Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι μαθητές του Αθηναγόρειου τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
29 Ιανουαρίου 2024 / 10:41

Επισκέφθηκαν την εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας το Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Κέρκυρας – Αθηναγόρειο πραγματοποίησαν επίσκεψη – ξενάγηση στην εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας, ένα τοπόσημο της πόλης, που είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορική διαδρομή της Εβραϊκής Κοινότητας του νησιού, καθώς και στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος.

Στη συναγωγή τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία με την εξαιρετική ξενάγηση της Νίνας Βιτάλ, δραστήριου μέλους της Εβραϊκής Κοινότητας της Κέρκυρας και απογόνου επιζώντα του Ολοκαυτώματος, να γνωρίσουν την ιστορική πορεία των Εβραίων του νησιού, της κοινότητας που στεγαζόταν στην παλιά πόλη και για τα τραγικά γεγονότα του ολοκαυτώματος κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πειραματικού σχολείου εμβάθυναν στα ιστορικά, θρησκευτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της εβραϊκής κοινότητας και της ένταξής της στην κοινωνία του νησιού και στα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που οδήγησαν στην τραγική συρρίκνωση του πληθυσμού των  Εβραίων κατοίκων της Κέρκυρας.

Τέλος, ακολούθησε επίσκεψη στο Μνημείο Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, όπου συζητήθηκε η ιστορία του. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα από τα πιο μελανά και σκληρά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, που θα πρέπει να μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των παλαιότερων και νεότερων γενεών και στην να καθορίζουν την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας.