Κυριακή 06.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νε(ρ)οφιλελέ

EDITORIAL
03 Οκτωβρίου 2024 / 18:32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Κι αν ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης, αποδίδει σε αριστερές φαντασιώσεις τα περί ιδιωτικοποίησης του αγαθού, οι προθέσεις έχουν από καιρό αποκαλυφθεί στην προκήρυξη του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας.

Μπορεί το πλήρες σχέδιο νόμου για τον αποκαλούμενο και «υδατικό Καποδίστρια» να λανθάνει, η κυβερνητική έμπνευση για τη διαχείριση των νερών, όμως όχι. Κι αν ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης, αποδίδει σε αριστερές φαντασιώσεις τα περί ιδιωτικοποίησης του αγαθού, οι προθέσεις έχουν από καιρό αποκαλυφθεί. Ο λόγος γίνεται για την τεκμηρίωση, έτσι όπως αυτή περιλαμβάνεται στην προκήρυξη του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας.

Εκεί, προ ετών, σαφώς και δίχως περιστροφές, περιγράφεται η φιλοσοφία του έργου (σ.σ. ασχέτως που στου δρόμου τα μισά χάθηκε η «ιδία» εθνική συμμετοχή και βραχυκύκλωσε) με την απόδοση της λειτουργίας/διαχείρισης, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, επί τρεις δεκαετίες στον ιδιώτη κατασκευαστή. Είναι μάλλον αυτονόητο ότι δεν θα υπάρχει παράλληλη, δημόσια/δημοτική δομή ώστε να αναλάβει την υπόθεση με την λήξη της σύμβασης του ιδιώτη.

Όσο για το διαχειριστικό σχήμα, πολύ πριν των σημερινών κυβερνητικών κατασκευών, περιγράφεται «νομαρχιακός» διαχειριστικός Φορέας εκ προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών και ανοικτό το θέμα της εκπροσώπησης της ΔΕΥΑ μετά από την αξιολόγηση της, διαδικασία που το πάνω χέρι θα έχει o ιδιώτης ΣΔΙΤ, χρηματοδότης, κατασκευαστής και πρώτος επί τριακονταετία διαχειριστής.

Στο ίδιο κείμενο για να διασκεδάσει τις «αριστερές ονειρώξεις» υπογραμμίζει πως ο διαχειριστής δεν θα έχει αρμοδιότητα στα τιμολόγια ενώ εάν διαπιστωθεί ζημία στον επενδυτή κατά τη χρήση θα έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός να τον αποζημιώνει! Και σήμερα ο υπουργός επισημαίνει πως η αρμοδιότητα, πλέον, του ελέγχου των τιμολογίων όλων των φορέων του νερού στη χώρα, περνάει στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, δηλ. κεντρικά.

Ας σημειωθεί πως οι περισσότερες ΔΕΥΑ πέραν των ειδικών διαχειριστικών θεμάτων, που μπορεί να τις στοιχειώνουν, επιβαρύνθηκαν τις υπέρογκες ανατιμήσεις στο ρεύμα που τις βούλιαξαν επειδή δεν θέλησαν ή δεν μπορούσαν να μετακυλίσουν αυτές τις τιμές στην κατανάλωση του νερού. Με τις επαπειλούμενες νέες ρυθμίσεις αυτό θα γίνεται κεντρικά και σε κάθε περίπτωση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.