Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι εορτασμοί για την Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Ναυμαχία Ναυπάκτου
08 Οκτωβρίου 2022 / 18:37

Πλαισιώθηκαν από προβολή ντοκιμαντέρ και συναυλία της Φ.Ε. "Μάντζαρος"

Με την πανηγυρικού χαρακτήρα εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν οι επίσημοι εορτασμοί που διοργάνωσε (για πρώτη φορά στην Κέρκυρα) η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την 451η επέτειο της νίκης του ηνωμένου Χριστιανικού στόλου έναντι του Οθωμανικού στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) το 1571, τιμώντας έτσι και τη μνήμη των Επτανησίων ναυτικών που έλαβαν μέρος στο ιστορικό αυτό γεγονός.

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό που απεύθυνε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Παρασκευής ξεκίνησε με την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «1571 – Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου – Η μεγαλωτάτη βιτώρια των Χριστιανών στο Ιόνιο». Το εν λόγω ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε ειδικά για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε σκηνοθεσία και σενάριο Αντώνη Γλαρού και Αλέξανδρου Κακαβά και παραγωγή Αδαμάντιου Πετρίτση, περιλαμβάνοντας αφήγηση/εξιστόρηση των σχετικών γεγονότων και ομιλίες εγνωσμένου κύρους ιστορικών.



Ακολούθησε η συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος", υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη. Παρουσιάστηκαν  τα εμβατήρια Lepanto του Δημήτριου Αμπατζή και Για την ένδοξη Πατρίδα του Σπύρου Σαμάρα, αποσπάσματα από τις όπερες Φροσύνη και Δέσπω του Παύλου Καρρέρ, το Bataille de Navarin του Hieronymus Payer, καθώς και αποσπάσματα από την καντάτα Ulisse agli Elisi και από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.

Οι εορτασμοί είχαν ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, με επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στη ναυμαχία, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, με θέμα: «Η Ναυμαχία του Λεπάντο, σημείο σύγκλισης και ενότητας των Ιονίων Νήσων», εκφώνησε ο ιστορικός Σπύρος Γαούτσης, Γραμματέας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και Επίτιμος Πρόξενος της Μάλτας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στους εορτασμούς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Παραβρέθηκαν επίσης, επίσημες αντιπροσωπείες από την Μάλτα, το Βατικανό, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Σλοβενία.

Υπενθυμίζεται ότι η 7η Οκτωβρίου έχει επισήμως θεσπιστεί ως Ημέρα Μνήμης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου με το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Μαΐου 2022, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.