Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

49 γυναίκες με 53 παιδιά βρήκαν καταφύγιο στον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
02 Δεκεμβρίου 2023 / 11:23
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τη συνέχιση της λειτουργίας του επιδιώκει ο Δήμος Κ. Κέρκυρας υποβάλλοντας σχετική πρόταση για χρηματοδότηση του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα πολύτιμο και ασφαλές καταφύγιο έχουν βρει στον Ξενώνα Φιλοξενίας δεκάδες γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας, μαζί με τα παιδιά τους, όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα τη συνέχιση της λειτουργίας του για ακόμη δυο χρόνια επιδιώκει ο Δήμος Κ. Κέρκυρας, υποβάλλοντας σχετική πρόταση για χρηματοδότηση του έργου, σε πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Ε.Π. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πορνείας, βιασμού, τράφικινγκ, σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και μετανάστριες, άστεγες, άνεργες Ρομά και μονογονεϊκές οικογένειες έχουν περάσει το κατώφλι του, από την έναρξη λειτουργίας του, το 2014. Από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει συνολικά 102 άτομα, εκ των οποίων 49 γυναίκες, ηλικίας από 18 – 62 ετών και 53 ανήλικα παιδιά. Με την επαναλειτουργία της δομής από τον περασμένο Μάρτιο, διαμένουν πέντε γυναίκες μαζί με τα εφτά παιδιά τους, εκ των οποίων μάλιστα το ένα είναι βρέφος.

Ο ξενώνας

 Ο ξενώνας, δυναμικότητας 20 ατόμων, εδρεύει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο οίκημα, σε όχι ανακοινώσιμη διεύθυνση για το ευρύτερο κοινό, για λόγους προστασίας και ασφάλειας των φιλοξενουμένων. Ωφελούμενες είναι γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στον ξενώνα, χωρίς να υπάρχει περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευσή τους. Η διαμονή έχει προσωρινό χαρακτήρα, με στόχο την επανένταξη των γυναικών στην κοινωνία. Η λειτουργία του αφορά ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους πέρα από φιλοξενία και ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και – για τις γυναίκες – υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών.

Συνέχιση της λειτουργίας

 Ήδη με ομόφωνη απόφασή της (στις 29/11) η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κ. Κέρκυρας άναψε το «πράσινο» φως, ώστε να υποβάλλει πρόταση σε χρηματοδοτική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Ε.Π. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη συνέχιση της λειτουργίας του, για ακόμη δυο χρόνια. Συγκεκριμένα για το διάστημα από 01-12-2023 έως 31-12-2025. Ο π/υ του έργου ανέρχεται στις 636.925 ευρώ.

ΦΩΤΟ@pixabay

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.