Τετάρτη 25.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η τανία Σάμερχιλ από τη Nomada στο "Πλους"

Πλους
07 Απριλίου 2016 / 16:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Σάββατο 9 Απρίλη στις 19:00 προβολή της ταινίας Σάμερχιλ στο καφέ του βιβλιοπωλείου Πλούς από το εγχείρημα ΝΟΜΑDA

Λίγα λόγια για την ταινία...
 
Το Σάμερχιλ, που ίδρυσε ο Α.Σ. Νηλ και έχει σήμερα διευθύντρια την κόρη του Ζωή Ρέντχεντ, είναι ένα προοδευτικό σχολείο ηλικίας ενενήντα χρόνων, που διοικείται δημοκρατικά με τους μαθητές του να έχουν ισότιμο λόγο στους κανονισμούς λειτουργίας του. Όμως, ο Οργανισμός Πιστοποίησης Σχολικών Ιδρυμάτων (OFSTED), μέσω των επιθεωρητών του, αποφασίζει να κλείσει το σχολείο καθότι θεωρεί ότι δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση στους μαθητές του. Η υπόθεση οδηγείται στο δικαστήριο, όπου το σχολείο συγκρούεται μετωπικά σε μια μάχη επιβίωσης με την βρεταννική κυβέρνηση. Η ταινία είναι του Jon East, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει βραβευθεί με δύο βραβεία BAFTA.
 
Λίγα λόγια για τη NOMADA
 
Η Νομάδα είναι ένα καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και θεραπευτικό εγχείρημα με βάση την Κέρκυρα. Όντας ένα διεπιστημονικό πολυΐδρυμα εργάζεται σε παράλληλα σταθερό τόπο, κινούμενες δομές και το διαδίκτυο. Το σύστημα λήψης αποφάσεων της οργάνωσης βασίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες και οριζόντια ιεράρχηση, δίνοντας δικαίωμα ψήφου και άποψης σε όλες τις ηλικίες, και κάτω των 18. Η Νομάδα παρέχει και υποστηρίζει την έρευνα και πληροφορία που προωθεί το δικαίωμα του καθενός «να αναπτύσσει την προσωπικότητα του ελεύθερα, σε όλες τις πτυχές που τη συνθέτουν». (Άρθρο 5, παράγραφος 1 του Ελληνικού Συντάγματος)