Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρ. Μπούκας: "Αδιαφορία και ανευθυνότητα"

ΜΠΟΥΚΑΣ
06 Ιουνίου 2024 / 10:31

Δεδομένα:

1ον. Το Αστικό ΚΤΕΛ είναι μια οικονομική επιχείρηση η οποία μετά την εκπλήρωση των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων συντήρησης του στόλου, αποφέρει κέρδη στους μετόχους του.

2ον. Επιτελεί κοινωνικό ρόλο, γιατί μεταφέρει πλήθος κόσμου έναντι μικρής αμοιβής και ως εκ τούτου έχει την στήριξη και υποστήριξη του κόσμου, αλλά και την ανοχή του.

3ον. Η οδός Μητρ. Μεθοδίου, ίσως αποτελεί τον πλέον πλατύ δρόμο της πόλης μας, είναι στην ουσία μονόδρομος, με απολύτως άναρχη στάθμευση και διπλοπαρκαρίσματα, με ανεπαρκέστατο πεζοδρόμιο από τη μια μεριά.

Έχει οριοθετημένη στάθμευση Taxi, άφιξη-αναχώρηση ΚΤΕΛ από δρομολόγια Νότιας και Μέσης Κέρκυρας, είναι οδός έκτακτης και επείγουσας αναχώρησης Πυροσβεστικών οχημάτων (μοναδική πατέντα για την πόλη της Κέρκυρας ο σταθμός της Πυροσβεστικής να είναι στο κέντρο της πόλης που αγκομαχά στο θέμα του κυκλοφοριακού), οχημάτων Μεταγωγής κρατουμένων από τα γειτνιάζοντα Δικαστήρια μετά συνοδείας περιπολικών.

Φυσικά δεν λείπει η κίνηση Ασθενοφόρων και οχημάτων Άμεσης δράσης, που χρησιμοποιούν τις σειρήνες για να κινηθούν με την επιβαλλόμενη σχετική ταχύτητα, αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να καταφέρουν το σκοπό τους.

Ποτέ, μα ποτέ και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για διευθέτηση ή για αλλαγές ανακούφισης της κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά ιδιαίτερα για ελάχιστη έστω αναβάθμιση της ποιότητας των δημοτών (παιδιά Δημοτικού, ανάπηροι συμπολίτες, μητέρες με βρέφη στα καροτσάκια, ηλικιωμένα άτομα, νέοι και νέες).

Ανίκανες πολιτικές και διοικητικές εξουσίες να διευθετήσουν έναν χώρο μήκους 100-150 μέτρων στην Κέρκυρά μας (!), την Κέρκυρα του πολιτισμού (!), όταν αυτή η οδός αποτελεί τον ισθμό της κλεψύδρας του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου από Νότια και Μέση Κέρκυρα.

Σε αυτό το χάος που χρεώνεται σε ανίκανους πολιτικούς, αλλά και στη Διεύθυνση Τροχαίας του Νομού, έρχεται να προστεθεί η συμπεριφορά ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ αδιάφορων οδηγών του ΚΤΕΛ:

Έχει παραγίνει το κακό με κάποιους (όχι όλους) ασυνείδητους οδηγούς αστικών λεωφορείων. Κορνάρουν με κόρνα που δεν μπορεί να περιγραφεί, μόνο αν την ζήσεις αγανακτείς, ημερήσια και πολλαπλώς. Αισθάνονται ιδιοκτησία την πόλη και τους δρόμους της και κάνουν ό,τι αυτοί επιθυμούν. Αφήνουν ανοιχτές τις μηχανές των βαρέων οχημάτων τους, σε μεγάλη ένταση, μαρσάρουν πολλές φορές δαιμονιωδώς, προσθέτοντας ηχητική και χημική ρύπανση σε μία οδό με υψηλά κτίσματα που εγκλωβίζουν αυτή τη ρύπανση.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά ορισμένων οδηγών του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ, δρα πολλαπλασιαστικά σε βάρος της ψυχικής και σωματικής υγείας των περιοίκων και επαγγελματιών.

Έχουν σαν δικαιολογία την λειτουργία των κλιματιστικών για καλύτερη ποιότητα παραμονής στα οχήματα των επιβατών τους.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτή τη δικαιολογία. Γιατί από τα τρία ή τέσσερα βαρέα οχήματα που περιμένουν 10-20 λεπτά στο σημείο της αφιξο-αναχώρησης, ένας ή δύο οδηγοί συμπεριφέρονται έτσι αντικοινωνικά. Οι επιβάτες των άλλων λεωφορείων, δεν έχουν ανάγκη κλιματισμού; Αλλά εν τέλει, ποιος κλιματισμός αποδίδει με ανοιγμένες διάπλατα τις πόρτες των αυτοκινήτων;

Αυτοί οι (ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ) ασύδοτοι οδηγοί, ανεξέλεγκτοι από την ίδια την Διοίκηση του ΚΤΕΛ και την ηγεσία της Τροχαίας, αδιάφοροι για τις συνέπειες των πράξεών τους, καταδυναστεύουν εκατοντάδες δημότες, είναι τροχοπέδη στην λειτουργία της πόλης και  εκθέτουν ιδιαίτερα τους μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής σε ψυχική ταλαιπωρία και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας. Όταν μάλιστα τα κτίρια στην περιοχή είναι αρκούντως υψηλά για να εγκλωβίζουν τα απόβλητα των εξατμίσεων των οχημάτων.

Εάν προστεθεί η διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή που επίσης επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, το μίγμα γίνεται πολλαπλάσια βλαβερό για την υγεία όλων μας.

Επί τέλους, όση και αν είναι η ανεπάρκεια των πολιτικών και διοικητικών, δεν πρέπει να αφήσουμε (ΚΑΠΟΙΟΥΣ) ασύδοτους να δρουν πολλαπλασιαστικά  σε βάρος της ποιότητας ζωής μας, της υγείας μας και της ίδιας της ζωή μας.

Για να είμαι δίκαιος, στο παρελθόν το συγκεκριμένο τεράστιο πρόβλημα με παρεμβατικές προτάσεις επίλυσης ή ανακούφισης προβλημάτων, ήρθε προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της απελθούσας Δημοτικής Αρχής.

Μετά από εξαντλητικό διάλογο μεταξύ Αντιδημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, Διοικητή Τροχαίας, Προέδρου ΚΤΕΛ (υπεραστικού και αστικού), εκπροσώπων καταστηματαρχών, Διοίκησης Taxi, εκπροσώπων Εργατικού Κέντρου, Επιμελητηρίου και άλλων συλλογικοτήτων, αποφασίστηκαν ομόφωνα ορισμένα μέτρα. Η απόφαση αυτή, έμελλε να εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για λήψη και υλοποίηση μέτρων που θα δρομολογούσε λύσεις και βελτιώσεις πολλών προβλημάτων.

Μετά 10ήμερο περίπου, μας κοινοποιήθηκε έγγραφο ως «ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» που στην ουσία έλεγε ότι το θέμα.. δεν συζητήθηκε (!) και δεν λήφθηκε.. καμία απόφαση (!).

Κρίση μου: η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δεν ενήργησε σε πολλές περιπτώσεις προς την κατεύθυνση προγραμματισμού, πρωτοβουλιών  και εκτέλεσης έργων για λύσεις προβλημάτων της πόλης και αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών.

Έτεινε ευήκοον ους σε μικροσυμφέροντα ορισμένων «προστατών»  της πόλης, που στην πραγματικότητα έλεγχαν τη δράση της Δημοτικής Αρχής για τα δικά τους άνομα συμφέροντα, σε βαθμό να παρατηρείται μεγάλη αδράνεια της Δημοτικής Αρχής και παράλληλα να σημειώνονται σημαντικές αντιθέσεις με μεγάλες ομάδες δημοτών.

Στέφανε Πενηντάρχου Πουλημένε, ακούς;

Λύσεις στο πρόβλημα υπάρχουν και είναι κατατεθειμένες με τεκμηριωμένες προτάσεις. Το βάρος των άμεσων ενεργειών προς όφελος της πόλης και των δημοτών, στις πλάτες σου.

Αναμένουμε και παρακολουθούμε!

 

                                                                                    Κέρκυρα 6/6/2024

Μπούκας Χρυσόστομος