Πέμπτη 19.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πριν αυξήσετε τα τέλη...

EDITORIAL
16 Σεπτεμβρίου 2024 / 15:58
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Τιμολογιακή πολιτική, φιλολαϊκή για τον κοσμάκη εφόσον θα χρεώνονταν αναλόγως οι μεγάλοι καταναλωτές, που τζιράρουν άλλωστε τις υπηρεσίες και το νερό, κερδίζοντας.

Εντάξει κύριε δήμαρχε, είναι προφανές πως η καθήλωση των ανταποδοτικών τελών επί δεκαετίες και η αδυναμία εκσυγχρονισμού των δημοτικών Υπηρεσιών, έχουν συμβάλλει στην πτώχευση τους, παρά τα όσα ακόμα και ο νόμος προβλέπει. Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει και την αποτύπωση των αναπτυξιακών δεδομένων στα φορτία είτε αυτά αφορούν στα σκουπίδια είτε στην κατανάλωση νερού, στην κυκλοφορία κοκ. Εύλογο θα ήταν η ανάπτυξη αυτή να φαίνεται και στα δημοτικά έσοδα. Δεν φαίνεται όμως...

Η ενίσχυση των δημοτικών Υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΚ με ανθρώπους και μηχανές και κυρίως η κλιμάκωση των βαρών αναλόγως της επιβάρυνσης θα ήταν μια τιμολογιακή πολιτική, φιλολαϊκή για τον κοσμάκη εφόσον θα χρεώνονταν αναλόγως οι μεγάλοι καταναλωτές, που τζιράρουν άλλωστε τις υπηρεσίες και το νερό, κερδίζοντας.

Δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο αφήγημα, που ενισχύθηκε και από την τοπικοδιοικητική αβελτηρία (σ.σ. αφού έμοιαζε σα να το εξηγεί ακόμα και να το δικαιολογεί!) συνέτειναν στην παράσυρση της Αυτοδιοίκησης στο βάραθρο της ανημπόριας. Αυτή ακριβώς μοιάζει να είναι η εικόνα του «Δήμου στον αναπνευστήρα»! Και τώρα;

Τώρα κατ' αρχήν και πρώτα, πρώτα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε την αναστήλωση της διοικητικής λειτουργικότητας, ζητώντας την αναγκαία αρωγή από τη γενική κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας σθεναρά την στάση της να σπρώχνει τα πάντα στον ιδιώτη και την αγορά.

Εάν αυτή η κατάσταση δεν αναστραφεί, καμία αύξηση τελών δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ενάρετη λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι επιχείρηση να τσιμπάει τις τιμές με κάθε αύξηση του κόστους. Είναι ο κατ' εξοχήν θεσμός για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, μόνον που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται πελατειακά και σε βάρος κάθε έννοιας ενάρετης οικονομικής διαχείρισης.

Πώς έγινε και η ΔΕΥΑΚ, που έτρεχε εγγυημένα ευρωπαϊκά έργα να βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης; Πώς η καθαριότητα έφτασε να τρώει όλο το δημοτικό χρήμα; Κανείς δεν φέρει την ευθύνη;

Μόνον ένα δημοτικό κίνημα αποκατάστασης της ισχύος των αυτοδιοικητικών θεσμών, πολιτικής και οικονομικής, θα επιτρέψει και τις απαιτούμενες, τιμολογιακές αλλαγές στα ανταποδοτικά.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.