Παρασκευή 20.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλαγή

EDITORIAL
18 Σεπτεμβρίου 2024 / 18:59
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η επίσημη ανακοίνωση μόλις χθες της πολυαναμενόμενης επανεκκίνησης της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, υπενθυμίζει και τη φοβερή (καθ)υστέρηση που επιδεικνύεται από τη θεσμική Κέρκυρα στην αντιμετώπιση των θεμάτων υποδομής, σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ρυθμό εξέλιξης των πραγμάτων. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ένιωσαν αυτό το καλοκαίρι να φτάνουν τα όρια τους! Το αποκλειστικά τουριστικό προφίλ του νησιού δεν επιτρέπει τίποτα άλλο εκτός της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως την έχουν σχεδιάσει και επιβάλλει οι μεγάλοι διαχειριστές της τουριστικής οικονομίας. Στους ντόπιους μένει η ψευδαίσθηση της προσαρμογής, ελεύθερα και αβίαστα, σε ό, τι οι άλλοι αποφάσισαν...

Η επίσημη ανακοίνωση μόλις χθες της πολυαναμενόμενης επανεκκίνησης της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, υπενθυμίζει και τη φοβερή (καθ)υστέρηση που επιδεικνύεται από τη θεσμική Κέρκυρα στην αντιμετώπιση των θεμάτων υποδομής, σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ρυθμό εξέλιξης των πραγμάτων. 

Για την αποκατάσταση αυτής της χρονικής υστέρησης θα χρειαστεί ένα σχέδιο, μια συμφωνία επί του σχεδίου και η άρση στο ύψος της ανάγκης για την εφαρμογή. Αντίπαλος και η αδράνεια στάσης, που συχνά χαρακτηρίζει τους ντόπιους. Η προστασία της ζωής στην πόλη και τους άλλους κερκυραϊκούς, τουριστικούς προορισμούς προτρέπει σε δραστικούς περιορισμούς στην κίνηση των οχημάτων σε συνδυασμό με την εξασφάλιση οργανωμένων χώρων στάθμευσης έτσι ώστε η αποτροπή εικόνων από το φετινό μπάχαλο να είναι οριστικά αμετάκλητη. Οι πάντως καθυστερημένες αλλά και του ποδαριού και άρον, άρον, δήθεν λύσεις αποδείχθηκαν ερασιτεχνικές και ατελέσφορες.

Για τον σκοπό αυτό είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξουν οι χρήσεις γης, να μεταφερθούν εγκαταστάσεις, να συμβεί χωρική αναδιάταξη δραστηριοτήτων ώστε η Κέρκυρα να 'κονομήσει την γη εκεί που της χρειάζεται για να αναπνεύσει. Πέστε τα του μελετητή του πολεοδομικού των τριών δήμων (ΤΠΣ).

Η εμπειρία παραπέμπει σε κινήσεις κλίμακας και όχι μικρορυθμίσεις, που από μόνες τους είναι ανήμπορες να επιδράσουν καταλυτικά στη μεγάλη εικόνα. Όλες οι φετινές μεσοβέζικες και φοβισμένες αποφάσεις επέτειναν το χάος αντί να αμβλύνουν έστω και κατ' ελάχιστον τις συνέπειες της διαχείρισης των συνεπειών της κερκυραϊκής δημοφιλίας και ελκυστικότητας.

Και κάτι τελευταίο, ας μην υποκαθιστά η επικοινωνία και η επιδίωξη των φιλικών εντυπώσεων στα social, την οργανωμένη πολιτική δραστηριότητα ενώπιος ενωπίω, όπως άλλωστε και ο νομοθέτης ορίζει. Η υποτιθέμενα αδιαμεσολάβητη συμπεριφορά επειδή είναι λαϊκισμός διαμορφώνει αρνητικά και το κοινωνικό περιβάλλον. Άσε που έτσι από το ωσαννά στο σταύρωσον, είναι ένα τσιγάρο δρόμος! Για όσους καπνίζουν, διότι για τους άλλους είναι πιο σύντομα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.