Δευτέρα 07.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Ιστορικά κεκτημένα που δυστυχώς δεν αξιοποιούμε»

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
07 Οκτωβρίου 2024 / 12:30

Το νησί μας, αν και θα έπρεπε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις, συνεχίζει να ακολουθεί ασθμαίνοντας την πρωτοπόρο Ναύπακτο

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜ. ΜΠΙΑΓΚΗΣ). Σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, ο ενωμένος Χριστιανικός στόλος κατατρόπωσε τον στόλο των Οθωμανών στην Ναυμαχία του Λεπάντο που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία, λόγω της σπουδαιότητάς της.

Οι Κερκυραίοι επάνδρωσαν συνολικά πέντε (5) γαλέρες, γεγονός που καταδεικνύει την προσφορά και αυταπάρνηση των κατοίκων του νησιού. Πέραν τούτου, η Κέρκυρα αποτέλεσε το στρατηγικό σημείο όπου συναντήθηκαν οι στόλοι των χριστιανικών δυνάμεων. Τα λείψανα των ηρώων αυτών ενταφιάστηκαν στο μοναδικό σωζόμενο μνημείο της εποχής, τον ναό της Ανουντσιάτα, που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αποτελεί το επίκεντρο των διεθνών εορταστικών εκδηλώσεων.

Το νησί μας, αν και θα έπρεπε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις, συνεχίζει να ακολουθεί ασθμαίνοντας την πρωτοπόρο Ναύπακτο, που επί δεκαετίες καρπώνεται τις δάφνες μιας ναυμαχίας στην οποία δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή. Καταθέσαμε εγκαίρως προτάσεις που δυστυχώς έμειναν αναξιοποίητες. Είναι καιρός να δώσουμε στο ιστορικό γεγονός τη βαρύτητα που του αρμόζει.

ΦΩΤΟ@ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  Ι.Ν.