Ο "Προμηθέας" στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδος

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που το ΠΓΥ "Προμηθεύς" επισκέφθηκε το λιμάνι της Κέρκυρας.

Το απόγευμα της Τρίτης 1ης Ιουλίου, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) Α374 "Προμηθεύς" του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου και θα παραμείνει έως τις 4 Ιουλίου. Ο κατάπλους του εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδος 2025. Αμέσως πριν, το πλοίο είχε συμμετάσχει στην εν πλω Επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα στον Αργοσαρωνικό την Δευτέρα 30 Ιουνίου με συμμετοχή περί των 40 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Στην επιθεώρηση παρέστη επίσης σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του κατάπλου του ΠΓΥ "Προμηθεύς", οι εκδηλώσεις για την φετινή Ναυτική Εβδομάδα στην Κέρκυρα, περιλαμβάνουν ακόμη Έκθεση Ζωγραφικής της Καλλιτεχνικής Σχολής Κέρκυρας με θέμα: «Η Ναυτική Παράδοση στην τέχνη» (30 Ιουνίου - 4 Ιουλίου, στην Ιόνιο Βουλή), ομιλία του Αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Μαράτου (Π.Ν.) με θέμα: «Το θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ και ο Ναύαρχος Κουντουριώτης» (2 Ιουλίου και ώρα 20:30, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας), διεξαγωγή ναυταθλητικών αγώνων κολύμβησης, ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας και υδατοσφαίρισης (3 Ιουλίου Ν.Α.Ο.Κ.) και συναυλία της Μπαντίνας της Φιλαρμονικής Εταιρίας ''Μάντζαρος''- (4 Ιουλίου και ώρα 20:30, ΝΑ.Σ.ΚΕ.).
Μετά την αναχώρησή του από την Κέρκυρα, το ΠΓΥ "Προμηθεύς" θα καταπλεύσει στην Ηγουμενίτσα (5 Ιουλίου). Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στο πλοίο επιβαίνουν και σπουδαστές των παραγωγικών Σχολών του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της θαλάσσιας εκπαίδευσής τους.
Το πλοίο
Αυτή ήταν η τρίτη φορά που το ΠΓΥ "Προμηθεύς" επισκέφθηκε το λιμάνι της Κέρκυρας. Είχε προηγηθεί ο κατάπλους του εδώ τον Ιούλιο του 2021 στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς κι άλλος ένας, τον Ιούνιο του 2024, στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης "ADRION '24".
Το πλοίο κατασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όντας σχεδιαστικά πανομοιότυπο με το "Etna" του Ιταλικού Ναυτικού. Καθελκύστηκε το 2002 και εντάχθηκε στον Στόλο έναν χρόνο αργότερα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τόσο σε μήκος όσο και σε εκτόπισμα, υπαγόμενο στην Διοίκηση Φρεγατών.
Έχει μήκος 146,6 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 13.400 τόνους. Κινείται με δύο κινητήρες diesel, επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 21,5 κόμβων. Μπορεί να ανεφοδιάσει εν πλω με καύσιμα έως και τρία πολεμικά πλοία ταυτόχρονα, ενώ μπορεί επίσης να τα ανεφοδιάσει με πυρομαχικά, ανταλλακτικά, λιπαντικά και πόσιμο νερό που μπορεί να μεταφέρει.
Για αυτοπροστασία φέρει ένα αντιπυραυλικό σύστημα Phallanx, 4 πυροβόλα των 20mm και αριθμό πολυβόλων. Διαθέτει ελικοδρόμιο και υπόστεγο ελικοπτέρου. Ακόμη, διαθέτει ένα κύριο radar έρευνας και δύο radars ναυτιλίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εφοδιαστεί με επιπλέον σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για να μπορεί να δρα και ως πλοίο διοίκησης.
ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».