Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πληθώρα ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
14 Οκτωβρίου 2023 / 09:46
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Πληθώρα συνεδριακών και σεμιναριακών δράσεων πραγματοποιείται από τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου για τον τρέχοντα αλλά και τον επόμενο μήνα.

Η αρχή έγινε ήδη το τριήμερο 11 - 13 Οκτωβρίου 2023 με το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο "Αρχεία και ιστορία: ένας γόνιμος διάλογος", με διοργανωτή το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε προς τιμήν της τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Αλίκης Δ. Νικηφόρου και οι εργασίες μεταδόθηκαν ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου στο YouTube, όπου και μπορούν να τις αναζητήσουν όσοι δεν κατάφεραν να τις παρακολουθήσουν.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική ημερίδα με αφορμή την ολοκλήρωση του καινοτόμου έργου «Πρωτότυπη μέθοδος διάγνωσης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης - ανάλυσης σωστικών ανασκαφών» (SOSAME). Το έργο αυτό, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της εταιρείας «Τεχνική Πληροφορική», υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Ειδικές Δράσεις «Υδατοκαλλιέργειες» - «Βιομηχανικά Υλικά» - «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Αποσκοπεί δε, στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθοδολογίας για τη διάγνωση, την τεκμηρίωση και την ανάδειξη σωστικών ανασκαφών. Το έργο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του περιορισμένου χρόνου, των αποσπασματικών δεδομένων και των υποκειμενικών εκτιμήσεων στις σωστικές ανασκαφές. Συνολικά, το SOSAME ενισχύει τα εργαλεία της επιστημονικής κοινότητας και παρέχει καθηλωτικές εμπειρίες τόσο για τους ερευνητές όσο και για το κοινό, αφού περιλαμβάνει μια επιδεικτική εγκατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», που επιτρέπει στο κοινό να συμμετέχει σε εικονικές σωστικές ανασκαφές και να εξερευνά δυσπρόσιτους αρχαιολογικούς χώρους. Κατά της διάρκεια της ημερίδας της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη διαχείριση και την πορεία του έργου,  ενώ παρουσιάστηκαν η ανασκαφή αγροικίας στην Καστέλλα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, η χρήση νέων τεχνολογιών στις αποτυπώσεις σωστικών ανασκαφών και οι εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών στον πολιτισμό.

Στις 19 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει Ημερίδα Εκπαίδευσης Φοιτητών με θέμα: «Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο», την οποία διοργανώνει η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις εγγεγραμμένες παρουσιάσεις των εισηγητών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΜΟΔΙΠ.

Το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακό σεμινάριο για υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίουμε θέμα τη «Διαπολιτισμικότητα μέσω της Αυτομελέτης ως Μεθόδου Έρευνας», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο George Mason της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σεμινάριο αυτό αποτελεί εισαγωγή στην Αυτομελέτη ως μέθοδο ποιοτικής έρευνας και επομένως αφορά οποιοδήποτε ακαδημαϊκό κλάδο και τομέα σπουδών ωστόσο η έμφαση αυτού του σεμιναρίου είναι στις διαπολιτισμικές σπουδές. Η εξοικείωση με τη συγκεκριμένη μέθοδο έχει ως στόχο να εκπαιδευτούν, όσοι επιθυμούν, στη διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων σε πρώτο πρόσωπο προκειμένου να μπορούν να τη χρησιμοποιούν ως δυναμικό μέσο έκφρασης και αποτύπωσης της ερευνητικής τους ταυτότητας. Μέσω της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων θα υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης καλών πρακτικών στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της αμοιβαίας καθοδήγησης (reciprocal mentoring). Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτούνται γνώσεις και εμπειρία στη συγκεκριμένη μέθοδο έρευνας. Στο σεμινάριο θα διδάξουν  μέλη ΔΕΠ και των δύο ιδρυμάτων, και συγκεκριμένα η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Courtney Baker, η Επίκουρη Καθηγήτρια Laura Bitto, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Καρράς (Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας) και η Ομότιμη Καθηγήτρια Anastasia Samaras. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Ακαδημαϊκής Συνεργασίας (International Academic Partnerships Program – IAPP) μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το  Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα Fullbright.

Περνώντας στον Νοέμβριο, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει το 14ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά κατά το τριήμερο 9-11 Νοεμβρίου και θα είναι αφιερωμένο στην Υπατία την Αλεξανδρινή. Σε αυτή την περίπτωση το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχει ως συνδιοργανωτής και εκπροσωπείται στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου με την Καθηγήτρια Αναστασία Παριανού, ενώ στην εναρκτήρια συνεδρία χαιρετισμό εκ μέρους του Τμήματος θα απευθύνει ο Πρόεδρός του, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Καρράς.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».