Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απροστάτευτες και χωρίς σήμανση παραλίες- καταφύγια των caretta caretta στη Νότια Κέρκυρα

CARETTA CARETTA
18 Ιουλίου 2024 / 11:10
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Συμβάντα όπως αυτό που συνέβη το Σάββατο 13 Ιουλίου, αναδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κόσμου αλλά και η λήψη σοβαρών και ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του είδους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το πρωί του Σάββατο 13/07 στην παραλία Κάνουλα στην Νότια Κέρκυρα, μία «γουρούνα» με δύο άτομα κατέβηκε στην παραλία και κόλλησε στην άμμο. Στην προσπάθειά τους να ξεκολλήσουν άρχισαν να μαρσάρουν κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των θαμώνων καθώς στην παραλία βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, καταφύγιο θαλάσσιων χελωνών caretta caretta στην Κέρκυρα. Εν τέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λουόμενοι βοήθησαν τους αναβάτες του οχήματος να ξεκολλήσουν και να φύγουν.

Το περιστατικό έφερε για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τα ελλιπή μέτρα προστασίας των παραλιών ωοτοκίας χελωνών από κρατικούς φορείς. Στη νότια Κέρκυρα, όπως αναφέρουν μέλη του Συλλόγου Φίλων και Προστασίας Natura Νότιας Κέρκυρας, δεν υπάρχει σήμανση στις παραλίες που να απαγορεύει την πρόσβαση τροχοφόρων. Επιπλέον, δεν υπάρχει σήμανση στις φωλιές των χελωνών, ώστε να προφυλαχτούν, παρά μόνον αν είναι τοποθετημένη από ιδιώτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή των φωλιών, να κατεβαίνουν στην παραλία και να θέτουν σε κίνδυνο την επώαση του απειλούμενου είδους της χελώνας caretta caretta. 

Συγκεκριμένα στην παραλία Κάνουλας, που είναι σχετικά απομονωμένη, μόνο  οι ντόπιοι γνωρίζουν την ύπαρξη των φωλιών και προσπαθούν να τις σημαδέψουν με καλάμια ώστε να προσέχουν οι επισκέπτες, ενώ στην παραλία του Αρκουδίλα τη όποια σήμανση στις φωλιές έχει τοποθετήσει αυτός που εκμεταλλεύεται τις ξαπλώστρες. 

Καταφύγιο

Οι ακτές της Ελλάδας, με τα νησιά του Ιονίου να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελούν καταφύγια για την αναπαραγωγή των θαλασσίων χελωνών. Με αφορμή το περιστατικό ο Σύλλογος προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον του Ιονίου και είναι ξεκάθαρο πως πολλοί κάτοικοι, λουόμενοι, ακόμα και επιχειρηματίες, προσπαθούν να προστατέψουν τις φωλιές σημαδεύοντάς τες με ξύλα και ταμπέλες.

Συμβάντα όπως το σημερινό (σσ στις 13 Ιουλίου) αναδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κόσμου αλλά και η λήψη σοβαρών και ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του είδους.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας στις 25 Ιουνίου διοργάνωσε διαδικτυακή εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της οποίας στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων παρουσίασαν το πρωτόκολλο καταγραφής φωλιών Caretta caretta που ακολουθείται από όλους τους φορείς στην Ελλάδα. Ένας μικρός αριθμός ατόμων από την Κέρκυρα θα πάει για εκπαίδευση στο πεδίο στην Ζάκυνθο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Έκκληση να βοηθήσουν οι κάτοικοι του νησιού

Ο Σύλλογος απευθύνει πρόσκληση στους κατοίκους του νησιού: εάν θέλετε κι εσείς να συμμετάσχετε στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected] με το όνομά σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Μπορείτε να βοηθήσετε στέλνοντας φωτογραφίες από ίχνη και φωλιές, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δράσεις ή και πιο ενεργά, λαμβάνοντας μέρος στην επιτόπια έρευνα.

Θυμίζουμε πως είχε ληφθεί απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δημιουργηθεί παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων και στην Κέρκυρα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής κανένας υπεύθυνος δεν έχει μεριμνήσει, ώστε να δεσμευτούν κονδύλια για τις εγκαταστάσεις και το υλικό καθώς και για την πρόσληψη ατόμων που θα στελεχώσουν το τοπικό παράρτημα. Έτσι, οι προστατευόμενες περιοχές της Κέρκυρας, παρά τις διάφορες κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, ουσιαστικά παραμένουν εντελώς απροστάτευτες.

Η "Ε" επικοινώνησε με το Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET ) του οποίου ο υπεύθυνος προγραμμάτων, ο Δρ. Νίκος Σημαντήρης τόνισε: «Στην Ελλάδα, το είδος Caretta caretta φωλιάζει κυρίως στον Κόλπο του Λαγανά και τον Κυπαρισσιακό, ενώ παρουσιάζει επίσης σποραδική φωλεοποίηση κατά μήκος της ακτογραμμής του Ιονίου Πελάγους, σε πολλές περιοχές του Αιγαίου και στην Κρήτη. Στο MEDASSET, συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας, εστιάζοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για το θαλάσσιο περιβάλλον.»

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.