Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη της Αστρονομικής Εταιρείας με θέμα «Διανοητικές πλάνες των γιγάντων της Επιστήμης»

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
03 Απριλίου 2024 / 12:51

"Οι 6 αυτοί κορυφαίοι επιστήμονες, όπως θα δούμε, μας διδάσκουν ακόμα και με τις διανοητικές τους πλάνες"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Διανοητικές πλάνες των γιγάντων της Επιστήμης».

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Σπύρος Γεωργαράς, φυσικός MSc.

Η διάλεξη θα δοθεί  τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024 στις 21:00 στο Αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72 (πρώην Αβραμίου) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

 6978831840 κ. Σωκράτη Λινάρδο και

 6942022548 κ. Χάρη Γουναρόπουλο

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

«Στη διάλεξη αυτή θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο απρόσμενα και άγνωστα στο ευρύ κοινό διανοητικά σφάλματα και πλάνες, έξι πραγματικά κορυφαίων επιστημόνων, αλλά και τις απροσδόκητες συνέπειες αυτών των λαθών στις ίδιες τις θεωρίες τους.

Ο Δαρβίνος, ο Κοπέρνικος, ο Κέπλερ, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας και ο Αϊνστάιν έφεραν επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη ζωή και το σύμπαν, αλλάζοντας ριζικά την κατανόηση μας για τον κόσμο, παρόλα αυτά ήταν άνθρωποι, έκαναν λάθη και κάποιες προτεινόμενες θεωρίες τους είχαν τραγικά ελαττώματα. Αιτίες ήταν κυρίως οι διανοητικές τους πλάνες, ο συναισθηματικός τους κόσμος και οι φιλοσοφικές τους προκαταλήψεις, και τελικά παραστράτησαν από την οδό της ψυχρής ορθολογικής επιστημονικής ανάλυσης.

Γιατί όμως να θέλει κανείς να ακούσει για διανοητικά λάθη που έγιναν από διάσημους επιστήμονες; Υπάρχει ένας απλός λόγος και ένας πιο βαθύς. Ο απλός λόγος είναι ότι μερικές φορές είναι παρήγορο για μας τους υπόλοιπους να ανακαλύπτουμε ότι ακόμη και οι φωτεινότερες διάνοιες υποπίπτουν σε σοβαρά διανοητικά λάθη. Ο δεύτερος λόγος, που είναι και ο σημαντικός, είναι ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα διανοητικά λάθη αποτελούν αναπόσπαστο και αναπόφευκτο μέρος κάθε επιστημονικής διαδικασίας.

Εν τέλει οι 6 αυτοί κορυφαίοι επιστήμονες, όπως θα δούμε, μας διδάσκουν ακόμα και με τις διανοητικές τους πλάνες».