Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία από το Σωματείο Ψυχολόγων -« Ο φόβος της εγκατάλειψης στις διαπροσωπικές σχέσεις»

Σωματείο Ψυχολόγων
20 Απριλίου 2018 / 09:17
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Σωματείο Ψυχολόγων Κέρκυρας οργανώνει ομιλία με θέμα « Ο φόβος της εγκατάλειψης στις διαπροσωπικές σχέσεις”. Το θέμα θα αναπτύξει η κ. Άντζελα Π. Νικήτα.

 Η κα. Νικήτα είναι ψυχολόγος, BA, MA, Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχολόγος της Υγείας, με ειδίκευση στη Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, την Κλινική Ύπνωση - Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία και το Συστημικό Ψυχόδραμα. Η ομιλία θα γίνει την Δευτέρα, 23-4-2018 και ώρα 18.30 στο Ιατρείο Κέρκυρας.
Περίληψη Ομιλίας:
Κάθε πυρηνικό συναίσθημα, ένα από τα οποία είναι και η εγκατάλειψη δημιουργείται πολύ νωρίς στη ζωή μας, όταν η γλώσσα δεν έχει σχηματιστεί για να μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα. Το παιδί που αισθάνεται εγκαταλελειμμένο τείνει να κουβαλά αυτό το συναίσθημα και ως ενήλικας με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται και να εκδηλώνεται στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι στο ενδεχόμενο μιας πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης αντιδρούν με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, καταλαμβάνονται από έντονο άγχος, απόγνωση ή αντίθετα αποστασιοποιούνται με στόχο να παραμείνουν ασφαλείς .Ο φόβος της εγκατάλειψης, παρόλο που δεν αποτελεί επίσημη φοβία, είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο συχνές και πιο καταστροφικές «φοβίες» των περισσότερων ανθρώπων. Οιάνθρωποι, με το φόβο της εγκατάλειψης, τείνουν να εμφανίζουν συμπεριφορές και σκέψεις που σαμποτάρουν τις σχέσεις τους, οδηγώντας τελικά στην επίφοβη εγκατάλειψη.
Όλοι μας κουβαλάμε κατά κάποιο τρόπο ένα πληγωμένο παιδί μέσα μας, άλλοι σε μικρό και άλλοι σε μεγάλο βαθμό, που παρεμβαίνει και μας επηρεάζει στη ζωή μας. Ο «κύκλος της εγκατάλειψης» στον οποίο μπαίνει ένας ενήλικας, μοιάζει πολύ με τις φάσεις του αποχωρισμού που βιώνει ένα μικρό παιδί. Ο ενήλικας όταν νιώθει ότι τον αφήνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, βιώνει έντονο άγχος που μπορεί να διαρκέσει πολύ. Στη συνέχεια, τη θέση του άγχους παίρνει η λύπη για το αίσθημα μοναξιάς που δημιουργείται. Αυτή η θλίψη μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργικότητας του ατόμου στην καθημερινότητά του. Ενώ στο τέλος, όταν το άτομο που έφυγε επιστρέψει, δημιουργείται πολύ μεγάλος θυμός προς το άλλο άτομο ή τον ίδιο τον εαυτό, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη τιμωρίας του άλλου ή του ίδιου του εαυτού, που στάθηκε αδύναμος να αντιμετωπίσει το γεγονός που προκάλεσε τόσο έντονα συναισθήματα.
Πώς δημιουργούνται τα δυσάρεστα συναισθήματα;
Τι προκαλεί το φόβο της εγκατάλειψης;
Ποιές συμπεριφορές ενισχύουν τα δυσφορικά συναισθήματα;
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης;
Πώς δημιουργούμε ασφαλείς σχέσεις;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντήσουμε στη συνάντηση.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.