Τρίτη 22.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

EDITORIAL
18 Οκτωβρίου 2024 / 17:54
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Στην κατ΄ ευφημισμόν εθνική οδό Παλαιοκαστρίτσας αντικατοπτρίζεται η Κέρκυρα.

Όχι αποκλειστικά και μόνον οι διαχρονικές Αρχές, ούτε οι Υπηρεσίες αλλά όλοι μας! Διότι κάθε πόντος της ενέχει παρεμβάσεις και ευκολίες που παρασχέθηκαν ύστερα από την απαίτηση τινών εξ ημών, σε βάρος των προδιαγραφών, της κοινής λογικής και της ασφάλειας.

Αρχικώς, διαπλατύνθηκε μετά του Τζάβρου με αφορμή επιπόλαιο τροχαίο του διαδόχου Κωνσταντίνου, τη δεκαετία του '60. Στην συνέχεια απαλλοτριώθηκε γη, από τους Καπουτσίνους και μετά, ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονο δρόμο. Αυτό έγινε επί χούντας, δηλ. πάνω από μισό αιώνα πριν. Κι από 'κει και πέρα αρχίζουν οι σχεδιαστικοί αυτοσχεδιασμοί, που έγιναν και ξανάγιναν για να αφήσουν εντέλει ίσαμε του Τζάβρου μιαν εθνική οδό, που αλλού έχει παράδρομο κι αλλού όχι. Και σα να μην έφτανε αυτό, η κατ' εξαίρεση παρόδια δόμηση οργίασε αναμετρούμενη και με τη χάραξη της ε.ο. εφόσον αυτή προικίστηκε με μύρια όσα κοψίματα ώστε να διευκολύνονται οι παρόδιοι αλλά και οι δρόμοι δουλειάς, που στο μεταξύ αναβαθμίστηκαν σε κάθετες οδικές αρτηρίες!

Κι αυτά όλα μέχρι του Τζάβρου αφού από 'κει και πέρα ο δρόμος διατηρεί την «αρχαιολογική» του αυθεντικότητα από τις μέρες του διαδόχου ακόμα! Η άσφαλτος σκάει σε σημεία απροειδοποίητα, έτσι που ιδιαιτέρως για μοτοσικλετιστές προορίζεται για δυνατούς λύτες. Τους άλλους, αν είναι τυχεροί, θα τους μαζέψει το ασθενοφόρο, ζωντανούς. Το λεωφορείο της γραμμής δεν κάνει στάση στον παράδρομο, επικαλούμενο την ασυνέχειά του ενώ η μια εκ των δυο λωρίδων κάθε ρεύματος κλείνει και από την στάθμευση και το έμπα-έβγα στις κατ' εξαίρεση παρόδιες επιχειρήσεις.

Οι προαπαιτούμενοι κόμβοι ώστε να αδειδοτηθεί η κατασκευή και λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων, έγιναν διαβάσεις με φανάρια, που άλλοτε δουλεύουν κι άλλα ποτέ!

Ο δρόμος κι αν η κατασκευή του ξεκίνησε τη δεκαετία του '70, τελείωσε χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί! Τουλάχιστον δυο φορές η Νομαρχία επιδίωξε να λειτουργήσει Οργανισμό με την ευθύνη των δρόμων. Οι απόπειρες κατέληξαν στον προθάλαμο του Εισαγγελέα...

Όσο για τους οδηγούς, το δίπλωμά τους πρέπει να χορηγείται και να ανανεώνεται αενάως ως ευδοκίμως υπηρετήσαντες στο μέτωπο της αυθαιρεσίας! Οι ξένοι; Ούτε ψύλος στον κόρφο τους!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.