Πρωτοβουλία αγώνα «Is SOS»
Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η υποχώρηση κυβέρνησης και «ΤΑΙΠΕΔ» από την προσφυγή σε αποφάσεις αρμοδίων υπηρεσιών που χαρακτηρίζουν τον Ίσσο «Δάσος Αρκεύθου»
Η «πρωτοβουλία αγώνα IOSOS» - πρωτοβουλία πολιτών από την σύσταση της το 2012 πέτυχε να αναδειχτεί η αξία του Ίσσου και των γύρω περιοχών (Χαλικούνας-Λίμνη – Λαούδια: ενιαίο οικοσύστημα), η ανάγκη προστασίας του, σε χιλιάδες Κερκυραίους (σημαντική η προσέλευση στην περιοχή σχολείων όλων των βαθμίδων!), Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής και φυσικά η ενδυνάμωση του κινήματος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η υποχώρηση κυβέρνησης και «ΤΑΙΠΕΔ» από την προσφυγή σε αποφάσεις αρμοδίων υπηρεσιών που χαρακτηρίζουν τον Ίσσο «Δάσος Αρκεύθου» (29-1-2014, συμφ με αρθρού, παρ 1 του Ν. 998/79), εξέλιξη που αποτέλεσε μια πρώτη σημαντική νίκη στον δρόμο του αγώνα μας για τον Ίσσο.
Η φυσική μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας «IOSOS» σε νομικό πρόσωπο με την ονομασία «Κόρισσος Περιβαλλοντικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος» το 2018, έδωσε άλλη δυναμική στην διεκδίκηση των στόχων, στην οργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, ενώ δικτυώθηκε με άλλους φορείς και κινήματα που έχουν τον ίδιο προσανατο λισμό με πολύπλευρα αποτελέσματα.
Τι προτείνει ο «ΚόρΙσσος»:
• Να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα χαρακτηρίζει τον Ίσσο (επιχώρια περιουσία) απόλυτα προστατευόμενο και θα ανοίγει τον δρόμο για ίδρυση φορέα διαχείρισης.
• Ο ΙΣΣΟΣ, Αντινιώπη, ο Ερημίτης, οι Αλυκές καθώς και άλλοι μικρότεροι υδροβιότοποι, βιότοποι, δάση και ποτάμια να ενταχθούν σε ένα ενιαίο προστατευόμενο σύνολο το οποίο θα αναδειχθεί και θα προσφέρεται για παρατήρηση, περιήγηση, μελέτη κλπ σε όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες τονώνοντας επι της ουσίας την τοπική οικονομία, μεταβάλλοντας την μορφή του τουρισμού σε άλλη ποιοτική κατεύθυνση μακριά από το all inclusive.
Να κατασκευαστούν στους παραπάνω χώρους οι απαραίτητες υποδομές, όπως μονοπά τια, παρατηρητήρια, περιφράξεις, κλπ.
• Να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του ΙΣΣΟΥ και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο στην περιοχή τα ευρήματα που ήδη έχει ανακαλύψει η αρχαιολογία.
• Να επισπευτεί η δρομολογημένη αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης-πρώην έκταση της κοινότητας Χλωμού που ανταλλάχθηκε- που βρίσκεται στα όρια του ΙΣΣΟΥ με τον Αϊ Γιώργη για την δημιουργία διεθνούς νεολαιίστικου Πολιπολιτισμικού κατασκηνωτικού κέντρου, με δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, οικολογικές κ.λ.π., που θα λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, υποστηριζόμενο από το πρόγραμμα «Διάπλους» της ΨΚ του ΓΝΚ, το περιβαλλοντικό κέντρο και φυσικά από τους πολιτιστικούς και άλλους φορείς της περιοχής. Η δράση αυτή μπορεί να αντλήσει πόρους από προγράμματα και θα δημιουρ γήσει δεκάδες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο και μη προσωπικό. Ήδη το 2023 πραγμα τοποιήθηκε μέσα από το ERASMUS συναφής πολυήμερη εκδήλωση με επισκέπτες Έλληνες- Ιταλούς και Ισπανούς.
• Να αξιοποιηθεί με διαφάνεια και τρόπο συμβατό με τις περιβαλλοντικές ανάγκες από τον δήμο ο πλούτος της λιμνοθάλασσας.
Να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και να ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Αθλητισμού ο Κόρισσος αγώνας δρόμου στην άμμο, ο οποίος έχει ήδη καθιερωθεί και υλοποιείται με την συνεργασία δεκάδων φορέων- για 12η χρονιά. Παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλες διοργανώσεις στην άμμο συμβατές με το περιβάλλον.
• Σε συνδυασμό με τα παραπάνω και την ανάδειξη της ονομασίας 'isSOS' να οργανωθεί σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Κέρκυρας, σχέδιο γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης με ποιοτική καλλιέργεια και διεκδίκηση κατοχύ ρωσης επωνυμίας ('isSOS') για τα παραγόμενα προϊόντα.
Οι παραπάνω ενδεικτικές προτάσεις της Πρωτοβουλίας Αγώνα δείχνουν τον δρόμο και την κατεύθυνση μιας άλλης αξιοποίησης της λαϊκής περιουσίας προς όφελος του λαού και όχι των ολίγων. Ο νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει οικιστικές επενδύσεις ακόμη και σε περιοχές NATURA, σημαίνει υποθήκευση του μέλλοντος δασών, λιμνών, ποταμών, ορεινών όγκων και αιγιαλών και είναι άκρως τις Αλυκές Λευκίμμης και από το Τεμπλόνι έως τον «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης και το νησί τύπου «Ντουμπάϊ», ανησυχητικός. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η κατάργηση του στην πράξη, ακυρώνοντάς τον με την ανυπέρβλητη δύναμη του λαϊκού κινήματος. Από τον Ερημίτη και την λίμνη Αντινιώτη, ως τον Ίσσο και στο χέρι του λαϊκού κινήματος βρίσκεται ο αγώνας για την προστασία της φύσης που πρέπει να είναι
Η πηγή Ζωής και όχι πεδίο κερδοφορίας. Στις προτάσεις αυτές δεν είμαστε δογματικοί, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση καθενός να προτείνει, να συζητήσει και να διεκδικήσει προτάσεις αξιοποίησης υπέρ των συμφερόντων του συνόλου και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΦΩΤΟ@ΚΟΡΙΣΣΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ