Τετάρτη 04.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσέφυγαν στο ΣτΕ για να μην πούμε το νερό, νεράκι!

Η διαμαρτυρία μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Αλυκών, των Βιταλάδων, της Άνω Παυλιάνας, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ, μέλη συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων κ.α.
ΥΔΡΕΥΣΗ
02 Δεκεμβρίου 2024 / 14:03
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι οι δεύτερη φορά, που συνδικάτα, άλλοι φορείς και πολίτες, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) να ακυρώσει υπουργική απόφαση για τον τρόπο τιμολόγησης του νερού!

ΑΘΗΝΑ. Είναι οι δεύτερη φορά, που συνδικάτα, άλλοι φορείς και πολίτες, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) να ακυρώσει υπουργική απόφαση για τον τρόπο τιμολόγησης του νερού, επικαλούμενοι πως αντιμετωπίζεται ως προϊόν και όχι ως αγαθό κοινής ωφέλειας. Η πρώτη ήταν όταν το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με την 2519/2022 ομόφωνη απόφασή του ακύρωσε, στο σύνολό της την ΚΥΑ του 2017 (σ.σ. κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) περί κανόνων τιμολόγησης του νερού.

Οι σύμβουλοι Επικράτειας σε 'κείνη την απόφασή τους υπογράμμιζαν πως «το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν», αλλά και πως «από τις διατάξεις της οδηγίας και τον σκοπό της, συνιστάμενο στη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος και στη διαχείριση αυτού όχι ως εμπορικού προϊόντος, αλλά ως κοινωφελούς αγαθού, προκύπτει ότι η εθνική πολιτική παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένης και της τιμολόγησης αυτών, σχεδιάζεται από τα κράτη-μέλη ως πολιτική παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με κριτήριο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της εν λόγω οδηγίας, ανά λεκάνης απορροής υδάτων, για την προστασία των εσωτερικών, επιφανειακών και υπόγειων υδάτων συνεκτιμώντας κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Τώρα εκ νέου ζητείται η ακύρωση της 103755 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», ως αντισυνταγματικής και αντίθετης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι προσφεύγοντες είναι Εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων: Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος Μηχανικών ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και πολίτες από όλη την Χώρα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή τους, στη νέα ΚΥΑ, υιοθετείται μια αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, που αφορά αδιακρίτως όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε λεκάνης απορροής ποταμού με συνέπεια να παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, να αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης  και να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής νερού υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή.

Η «απομάκρυνση» του μηχανισμού και της ευθύνης τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση-δήμους) και η ανάθεσή της στη ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας & Υδάτων) οδηγεί μετά βεβαιότητας, σε μερικά χρόνια, το νερό να γίνει σαν το ρεύμα ακριβό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.