοινότητες αναγνωστών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανάγνωση, ο ρόλος των εκδοτικών οίκων, ο επαναπροσδιορισμός της εκδοτικής αλυσίδας και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των επιμέρους εκδοτικών βιομηχανιών υπό το πρίσμα της διαφορετικότητας και της σύγκλισης.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ). Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Ιουνίου 2025 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το 10ο Διεθνές Συνέδριο By the Book10 με τίτλο “Divergence and convergence in publishing today”, αφιερωμένο στην Εκδοτική Βιομηχανία και το Βιβλίο.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και το Εργαστήριο «Τεχνολογιών της Πληροφορίας» (Διευθυντής: Καθηγητής Πέτρος Κωσταγιόλας), και τελούσε υπό την αιγίδα της European Publishing Studies Association (EuroPub).
Στην προεδρία της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η Καθηγήτρια Χριστίνα Μπάνου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και ο Καθηγητής Angus Phillips (Oxford Brookes University), Διευθυντής του Oxford International Centre for Publishing.
Κεντρικοί προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν:
-
ο Καθηγητής Gino Roncaglia (Roma Tre University),
-
η Καθηγήτρια Άννα Καρακατσούλη (ΕΚΠΑ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου για την Ιστορία του Βιβλίου),
-
και η συγγραφέας Josi Wismar, BookTok Author of the Year 2024 και συγγραφέας στη λίστα Spiegel Bestselling authors.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές της εκδοτικής βιομηχανίας, εκπρόσωποι εκδοτών και συγγραφείς, ενώ στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκαν σύγχρονα και κρίσιμα ζητήματα γύρω από την εξέλιξη του βιβλίου και της εκδοτικής δραστηριότητας.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:
-
η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκδοτική διαδικασία,
-
η ανάδυση κοινοτήτων αναγνωστών και ο ρόλος των social media,
-
ο επαναπροσδιορισμός της εκδοτικής αλυσίδας,
-
η ανάγνωση στον ψηφιακό κόσμο,
-
καθώς και τα χαρακτηριστικά των επί μέρους εκδοτικών βιομηχανιών μέσα από τη θεώρηση της διαφορετικότητας και της σύγκλισης.