Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης στην εκδήλωση του ΣΕΠΕ για τη σχολική στέγη

Σχολική στέγη
16 Ιουνίου 2023 / 15:48

H τοποθέτηση του Γιάννη Μπορμπότη, Δημοτικού Συμβούλου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ). Το θέμα της σχολικής στέγης και για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Τόσο σημαντικό όσο είναι και το περιεχόμενο των σπουδών αφού το κτήριο του σχολείου είναι ο χώρος στον οποίο το περιεχόμενο αυτό δίνεται στον μαθητή. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ένα παιδί από τα 5 του μέχρι τα 18 του χρόνια, βρίσκεται καθημερινά επί 6 τουλάχιστον ώρες. Προφανώς, η διαμόρφωση αυτού του χώρου, του Δημόσιου Σχολείου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο να αισθανθεί αυτόν τον χώρο δικό του το παιδί, να τον αγαπήσει. Το αίσθημα που πρέπει να δημιουργεί στο παιδί το σχολείο είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέγγισή του απέναντι στην γνώση που θα του παρέχεται σε αυτό. Το σχολείο πρέπει να δημιουργεί θετικά συναισθήματα στο παιδί, να το προδιαθέτει θετικά για την διαδικασία της μάθησης.

Όλοι μας για παράδειγμα προσπαθούμε στα σπίτια μας να διαμορφώσουμε όμορφους χώρους για τα παιδιά μας, ασφαλή και λειτουργικά παιδικά δωμάτια κλπ. Ακριβώς έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε και για τη σχολική στέγη.

Ταυτόχρονα το σχολείο αποτελεί το εργασιακό περιβάλλον του εκπαιδευτικού και θα έπρεπε να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες μίας σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα στοιχεία σχετικά με ελλείψεις σε εργαστήρια, σε αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, χώρους σίτισης κλπ είναι αποκαλυπτικά. Η δουλειά ενός εκπαιδευτικού υποβαθμίζεται «με το καλημέρα» αν ο χώρος εργασίας του δεν είναι αυτός που πρέπει και αν δε διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά.   

Αντί για αυτό όμως, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κέρκυρα υπάρχει μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα.

Στα νήπια και τα προνήπια, για την θέσπιση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής το 2018, ενός μέτρου αναγκαίου που αποτελούσε για χρόνια διεκδίκηση όλης της σχολικής κοινότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμιά ουσιαστική προετοιμασία, ούτε διέθεσε τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες υποδομές. Έτσι ως αποτέλεσμα έχουμε, η πρώτη επαφή εκατοντάδων παιδιών με το σχολείο να γίνεται, σε container, σε πολλές περιπτώσεις ατάκτως ειρημένα σε προαύλιους χώρους. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ, που εκμεταλλεύτηκε τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα, με ευθύνη του κράτους, των κυβερνήσεων, των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με σχολεία κακοσυντηρημένα, ακατάλληλα, επικίνδυνα, με σοβάδες να πέφτουν μετά από έναν ασθενή σεισμό όπως στο 1ο ΕΠΑΛ.

Αυτή τη στιγμή, στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας νοικιάζονται πάνω από 10 κτήρια για σχολικές υποδομές (Νηπιαγωγείο Παλαιάς Πόλης, 9ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας, Νηπιαγωγείο Αγίου Ιωάννη, Νηπιαγωγείο Γουβιών, Νηπιαγωγείο Καναλίων, Νηπιαγωγείο Λιαπάδων, Νηπιαγωγείο Σιναράδων, Δημοτικό Σχολείου Ποταμού, ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΕΓΥΛ, Γυμνάσιο Φαιάκων κ.α.) με τεράστιο ετήσιο κόστος. Όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών σχολείων αν υπήρχε ο κατάλληλος πολιτικός προσανατολισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να προχωρήσουν διαδικασίες μελετών, μεταβιβάσεων, χρηματοδοτήσεων για δημόσιες υποδομές απαιτούνται χρόνια ολόκληρα, ενώ για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων οι διαδικασίες είναι «fast track»

Ταυτόχρονα, τα χρήματα για τις επισκευαστικές ανάγκες όλων των σχολείων του Δήμου είναι ελάχιστα, σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών. 

Δηλαδή,

  • Για 28 Σχολικές Μονάδες στην Βθμια:  118.000 / 28 = 4.214 ανά σχολείο
  • Για 39 Δημοτικά & 39 Νηπιαγωγεία à 78 Σχολικές Μονάδες στην Αθμια: 128.100 / 78 = 1.642 ανά σχολείο

Ελάχιστα χρήματα για επισκευαστικές ανάγκες που και πάλι δεν αξιοποιούνται (τα βλέπουμε να μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο στους προϋπολογισμούς του Δήμου) με αποτέλεσμα πολλοί διευθυντές να κάνουν επισκευές και βελτιώσεις στα σχολεία με χρήματα από τα λειτουργικά της κάθε σχολικής επιτροπής, που θα έπρεπε να αξιοποιούνται για άλλες ανάγκες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση μόνο τα 4 αυτά χρόνια έχουμε αναδείξει πολλές φορές με εισηγήσεις, ερωτήσεις ή παρεμβάσεις τα ζητήματα της σχολικής στέγης. Ενδεικτικά μόνο: για τα container της 2χρονης προσχολικής αγωγής, για το 4ο ΓΕΛ που έκανε 18 χρόνια να φτιαχτεί, για το 6ο Δημοτικό Σχολείο, για το 1ο ΕΠΑΛ, για το απαράδεκτο κτήριο του γυμνασίου Φαιάκων, για το Δημοτικό Σχολείο Παλιάς Πόλης, για το 8ο Νηπιαγωγείο στο Μαντούκι, για το ΕΕΕΕΚ, για το ΕΝΕΕΓΥΛ  κλπ.

Επίσης, έχουμε αναδείξει και αποτελεί επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτήρια με ευθύνη του κράτους, στελεχώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του, προσδιορίζοντας το φορέα που θα είναι πιστοποιημένος με αυτή την ευθύνη, προβλέποντας ελέγχους όλων των βαθμών και όχι μόνο πρωτοβάθμιους που ουσιαστικά αφορούν μόνο οπτικούς ελέγχους.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι με τον "Καλλικράτη" και τον "Κλεισθένη", η συντήρηση των σχολείων μετακυλίστηκε στους Δήμους, χωρίς όμως να τους δοθούν και τα κατάλληλα κονδύλια και μάλιστα, μέσω μνημονίων, αποψιλώθηκαν οι Τεχνικές τους Υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να αποτελεί ευθύνη των κεντρικών κυβερνήσεων, όμως καμία από τις Δημοτικές Αρχές, όλων των αποχρώσεων, δεν έχει διεκδικήσει με αποφασιστικότητα χρήματα για τις σχολικές υποδομές, παρά μόνο αρκούνται στην διαχείριση και στήριξη του υπάρχοντος καθεστώτος.  

Έτσι, οι Δημοτικές Αρχές πολλές φορές εμφανίζονται να διαμαρτύρονται για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, που όμως τελικά εφαρμόζονται από κυβερνήσεις που και αυτές στηρίζουν.

Το βασικό και κύριο είναι ότι για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση και σχεδιασμός που θα εξυπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη.

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να ζουν και να εργάζονται σε ένα απολύτως σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον. Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει η λογική του κόστους - οφέλους αλλά και της κερδοφορίας των λίγων. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα μας, ξέρουμε καλά και από την ίδια μας την πείρα, ότι απαιτεί οργανωμένη δράση, διεκδίκηση, σύγκρουση με όλους όσους μας αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας ως κόστος για εξοικονόμηση.

Παλεύουμε ώστε τα σχολεία και οι υποδομές, να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Γιάννης Μπορμπότης, Δημοτικός Σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων