Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταξιδεύοντας μόνοι μας και προσωπική ανάπτυξη - Η αίσθηση ελευθερίας και ανακάλυψης του εαυτού μας μέσα από τα solo ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ
20 Οκτωβρίου 2023 / 13:25

Το να ταξιδεύει κάποιος μόνος είναι μία όλο και αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια. Αν και για πολλούς είναι ένα θέμα ταμπού για αρκετούς λόγους, όσοι το έχουν δοκιμάσει δείχνουν να έχουν αγαπήσει αυτή την εμπειρία.

Πράγματι, το να ταξιδέψετε μόνοι, πέρα από τα πρακτικά ζητήματα (πηγαίνετε όπου θέλετε, όποτε θέλετε, είστε γενικά απολύτως ελεύθεροι), θα σας βοηθήσει να βρείτε τον εαυτό σας, ο οποίος θα είναι ο… συνταξιδιώτης στο ταξίδι σας.

Είναι ασφαλές να ταξιδεύεις μόνος;

Όπως είναι λογικό, η μεγαλύτερη έγνοια των ανθρώπων, που σκέφτονται να ταξιδέψουν οπουδήποτε μόνοι τους, είναι η ασφάλεια. Η απουσία ενός ή περισσότερων ανθρώπων να σας βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή είναι αναμενόμενο να δημιουργεί ανασφάλεια, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεστε σε μία ξένη χώρα. Έτσι, καλό είναι να επιλέγετε προορισμούς που δεν χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι από την άποψη της φύσης ή της εγκληματικότητας.

Παράλληλα, μπορείτε να εγγυηθείτε στον εαυτό σας ένα ομαλό ταξίδι αγοράζοντας ταξιδιωτική ασφάλεια, αλλά και κάνοντας αναλυτική έρευνα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προορισμού σας. Πάντως, είτε κλείνετε για Βουδαπεστη αεροπορικα, είτε σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε κάποια χώρα της Αφρικής, η ταξιδιωτική ασφάλεια μπορεί να σας γλιτώσει από δύσκολες καταστάσεις.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τις επαφές έκτακτης ανάγκης, να μείνετε σε ξενοδοχεία ή δωμάτια χωρίς ύποπτες κριτικές, αλλά και να αποφεύγετε κακόφημες περιοχές. Επίσης, θα σας ωφελήσει να γνωρίζετε τη γλώσσα της χώρας, αλλά και γενικά να κρατάτε χαμηλό προφίλ, χωρίς να επιδεικνύετε χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα.

Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για μοναχικούς ταξιδιώτες;

Οι μοναχικοί ταξιδιώτες αναζητούν ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον. Έτσι, στην κορυφή της λίστας συναντάμε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Δανία, η Ισπανία και η Ολλανδία, αλλά και η Ισλανδία με τα εντυπωσιακά τοπία της. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, προσεγγίζοντας τις πιο ασφαλείς χώρες της Ασίας. Οι πιο τολμηροί και έμπειροι πρέπει να δοκιμάσουν τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και την Κίνα, ενώ η Ινδία και χώρες της Αφρικής, όπως η Τανζανία, η Κένυα και η Αίγυπτος είναι πρόκληση για πολλούς μοναχικούς ταξιδιώτες.

Μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή και η Ουρουγουάη, είναι ιδανικές για μοναχικούς ταξιδιώτες, όπως και ο Καναδάς στη βόρεια πλευρά της ηπείρου. Δείτε 4 συμβουλές για φτηνές πτήσεις και ταξιδέψτε στους αγαπημένους σας προορισμούς χωρίς μεγάλο κόστος.

Τα μοναχικά ταξίδια είναι για «κλειστούς» ή για «ανοικτούς» χαρακτήρες;

Οι απόψεις διίστανται για το αν οι πολύ κοινωνικοί ή οι πολύ κλειστοί άνθρωποι είναι πιο κατάλληλοι για τα solo ταξίδια. Η αλήθεια είναι, ότι πρόκειται για μία επιλογή, που μπορεί να καλύψει τον καθένα, αφού θα την προσαρμόσει στις ανάγκες του. Ένας κοινωνικός άνθρωπος μπορεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες και εκδρομές, γνωρίζοντας άλλους εκδρομείς ή ντόπιους και αναπτύσσοντας σχέσεις. Αντιθέτως, ένα άτομο που προτιμά την ιδιωτικότητα και το χαμηλό προφίλ, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να περάσει καλά τριγυρνώντας στις πιο όμορφες περιοχές του πλανήτη.

Έτσι, πρόκειται για ζήτημα προοπτικής και προσέγγισης, με το solo ταξίδι να απευθύνεται σε κάθε κοινό.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι solo ταξιδιώτες

Τα λάθη που πραγματοποιούν όσοι ταξιδεύουν μόνοι τους, ειδικά αν είναι άπειροι στα ταξίδια, είναι αρκετά. Μόνο το γεγονός ότι δεν έχουν κάποιον να οργανώσει το ταξίδι και τις διαδικασίες μαζί τους δημιουργεί προοπτική για πολλές παγίδες.

Φορτωμένο πρόγραμμα

Δεν είναι ανάγκη να τα δείτε όλα σε έναν προορισμό, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν εφικτό. Καλύτερα να εστιάσετε στα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο από το να είστε όλη τη μέρα στο δρόμο για να κάνετε “τικ” σε όλα τα κουτάκια της ατζέντας σας.

Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Η αίσθηση ανεξαρτησίας και ασφάλειας είναι πολύ σχετική σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι είστε σε μία ξένη χώρα πρέπει να σας κρατάει σε επαγρύπνηση, ακόμα και αν είστε έμπειροι ταξιδιώτες.

Απουσία έρευνας

Κάθε ταξίδι απαιτεί έρευνα πριν μεταβείτε στον προορισμό σας. Πολλές φορές μπορεί να προκύψουν ζητήματα, που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει αν κάνατε σωστό προγραμματισμό, ενώ πολλές χώρες έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συμπεριφορά, έγγραφα, καθημερινότητα κλπ.