Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αυτοψία στους Βελονάδες θα προχωρήσει η Περιφέρεια μετά την καταγγελία των κατοίκων

Βελονάδες
30 Ιουνίου 2023 / 16:44
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Την ανάγκη να διερευνηθεί η καταγγελία επισημαίνει η ΛΑΣΥ που φέρνει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αυτοψία στην περιοχή πρόκειται να προχωρήσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά την καταγγελία κατοίκων του χωριού Βελονάδων για ρύπανση της περιοχής τους από εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοπυρήνων που λειτουργεί από το 1980.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου, η αρμόδια Υπηρεσία θα προβεί σε έλεγχο στην περιοχή το επόμενο χρονικό διάστημα για την ορθότητα της καταγγελίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Υπηρεσία λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης δεν έχει την δυνατότητα για προληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι γίνονται εφόσον υπάρξει επώνυμη και ενυπόγραφη καταγγελία στην αρμόδια Διεύθυνση της ΠΙΝ.

«Η Υπηρεσία θα διερευνήσει τη σημαντικότητα της καταγγελίας, την έκταση και την ένταση της περιβαλλοντικής ρύπανσης εφόσον διαπιστωθεί», ανέφερε ο ίδιος.
Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί αύριο, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ύστερα από πρωτοβουλία της ΛΑΣΥ που φέρνει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, μετά την επιστολή των κατοίκων που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η επιστολή έχει πρωτοκολληθεί στην αρμόδια Διεύθυνσης της Περιφέρειας και έχει κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας. Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι που υπογράφουν την επιστολή «τα τελευταία χρόνια, δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους, το εργοστάσιο δημιουργεί στην περιοχή πολλά προβλήματα, όπως έντονη δυσοσμία και δυσφορία στην αναπνοή ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι αυτή η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία μας και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει σοβαρή μόλυνση στην ατμόσφαιρα από το νέφος που απλώνεται από το εργοστάσιο». Επιπλέον, εκφράζουν το φόβο ότι τα λύματα του εργοστασίου πέφτουν ακατέργαστα και μολύνουν τον παρακείμενο ποταμό Τυφλό.


Κ. Ζορμπάς: Ενημέρωση ότι διευθετήθηκε

Μια πρώτη ενημέρωση για το θέμα έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς.

Όπως είπε, κατόπιν επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βελονάδων, το πρόβλημα φαίνεται να οδηγείται προς επίλυση με τη συμμόρφωση της επιχείρησης που θα λάβει μέτρα με τοποθέτηση κατάλληλων φίλτρων.

Ωστόσο η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Αλεξάνδρα Μπαλού, επισήμανε ότι εφόσον ήρθε καταγγελία στην Υπηρεσία της ΠΙΝ το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και να ελεγχθεί η λειτουργία της επιχείρησης προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση. Η συζήτηση του θέματος θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.