Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεθνές «Summer School για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο», στην Κέρκυρα

Γεωπολιτική
23 Ιουνίου 2019 / 06:56

Από 3 έως και 7 Ιουλίου 2019, με διοργανωτές το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το University of Buckingham

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εμφύλιες συρράξεις (με διεθνή εμπλοκή) σε Συρία και Λιβύη, τις τεράστιες προσφυγικές ροές που αυτές προκαλούν, αλλά και τις εστίες έντασης στη Βαλκανική Χερσόνησο, έχουν φέρει και πάλι τα τελευταία χρόνια το γεωπολιτικό σύστημα της Μεσογείου στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Όλα αυτά καθιστούν ακόμη σημαντικότερη τη μελέτη του  -ούτως ή άλλως εξαιρετικά ενδιαφέροντος για εμάς-  γεωπολιτικού αυτού πεδίου.

Υπό το πρίσμα αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία η διεξαγωγή στην Κέρκυρα του «1ου Summer School για την Ασφάλεια στη Μεσόγειο» (SMS2019), που συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GEOLAB) του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Σπουδών Ασφαλείας και Πληροφοριών (BUCSIS) του Πανεπιστημίου του Buckingham, στο πλαίσιο του Mediterranean World Consortium (MWC). Οι εργασίες αυτού του 1ου διεθνούς Summer School θα λάβουν χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, από 3 έως και 7 Ιουλίου 2019, με την περίοδο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής να έχει ήδη εκπνεύσει.

Το SMS2019 θα περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων και ομιλιών από διακεκριμένους αναλυτές και ακαδημαϊκούς καθηγητές που ειδικεύονται σε θέματα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. Πιο συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής Julian Richards (Co-Director του BUCSIS), ο Δρ. Βασίλης Κάππης, η αναλύτρια, o Δρ. Rubén Arcos, η Ευγενία Καρατάρη, ο Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος, ο Αν. Καθηγητής Σωτήριος Λίβας, ο Δρ. Πέτρος Σαββίδης, ο Αρχιμανδρίτης Δρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, και οι αναλυτές Υβόννη Ευσταθίου, Ana Isabel Páramo, Diego Bolchini και Παναγιώτης Χατζηπαυλής.

Μερικά από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι εισηγητές είναι η γεωπολιτική σημασία της Μεσογείου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η δραστηριοποίηση Κίνας και Ρωσίας καθώς και ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην περιοχή, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα στη Μεσόγειο, η στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων των χωρών της περιοχής, οι εκφάνσεις θρησκευτικού φονταμεταλισμού σε αυτήν, η τουρκική πολιτική της ισλαμοποίησης των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, οι αγορές των πυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400 από Κύπρο και Τουρκία αντίστοιχα, οι ευρω-αφρικανικές σχέσεις κ.ά. Το αναλυτικό πρόγραμμα του SMS2019 μπορεί να το βρει κανείς στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.