Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

4o Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Σκάκι για κρατούμενους

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ
09 Οκτωβρίου 2024 / 12:19
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι το σκάκι έχει ευεργετική επίδραση στην συμπεριφορά ων κρατουμένων, παρέχοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο να διαχειριστούν το χρόνο τους ενώ παράλληλα τους διδάσκει ένα σύστημα αξιών στο οποίο οι ενέργειες και οι επιλογές έχουν τις αντίστοιχες συνέπειες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ομάδα σκάκι του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας, συμμετείχε στο 4ο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Σκακιού για Κρατούμενους μετά την συμμετοχή του στα αντίστοιχα πρωταθλήματα του 2022 και 2023. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ήδη η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE το 2019 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα  "Chess in Prison" (Σκάκι στις Φυλακές) με το  σλόγκαν «Με το σκάκι προς την Ελευθερία». Η FIDE διοργάνωσε το 2021 πρώτο Διηπειρωτικό διαδικτυακό πρωτάθλημα σκακιού για κρατούμενους, σε συνέχιση του διεθνούς πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019. Αυτό διοργανώθηκε το  φθινόπωρο του 2021, και έγινε το μεγαλύτερο γεγονός του είδους του. Προσέλκυσε ομάδες από πολλές χώρες, που εκπροσωπούν όλες τις ηπείρους.

Στο 2ο και στο 3ο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Σκακιού για Κρατουμένους του 2022 και του 2023 συμμετείχε και η χώρα μας με μοναδικό εκπρόσωπο την ομάδα του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας. Ή πρωτοβουλία αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων καταστημάτων κράτησης στη χώρα και ήδη έχουν επικοινωνήσει με τον ΣΠΖΚ οι υπεύθυνοι του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων για να τους βοηθήσουμε να διοργανώσουν και αυτοί σκακιστικά μαθήματα και αγώνες για κρατουμένους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού μετά την μεγάλη επιτυχία των τριών πρώτων διοργανώσεων, ανακοίνωσε το τέταρτο Διηπειρωτικό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Σκακιού για Κρατούμενους, που διεξήχθη από στις 8 Οκτωβρίου 2024.

Ομάδες αποτελούμενες από τέσσερις παίκτες με απεριόριστο αριθμό αναπληρωματικών αγωνίστηκαν διαδικτυακά σε ομαδική διοργάνωση σκακιού.

Πήραν μέρος 116 ομάδες που εκπροσωπούν 51 χώρες από καταστήματα κράτησης ανδρών, γυναικών και ανηλίκων:

ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδά, Νορβηγία, Αργεντινή, Ισπανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ , Γεωργία, Ινδία, Κιργιστάν, Λετονία, Μεξικό, Μογγολία, Βόρεια Μακεδονία, Φιλιππίνες, Ισλανδία, Ζιμπάμπουε, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Νότιο Σουδάν, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νησιά Τερκς και Κάικος κ.α..

Η ομάδα του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας αγωνίστηκε στον 7ο Όμιλο με Πορτογαλία, Σερβία, Ελβετία, Ζιμπάμπουε, Αγγλία, Ισλανδία και Κένυα.

Η ομάδα μας μετά από καλή εμφάνιση κατέλαβε την 4η θέση με 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Την πρώτη θέση πήρε η πολύ δυνατή ομάδα της Σερβίας.

Να σημειώσουμε ότι φέτος το παράδειγμα της Κέρκυρας ακολούθησαν και στο κατάστημα κράτησης Δομοκού, παίρνοντας μέρος για πρώτη φορά στο Διηπειρωτικό με ομάδα που έπαιξε στον 4ο όμιλο καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλα καταστήματα κράτησης σε όλη την Ελλάδα.

Οι αγώνες διεξήχθησαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμα chess.com με απόλυτη ανωνυμία των κρατουμένων (έπαιξαν με κωδικούς, όχι με ονόματα) και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο τους.

Στο κατάστημα κράτησης Κέρκυρας ο συμμετέχοντες αγωνίστηκαν από την αίθουσα υπολογιστών του Σχολείου 2ης ευκαιρίας με την επιτήρηση του υπεύθυνου του σκακιστικού προγράμματος.

Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή της ομάδας στο Διηπειρωτικό έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη της Διευθύντριας του Καταστήματος Κράτησης κ. Λίτσας Σταύρου και του Αρχιφύλακα κ. Ελισσαίου Δαλιάνη.

Η συμμετοχή στο Διηπειρωτικό έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας κοινωνικής προσφοράς που ανέλαβε ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας τα τελευταία 4 χρόνια, με μαθήματα σκακιού και διοργάνωση αγώνων επίδειξης και τουρνουά αλλά και εσωτερικού Πρωταθλήματος Κρατουμένων, σε συνεργασία με το πρωτοποριακό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στο κατάστημα κράτησης. Τα μαθήματα γίνονται από προπονητή του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας κάθε εβδομάδα για 2 ώρες και αφορούν τόσο αρχάριους, όσο και κρατούμενους που ήδη κατέχουν τις βασικές σκακιστικές γνώσεις, με σκακιστικό υλικό (σκακιέρες-σκακιστικά σετ) που αγόρασε και πρόσφερε ο εξαιρετικά δραστήριος Σύλλογος Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας.

Από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι το σκάκι έχει ευεργετική επίδραση στην συμπεριφορά ων κρατουμένων, παρέχοντας ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο να διαχειριστούν το χρόνο τους ενώ παράλληλα τους διδάσκει ένα σύστημα αξιών στο οποίο οι ενέργειες και οι επιλογές έχουν τις αντίστοιχες συνέπειες. Όχι μόνο δίνει στον άνθρωπο την αίσθηση της εσωτερικής ελευθερίας,  που ακολουθεί όμως συγκεκριμένους κανόνες, αλλά επίσης αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, τη γνώση μακροπρόθεσμης στρατηγικής και άμεσης τακτικής. Διδάσκει υπομονή, υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων  και προσφέρει χρήσιμα διδάγματα από τις ήττες. Όλα αυτά στη συνέχεια το άτομο μπορεί να τα μεταφέρει και έξω από τη σκακιέρα. "Το ποσοστό  επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς στις φυλακές της Βραζιλίας είναι 72%", λέει ο Γκρανμαίτρ Darcy Lima, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς "Σκάκι που απελευθερώνει" στη χώρα. "Σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα σκακιού για λιγότερο από 1 χρόνο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 47%, για 1-2 χρόνια  στο 22%. Για περισσότερα από 2 χρόνια στο 17% !"

Ήδη η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE από τo 2019 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα  "Chess in Prison" (Σκάκι στις Φυλακές) με το  σλόγκαν «Με το σκάκι προς την Ελευθερία». Η FIDE διοργανώνει από το 2021 το Διηπειρωτικό διαδικτυακό πρωτάθλημα σκακιού για κρατούμενους, σε συνέχιση του διεθνούς πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019. Το έργο, στοχεύει στην εισαγωγή του σκακιού ως εργαλείου εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης στις φυλακές διαφορετικών χωρών και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του γνωστού στους Κερκυραίους 12ου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ. Το πρωτάθλημα παίχτηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε ζωντανά από την Chess TV και το κανάλι της FIDE στο Youtube.

Μεγάλη ανάπτυξη έχει το σκάκι για κρατουμένους και στην Μεγάλη Βρετανία. Περίπου ογδόντα έξι χιλιάδες κρατούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο -συμπεριλαμβανομένων πέντε χιλιάδων γυναικών κρατουμένων-  ασχολήθηκαν με το σκάκι στη φυλακή.

ΦΩΤΟ@ ΜΑΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.