Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Save Water: πώς θα σώσουμε το νερό

SAVE WATER
25 Αυγούστου 2023 / 17:50

"Το πρωτοποριακό αλλά και αναγκαίο για την Κέρκυρα έργο, υλοποιεί το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ). Σε μια ανοιχτή για το κερκυραϊκό κοινό ενημερωτική εκδήλωση, θα παρουσιαστούν την Τρίτη οι ωφέλειες από την υλοποίηση του έργου SAVEWATER, ενός στρατηγικού έργου Interreg Ελλάδα - Αλβανία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, τη ΔΕΥΑΚ και με πανεπιστήμια και φορείς της βορειοδυτικής Ελλάδας και της Αλβανίας.

Το Save Water έχει ως στόχο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών στη διαχείριση του νερού γενικής χρήσης, την καλή πρακτική και βέλτιστη αντιμετώπιση στις πιέσεις του υδροφόρου ορίζοντα για άρδευση και υδροδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μέτρηση του νερού που αντλείται στην πηγή, στη δεξαμενή, στο δίκτυο και στον τελικό χρήστη. Τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε ανίχνευση διαρροών και καλύτερη διαχείριση του νερού.

Το πρωτοποριακό αλλά και αναγκαίο για την Κέρκυρα έργο, υλοποιεί το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 και ώρα 11:30 στο αμφιθέατρο 1, στο κτήριο Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72 με την παρουσία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ΜερόπηςΥδραίου και του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή Ανδρέα Φλώρου.
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου καθηγητής Μάρκος Αυλωνίτης και θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών:

  • Έλεγχος και άμεση ειδοποίηση του δικτύου υδροδότησης από τον Μάριο Αναγνώστου, μέλος της ομάδας έργου.
  • Αισθητήρες χαμηλού κόστους για τη διαχείριση νερού από τον Ιωάννη Βλάχο, υποψήφιο διδάκτορα.
  • SAVEWATER app από τον Μάριο Αναγνώστου, μέλος της ομάδας έργου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτων και ειδικότερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Στο Save Water συμμετέχουν οι: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνα, Περιφερειακό Συμβούλιο Κορυτσάς, Περιβαλλοντικό Κέντρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΥΑ Κέρκυρας, ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Επιτροπή Ερευνών Ιονίου Πανεπιστημίου, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Μηχανικών, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Έλεγχος Ρύπανσης, Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος και Επεξεργασίας Λυμάτων.

Το έργο "Βελτίωση της διαχείρισης και της υποδομής διάθεσης υδάτινων πόρων μέσω έξυπνων τεχνολογιών, πολιτικών και εργαλείων (SAVE WATER)", υλοποιείται στο πλαίσιο του "Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Αλβανία 2014-2020" (Interreg IPA CBC Programme Greece- Albania 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

ΦΩΤΟ@ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ