Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφιερωμένο στον Σωκράτη (μας)

EDITORIAL
16 Οκτωβρίου 2024 / 15:54
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αν ξεχάσουμε κάποιον από τις δεκάδες κωδικούς... ασφαλείας, που καθημερινώς χρειαζόμαστε, ξεκινάει ο Γολγοθάς. Διότι για να ανακτήσουμε αυτόν τον κωδικό πρέπει να θυμόμαστε μια σειρά άλλων κοκ.

Μοιάζει σαν τα προσωπικά μας στοιχεία νάναι γνωστά στους πάντες. Η τερατώδης απομνημόνευση των συνηθειών και των γούστων μαζί με την ιλιγγιώδη προσπέλαση τόσων πολλών δεδομένων (σ.σ. η αποκαλούμενη κατ' ευφημισμόν, νοημοσύνη) έχει σαν αποτέλεσμα τη διαφημιστική πολιορκία και από προμηθευτές που δεν χρησιμοποιούμε αλλά προφανώς εξασφάλισαν και τα δικά μας δεδομένα. Κι ενώ έτσι έχουν τα πράματα, αν ξεχάσουμε κάποιον από τις δεκάδες κωδικούς... ασφαλείας, που καθημερινώς χρειαζόμαστε, ξεκινάει ο Γολγοθάς. Διότι για να ανακτήσουμε αυτόν τον κωδικό πρέπει να θυμόμαστε μια σειρά άλλων κοκ.

Κι αυτό όπως προείπαμε, καθόλου δεν εμποδίζει άλλες πλατφόρμες να γνωρίζουν το προφίλ μας ακόμα κι αν εμείς ξεχάσουμε τον κωδικό που το ενεργοποιεί!

Αυτή η αποδιδόμενη στον άνθρωπο υπεροπλία, που εφευρέθηκε για να μας διευκολύνει βεβαίως, εισάγει στη ζωή μας μια νέα γραφειοκρατία, της οποίας ο υπερεθνικός άρχων είναι ο κύριος των τεράστιων λειτουργικών αποθηκών δεδομένων και των δικτύων της γρήγορης προσπέλασής τους.

Με δεδομένο ότι είναι μάλλον προφανές πως όλο αυτό το πλέγμα επιδρά επί της αξίας της εργασίας (σ.σ. για να είμαστε φιλαλήθεις, γι' αυτό ακριβώς φτιάχτηκε) αλλά και της τιμής της στην αγορά των υπηρεσιών, ο παγκόσμιος πληθυσμός μετατρέπεται σε άμισθο παραγωγό ή εν πάση περιπτώσει σε μονομερώς και αυθαιρέτως αμειβόμενο, μεγαλώνοντας την υπεραξία που καρπώνεται ο κύριος της πλατφόρμας, που κατά τα λοιπά ενδιαφέρεται για την ασφάλεια μας κατά τη χρήση της!

Ένα ακόμα πολιτισμικό σοκ επιφυλάσσεται από την σύγκριση ψηφιακής με αναλογική συμπεριφορά, που καθιστά τη δεύτερη μονίμως και διαρκώς περισσότερο καθυστερημένη. Και σα να μην έφθανε μόνον αυτό, η ατομική ανατροφοδότηση με τις ισχυρότερες μας συνήθειες, μας μετατρέπει σε επιμέρους αλγοριθμική λεπτομέρεια, επαναλαμβάνοντας «άθελά» μας μέρος των δεδομένων μας και όχι όλων, που καθίστανται σπανιότερα και έτσι αποκλείονται. Έτσι απομένει μόνον το εμπορικά χρήσιμο μέρος της προσωπικότητάς μας προς χρήση!

Και καλά οι μεγαλύτεροι, που μπορεί και να θυμούνται το εύρος των δεδομένων της αχανούς προσωπικότητας του καθενός, τα νέα παιδιά, που από τη μεταβρεφική τους ηλικία «αφήνουν σε ησυχία» τους γονείς τους, ξεχασμένα σε ένα κινητό, με ποιόν αλγόριθμο θα πλάσσουν την προσωπικότητά τους;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.