Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρύπανση από την επεξεργασία λιόστων καταγγέλλουν κάτοικοι των Βελονάδων

Βελονάδες
27 Ιουνίου 2023 / 14:57

Ζητούν ελέγχους από την αρμόδιες υπηρεσίες, αλλιώς προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιστολή τους προς την Διεύθυνση Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και κοινοποίηση στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και στον Εισαγγελέα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως το εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοπυρήνων δημιουργεί έντονη δυσοσμία και ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκφράζουν επίσης φόβους ότι μολύνεται και ο ποταμός Τυφλός και ζητούν ελέγχους από την αρμόδιες υπηρεσίες.

Η επιστολή τους

Οι κάτοικοι του χωριού Βελονάδων επιθυμούν να γνωστοποιήσουν προς πάσα υπεύθυνη αρχή για το παρακάτω πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως κάτοικοι της περιοχής.

Στον κάμπο Βελονάδων, στα σύνορα με με το χωριό Κοψοχειλάδες λειτουργεί από την δεκαετία του 1980 εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοπυρήνων (λιόστων), τα πρώτα το χρόνια απο την Ένωση Γεωργικών Συναιτερισμών και στην συνέχεια από ιδιώτη.

Τα τελευταία χρόνια, δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους, το εργοστάσιο δημιουργεί στην περιοχή πολλά προβλήματα όπως έντονη δυσοσμία και δυσφορία στην αναπνοή ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι αυτή η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία μας και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει σοβαρή μόλυνση στην ατμόσφαιρα από το νέφος που απλώνεται από το εργοστάσιο.

Δεν γνωρίζουμε επίσης κατά πόσον στην καμινάδα του εργοστασίου υπάρχουν ειδικά φίλτρα αλλά πιστεύουμε πως αν υπήρχαν δεν θα εδημιουργείτο αυτή τη κατάσταση ή πως αν υπάρχουν υπολειτουργούν.

Επίσης φοβόμαστε ότι τα λύματα πέφτουν ακατέργαστα στον παρακείμενο ποταμό Τυφλό με αποτέλεσμα την μόλυνσή του.

Παρακαλούμε πολύ να ελέγξετε άμεσα τα παραπάνω, ενημερώνοντας την κοινότητά μας γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και θα αναγκαστούμε να προβούμε σε κινητοποίηση προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Επισυνάπτονται υπογραφές των κατοίκων.

ΦΩΤΟ ΕΡΝΕΣΤΟΣ ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΗΣ