Σάββατο 18.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτυχής Ολοκλήρωση Προγράμματος Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης στις φυλακές Κέρκυρας

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
05 Δεκεμβρίου 2024 / 09:24
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρόγραμμα συνδύασε δια ζώσης διδασκαλία με σύγχρονο εξοπλισμό (υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, διαδραστικός πίνακας, κ.α.) που στήθηκε στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος, αλλά και ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω tablets

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρόγραμμα ενίσχυσης των δεξιοτήτων κι της επαγγελματικής ενδυνάμωσης των κρατουμένων των φυλακών Κέρκυρας ολοκληρώθηκε με επιτυχία όπως γνωστοποίησε η διεύθυνση του ιδρύματος.

Το πρόγραμμα αφορούσε την «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Κρατουμένων», και εντασσόταν στην Πράξη «Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης αποφυλακιζόμενων κρατουμένων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας -Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Κρατουμένων». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Διεύθυνσης: «Στόχος της δράσης ήταν η ενίσχυση των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής ενδυνάμωσης των συμμετεχόντων, ολοκληρώθηκε με την ενεργή συμμετοχή κρατουμένων, προσφέροντάς τους εφόδια για την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη.

Εξήντα (60) κρατούμενοι του καταστήματος επιλέχθηκαν και παρακολούθησαν τέσσερα (4) ολοκληρωμένα επιμορφωτικά προγράμματα: α) ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ β) ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ γ) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ δ) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΥ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές ενότητες συνολικής διάρκειας 300 ωρών, οι οποίες περιλάμβαναν:

  • Επαγγελματική συμβουλευτική από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς.
  • Μαθήματα δεξιοτήτων χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών (Word, Excel, PowerPoint κ.λπ.).
  • Κατάρτιση σε τεχνικές επαγγελματικές δεξιότητες.

Το πρόγραμμα συνδύασε δια ζώσης διδασκαλία με σύγχρονο εξοπλισμό (υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, διαδραστικός πίνακας, κ.α.) που στήθηκε στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος, αλλά και ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω tablets, τα οποία αξιοποιήθηκαν αποκλειστικά για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Σε ενίσχυση των παραπάνω, στους συμμετέχοντες στα προγράμματα δόθηκαν και βιβλία/εγχειρίδια για ατομική μελέτη.

Οι εκπαιδευτές στα προγράμματα ήταν οι: Μ. Μαγιολαδίτης, Ν. Αλεξάνδρής και Α. Μπάρμπα, όλοι τους πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων. Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είχε και την ευθύνη του συντονισμού και της εποπτικής παρακολούθησης της ασύγχρονης εκπαίδευσης και για τα τέσσερα τμήματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα και έλαβε πιστοποιήσεις δεξιοτήτων αναγνωρισμένες σε εθνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων και προσφέροντάς τους πρακτικά εργαλεία για την αναζήτηση εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους. Αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την πλήρη και ομαλή επανένταξη της.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αναδεικνύεται η σημασία της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που παρέχει δεύτερες ευκαιρίες και ενισχύει την κοινωνική συνοχή.»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.